[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Dit jaar heeft de eikenprocessierups een stuk minder overlast veroorzaakt dan vorig jaar (2019). Er waren minder rupsen aanwezig en de preventieve bespuiting van eikenbomen heeft goed gewerkt, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups maandag op Nature Today.
In de periode dat de rupsen normaal gesproken voor de meeste overlast zorgen, door het loslaten van de brandharen waaide het dit jaar niet erg hard. Waardoor de haren en nesten niet over grote afstanden zijn verspreid.
In 2019 was 55% van de eikenbomen die niet preventief behandeld waren met aaltjes besmet met de rups. Deze zomer zaten de rupsen maar in 33% van de bomen. Van de bomen die wel met aaltjes waren behandeld, had 15% een besmetting. In de behandelde bomen waren de nesten ook veel kleiner. Waardoor er dus een stuk minder brandharen aanwezig zijn en dus minder klachten bij mensen. Als mens of dier in aanraking komt met de brandharen van de eiekenprocessierups kan dit voor ernstige jeuk en gezondheidsklachten veroorzaken.
Voor 2021 wordt verwacht dat de overlast vergelijkbaar zal zijn met de zomer van dit jaar, mits de gemeenten en natuurbeheerders preventieve blijven bestrijden. Belangrijk hiervoor is het in de gaten houden van de grondnesten. We weten nu dat de rupsen zich in de koele grond terugtrekken. Hier blijven ze soms wel een jaar zitten om dan alsnog voor grote overlast te zorgen.
De meest gehoorde oplossing en ook de filosofie van Biobestrijding is: beheersing en het creëren van een natuurlijk balans en biodiversiteit. Of te wel, zorgen voor een natuurlijke balans door het stimuleren van natuurlijke vijanden door het creëren van een geschikte habitat en tegengaan van monocultuur. Dit is een lange termijn en duurzame oplossing. Hierbij kan je denken aan de volgende oplossingen:
- Gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals gaasvliegen, sluipwespen, lieveheersbeestjes, kevers, vogels en vleermuizen.
- Inzaaien van wilde (inheemse) bloemen: zaden en bloembollen waarop nuttige insecten af komen.
- Ophangen van nestkasten voor vogels, insectenhotels en vleermuiskasten. Ook geparasiteerde EPR nesten worden opgehangen aangezien daar weer de natuurlijke vijanden uitkomen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]