Veenmollen bestrijden

Veenmol close up
Veenmollen in de tuin

De veenmol is een insect dat kan zorgen voor veel schade in tuinen. De officiële naam van de veenmol is Gryllotalpa gryllotalpa en staat ook wel bekend als de aardkrekel of molkrekel. De naam veenmol is ontstaan doordat deze insecten de voorkeur geven om zich te huisvesten in veen of zachte grond. Dit insect is duidelijk te herkennen aan zijn gepantserde voorzijde met grote voorpoten en opvallende klauwen. Aan de achterzijde hebben ze een krekelachtig achterlijf met twee uitsteeksels die als tastorgaan worden gebruikt (niet om te steken!).

Veenmol close upEnkele uiterlijke kenmerken die bijna alle veenmollen delen:

 • Grijs tot grijsachtig bruin in kleur
 • Bedekt met fijne haren, die er fluweelachtig uitzien
 • Grote, kraalogen
 • Gepantserde voorzijde met stevige klauwen die ze gebruiken om tunnels te graven
 • Mannetjes worden 35 tot 45 millimeter lang
 • Vrouwtjes worden 45 tot 50 millimeter lang en zijn daarmee één van de grootste insecten in West-Europa.
 • Nimfen (jonge veenmollen) lijken op volwassenen maar zijn veel kleiner
 •  De vleugels hebben, als ze in rust zijn gevouwen, iets weg van een doorn op het midden van de rug
Schade door veenmollen

Veenmollen leven een grotendeels ondergronds bestaan. Aldaar kunnen ze ernstige plagen veroorzaken doordat ze net onder het bodemoppervlak gangen graven in hun zoektocht naar voedsel. Tijdens deze zoektocht zullen ze wortels die in de weg zitten doorbijten en beschadigen. Dit heeft als gevolg dat planten verzwakken en kunnen afsterven. De gecreëerde tunnels zorgen er ook voor dat de grond rond het wortelsysteem van de plant zal uitdrogen en de planten zullen waterstress krijgen en uiteindelijk afsterven. De veenmol die zich voedt, doet dat op de wortels en tijdens warme, natte nachten kunnen ze zich voeden met de stengels en af ​​en toe de bladeren op het grondoppervlak. Naast plantaardig voedsel eet de veenmol ook andere dieren. Daardoor doet de veenmol niet alleen maar kwaad maar is het ook een nuttige insect als bestrijder van andere plaaginsecten. De veenmol eet onder andere regenwormen en de larven van diverse andere insecten die ook onder de grond leven en meestal aan wortels knagen, zoals de ritnaald. Ook is de veenmol een kannibaal en eet zijn soortgenoten op. De grootste vijand van de veenmol is de gewone mol die de veenmol graag op zijn menu heeft staan.

Bestrijden van veenmollen

Een preventieve maatregel is om vanaf het late najaar tot in het vroege voorjaar te zorgen dat zoveel mogelijk veenmollen (die ook de winter hebben overleefd) worden vernietigd. Controlemaatregelen omvatten diep graven in de  om de overwinterende insecten te vernietigen; het losmaken van de grond tot een diepte van 10 tot 15 cm, twee tot driemaal in eind mei tot juni helpt hierbij. Soms kunnen de nesten in de grond worden gevonden en vernietigd, en het effect is aanzienlijk omdat elk nest 300 tot 400 insecten kan bevatten.

Het bestrijden en onderdrukken van een veenmol populatie kan door het gebruik van parasitaire aaltjes (nematoden). Nematoden zijn ongeveer 0,7 mm lang en dringen bij hun gastheren naar binnen, laten een bacterie vrij en doden daarmee de larven van de veenmollen. Nematoden zijn voor meerdere weken actief in de bodem, 100% biologisch en veilig voor mensen en huisdieren. De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) zijn inzetbaar als biologische bestrijders van de larven van diverse plaaginsecten waaronder ook de veenmollen.

 • Aaltjes (Nematoden)

  Aaltjes tegen emelten Steinernema carpocapsae

  16,50139,50 Incl. BTW EAN: 7444746274258

  De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) zijn inzetbaar als biologische bestrijders van de larven van diverse plaaginsecten zoals de larven van langpootmuggen, of te wel emelten. Daarnaast zijn deze aaltjes ook inzetbaar als bestrijder van diverse rupsen (buxusmot, nachtuilen, Opogena, fruitmot, kooluil, groenteuil en de mot Duponchelia fovealis), larven van de grote dennenkever (Hylobius abietis) en veenmollen (Orthopthera). Ook werken deze aaltjes tegen andere insecten zoals teken, vlooien, eikenprocessierupsen in de bodem en koperwormen.

  De aaltjes kunt u inzetten bij een bodemtemperatuur tussen 12 en 30 graden.

  Leverbaar in diverse verpakkingen.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren en voor advertentiedoeleinden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Product toegevoegd aan winkelwagen

Continue shopping View Cart