Bladluis bestrijden

Bladluizen: er gaat geen voorjaar voorbij, of je komt ze tegen in de tuin of op je planten. Deze kleine insecten prikken gaatjes in stengels en bladeren en voeden zich met plantensappen. Bladluizen komen ontzettend veel voor, kunnen in enorme aantallen op je planten zitten en richten erg veel schade aan. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om bladluis natuurlijk te bestrijden: denk aan de inzet van lieveheersbeestjes, gaasvliegen of sluipwespen. Traditionele bestrijdingsmiddelen zijn steeds minder effectief. De bladluizen worden resistent en chemische middelen richten veel milieuschade aan. Kies daarom liever voor natuurvriendelijke middelen: lees alles over de bestrijding van bladluis en ontdek het aanbod van Biobestrijding!

close up bladluizen

Op deze pagina

Klik op de titel om direct naar de juiste informatie te gaan:

Natuurlijke bestrijders tegen bladluis: het aanbod van Biobestrijding

Wat is bladluis en waarom is het zo schadelijk?

Bladluis voorkomen: hoe houd je ze op afstand?

Bladluis bestrijden als je al last hebt van een plaag

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes: wanneer zijn ze voldoende?

Bladluis en mieren: waarom is dit een probleem?

Veelgestelde vragen over bladluis bestrijden

Natuurlijke bestrijders tegen bladluis: het aanbod van Biobestrijding

Bladluis komt veel voor in de natuur, maar kent ook veel verschillende natuurlijke vijanden. Wil je bladluis effectief bestrijden, maak dan gebruik van de kracht van de natuur! Dit zijn onze nuttige helpers om bij de bladluisplaag te lijf te gaan:

Lieveheersbeestjes tegen bladluis

Lieveheersbeestjes zijn misschien wel de bekendste natuurlijke vijand van bladluizen. Met name de larven staan bekend om hun vraatzucht. Een larve kan in 2 weken tijd maar liefst 800 bladluizen consumeren! Bij Biobestrijding bestel je larven van het Adalia bipunctata lieveheersbeestje. Dit inheemse lieveheersbeestje komt wijdverspreid voor in Nederland en België en helpt je graag een handje mee in de tuin. Bestel de lieveheersbeestje larven tegen bladluis.

Gaasvliegen tegen bladluis

Naast lieveheersbeestjes zijn de larven van gaasvliegen ook beruchte vijanden van bladluizen. Gaasvliegen komen zeer algemeen voor in de natuur en zijn erg klein. Je merkt dus nauwelijks dat ze er zijn, terwijl ze nuttig werk voor je verrichten. Gaasvlieglarven hebben altijd honger. Eén larve van de Chrysoperla carnea gaasvlieg kan tussen de 100 en 600 bladluizen consumeren! Wil je bladluis bestrijden op een groot oppervlakte, dan zijn gaasvliegen een geschikte keuze. Ontdek de gaasvliegen tegen bladluis.

Sluipwespen tegen bladluis

Sluipwespen zijn voornamelijk effectief bij een beginnende plaag of als preventieve bestrijder. Sluipwespen kunnen bladluizen al signaleren voordat je ze zelf hebt waargenomen. Zo voorkom je dat een bladluisplaag uit de hand loopt. Hoe het werkt? De sluipwesp voedt zich met honingdauw en nectar en parasiteert de bladluis door er eitjes in te leggen. Hierdoor sterft de bladluis. Wij bieden een sluipwespenmix met drie soorten. Deze soorten richten zich op diverse bladluizen. Lees meer over de sluipwespenmix: Sluipwespen tegen bladluis.

Boomlijmband

Boomlijmband kan je op sier- en fruitbomen gebruiken als barrière tegen verschillende plaaginsecten. Je bindt de band om de stam van een boom. Kleine plaaginsecten, zoals bladluizen en mieren blijven kleven op de niet-giftige lijmlaag en kunnen zo geen schade aanrichten aan het blad en de vruchten. Boomlijmband is goed te combineren met de inzet van natuurlijke vijanden. Bestel boomlijmband.

Bloemenmengsel voor lieveheersbeestjes

Hoe diverser je tuin, hoe meer insecten, en dus ook heel veel meer nuttige lieveheersbeestjes! Zorg dat lieveheersbeestjes het fijn hebben in je tuin met een speciaal bloemenmengsel. Zo blijven ze langdurig in je tuin gevestigd en heb je altijd bescherming tegen bladluis. Bestel het bloemenmengsel voor lieveheersbeestjes.

Tip: combineer de bestrijders voor een totaalaanpak

Het mooie aan de verschillende natuurlijke bestrijders is dat je ze goed met elkaar kan combineren. De nuttige insecten zullen elkaar niet in de weg zitten. Sterker nog: ze zullen samen een extra effectief front tegen de bladluizen vormen!

Wat is bladluis en waarom is het zo schadelijk?

Bladluizen zijn onderdeel van de insectenfamilie Aphidoidea. Er zijn ontzettend veel soorten bladluizen wereldwijd, zo’n 5000 soorten bladluizen zijn beschreven. Bladluizen zijn over het algemeen erg klein en komen voor in allerlei kleuren. Denk aan groen, wit, zwart, geel en rood. Bekende soorten zijn onder anderen de groene perzikluis, zwarte bonenluis, katoenluis, rode tabaksluis, wolluis en dopluis. Sommige soorten voeden zich met slechts één type planten, andere soorten zijn generalisten die zich voeden met verschillende planten.

groene perzikluis zwarte bonenluis

Links de groene perzikluis, rechts de zwarte bonenluis.

Waar je bladluizen kan tegenkomen

Bladluizen zoeken in planten en bomen de plek op waar het meeste voedsel te vinden is en waar makkelijk plantensap opgenomen kan worden. Wat verschillende bladluissoorten met elkaar gemeen hebben is dat ze altijd het groeipunt van een plant opzoeken. In de meeste gevallen is dit de top van een jonge stengel of daar waar een nieuw blad ontstaat. Bij bladeren tref je ze vooral aan de onderkant van het blad aan.

Het risico van bladluis: razendsnelle voortplanting

Bladluizen vervellen vaak. Een beginnende plaag herken je onder andere aan witte vliesjes op de plant. Spot je een paar bladluizen, dan heeft de plant er nog weinig last van. De populatie kan alleen in een razend tempo groeien. Dit komt doordat een bladluisvrouwtje geen mannetje nodig heeft om zich voort te planten. Ze kan zich eenzijdig, snel en veelvuldig voortplanten. In korte tijd kan een handjevol bladluizen daardoor uitgroeien tot een plaag. De bladluizen stappen van de ene naar de andere plant over en je hebt een invasie op al je planten. Juist daarom is het goed om snel en gericht te handelen zodra je bladluizen hebt gezien.

Schade door bladluizen herkennen

Doordat bladluizen zich enorm snel kunnen voortplanten, zijn ze een van de meest destructieve insectenplagen voor je planten. Ze verzwakken de plant doordat ze plantensap opzuigen en dragen daarnaast allerlei plantenziektes over.

Bladluizen zorgen voor de volgende problemen:

  • Verzwakking van de plant
  • Overdragen van plantenvirussen
  • Schadebeeld door het achterlaten van kleverige honingdauw
  • Schadebeeld door roetdauwschimmels
  • Achterlaten van witte vliesjes (vervelling van de bladluizen)

Honingdauw

Op plekken waar de bladluis heeft gezeten blijft een kleverige substantie achter. Deze uitscheiding heet honingdauw. Honingdauw is een nectar-achtige vloeistof die als voedsel dient voor andere insecten, zoals mieren, wespen en bijen. Omdat honingdauw zoet is, is het ook een ideale voedingsbodem voor schimmels. De schimmel die op de plek van honingdauw kan ontstaan, is zwart van kleur en heet roetdauwschimmel. De zwarte roetdauwschimmel is niet alleen een lelijk gezicht, het zorgt ook dat bladeren van je plant minder zonlicht krijgen en de plant uiteindelijk een groeiachterstand oploopt.

honingdauw en roetdauwschimmel

Bladluis voorkomen: hoe houd je ze op afstand?

Bladluis is zo’n veel voorkomende plaag dat je ze in iedere tuin wel tegenkomt. Een enkele luis in de tuin aantreffen is dus nog niet zo’n ramp. Wel is het beter om te voorkomen dat er een plaag ontstaat, omdat je beplanting daar uiteindelijk veel schade door kan oplopen. Dit zijn dingen die je kunt doen:

  • Zorg voor biodiversiteit
    In de tuin geldt: hoe diverser, hoe beter. Zorg dus dat je een grote diversiteit aan (inheemse) beplanting hebt en creëer een fijne habitat voor vogels. Bladluizen worden veel gegeten door jonge vogeltjes en allerlei insecten. Door natuurlijke vijanden zoals vogels en insecten aan te trekken, heb je altijd hulptroepen in de buurt die de bladluisplaag in toom kunnen houden.
  • Plaats planten die luizen aantrekken op strategische plekken
    Sommige planten zijn extra in trek bij bladluizen. Denk aan Oost-Indische kers, kamille en kamperfoelie. Door deze planten op strategische plekken te plaatsen, voorkom je dat de bladluizen in planten gaan zitten waar je geen schade aan wil. Je kan ook slim omgaan met planten waar de luizen níet van houden. Denk bijvoorbeeld aan sterk geurende kruiden zoals tijm, lavendel en munt.
  • Zorg dat je planten sterk en vitaal zijn
    Planten die sterk zijn, zullen minder last hebben van plagen en zullen schade door plaaginsecten wel weer te boven komen. Ook bij je kamerplanten vormen bladluizen een risico. Ze kiezen vooral voor planten die al verzwakt zijn. Geef je kamerplanten de juiste voeding, voldoende water en genoeg licht. Hoe vitaler de kamerplant is, des te minder aantrekkelijk voor bladluizen. Zorg ook dat je planten niet op de tocht of naast een open raam staan. Door de wind kunnen bladluizen in je planten terechtkomen.
  • Creëer barrières
    Wil je dat fruit- en sierbomen niet ten onder gaan, dan kan je preventief barrières op de stam creëren, bijvoorbeeld met boomlijmband. Zo voorkom je dat luizen en andere kleine insecten bij de stam omhoogkruipen, op zoek naar voedsel.

Bladluis bestrijden als je al last hebt van een plaag

Vaak merk je bladluis pas op als er al een flinke plaag is ontstaan. Is dat het geval, dan kan je het best zo snel mogelijk natuurlijke vijanden inzetten. De larven van lieveheersbeestjes en die van gaasvliegen zijn enorm vraatzuchtig. Ze zullen in hoog tempo je bladluisplaag te lijf gaan als je ze op de juiste manier inzet.

Optimale omstandigheden voor Adalia bipunctata lieveheersbeestjes larven

Heb je een paar aangetaste planten, dan zijn lieveheersbeestjes larven perfect. De larven van lieveheersbeestjes kan je vanaf een temperatuur van 15° C uitzetten. Ze hebben een voorkeur voor droog en warm weer. Zet je ze bij kamerplanten of in een serre of kas uit, dan zijn de omstandigheden perfect. Als je ze in de tuin wil gebruiken, is het goed om de weersverwachting in de gaten te houden.

Je kunt de larven en eitjes het best zo dicht mogelijk bij bladluishaarden inzetten. Op die manier zorg je ervoor dat de lieveheersbeestjes snel aan het werk kunnen. Let ook op dat je ze niet uitzet als de zon volop schijnt. Doe het vroeg in de ochtend, of juist in de avond.

Zie je in eerste instantie weinig resultaat? Heb geduld! De larven hebben het meest honger in het vierde larvestadium, als ze zo’n 3 weken oud zijn. Ze zullen dan in rap tempo de bladluizen verorberen. Eén larve kan tot wel 4.000 bladluizen consumeren!

Optimale omstandigheden voor Chrysoperla carnea gaasvlieg larven

Voor grote tuinen (tot 250 m²) kan je kiezen voor gaasvlieg larven om bladluis te bestrijden. Deze larven consumeren 100 tot 600 bladluizen en eten daarnaast ook andere kleine plaaginsecten zoals wolluis, spint of trips.

Je ontvangt de gaasvlieg larven in vijf handige zakjes met elk 100 larven. De zakjes hang je eenvoudig in het aangetaste gewas, waarna ze vervolgens zelf eruit kruipen op zoek naar prooien. In een afgesloten ruimte, zoals een serre of kas, zijn de omstandigheden het meest optimaal. Zet je ze buiten uit, let dan op dat het minimaal 15° C is en rustig weer. Optimaal is een temperatuur tussen 20 en 26° C. Wind en regen kan ervoor zorgen dat de gaasvlieglarven minder effectief zijn.

Hang de uitzetzakjes op een schaduwrijke plek en zorg dat er geen water in kan lopen. De levenscyclus van de gaasvlieg van eitje naar larve naar uiteindelijk volwassen vlieg is zo’n 4 weken. Wil je langdurig bescherming tegen bladluis, dan is aan te raden om 2 à 3 weken na de eerste inzet een herhaaldosis in te zetten.

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes: wanneer zijn ze voldoende?

Een beginnende plaag is vaak nog wel onder controle te houden met huismiddeltjes. Zo kan je je planten goed afspoelen met een tuinslang of onder de douche. Eventueel kan je een mengsel van water en zeep of afwasmiddel maken en dit direct op de bladluizen sproeien. Sterk aangetaste delen van planten kan je wegsnoeien. Zorg dan wel dat je het snoeiafval in een afgesloten zak weggooit, zodat de bladluizen niet weer terug kunnen komen.

Dergelijke huismiddeltjes zijn voor acute bestrijding effectief, maar zullen er op lange termijn niet voor zorgen dat je van de bladluis plaag afkomt. Bladluizen laten zich met gemak meevoeren door de wind en weten je planten snel weer te vinden. Het is daarnaast erg tijdrovend om continu je planten te moeten monitoren. Door de snelle voortplanting van bladluizen kan de situatie van de ene op de andere dag anders zijn.

Kies voor natuurlijke vijanden als je merkt dat de plaag steeds weer terugkomt of steeds groter wordt. Je zet ze in en daarna doen ze hun nuttige werk langdurig voor je. Zolang de omstandigheden gunstig zijn, zullen de natuurlijke vijanden zichzelf ook in stand houden en bescherming blijven bieden.

Bladluis en mieren: waarom is dit een probleem?

Tussen bladluizen en mieren bestaat een symbiose. Dat wil zeggen dat ze samenleven en daar ook voordeel uit halen. Mieren zijn een soort agrariërs die bladluizen gebruiken voor voedselvoorziening. De suikerrijke honingdauw die bladluizen uitscheiden, wordt door mieren ‘gemelkt’ en geconsumeerd. In ruil daarvoor houden de mieren vijanden zoals lieveheersbeestjes op afstand.

Het is belangrijk om dit in de gaten te houden als je aan de slag gaat met het bestrijden van bladluis. Zie je ook veel mieren, dan is het zaak om die eerst aan te pakken, anders heeft de inzet van lieveheersbeestjes weinig zin. Je kunt mieren bestrijden met aaltjes of een boomlijmband plaatsen als barrière.

Mieren en bladluis symbiose

Veelgestelde vragen over bladluizen bestrijden

Welke producten heb ik nodig voor een grote bladluisplaag?

Voor een grote plaag kies je voor lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Je hebt namelijk natuurlijke vijanden nodig die veel bladluizen kunnen consumeren. Kies voor larven van lieveheersbeestjes (Adalia bipunctata) als je enkele aangetaste planten hebt of in een kleine tuin. Gaasvlieg larven (Chrysoperla carnea) zijn goed inzetbaar bij grote oppervlakten, ze eten daarnaast ook andere kleine plaaginsecten.

Hoe snel zie ik resultaat na het inzetten van natuurlijke vijanden?

Meestal zie je na 1-3 weken duidelijk minder bladluizen. Maak je dus geen zorgen als je in eerste instantie weinig merkt. Als de natuurlijke vijanden eenmaal de bladluizen goed hebben gevonden kan het heel hard gaan. Lieveheersbeestjes larven zijn het meest actief in hun vierde larvestadium, zo’n 3 weken na inzet. In hun volledige larvecyclus kunnen ze duizenden bladluizen consumeren. Bij gaasvliegen duurt de volledige cyclus ongeveer 4 weken, maar ze beginnen direct met eten zodra ze uit het zakje kruipen.

Kan ik verschillende insecten tegelijk gebruiken?

Ja, je kunt natuurlijke vijanden goed combineren. Ze zitten elkaar niet in de weg en versterken juist elkaars werking voor een extra effectieve aanpak van bladluizen.

Zijn huis-tuin-en-keukenmiddeltjes voldoende bij een grote plaag?

Nee, die zijn alleen effectief bij een beginnende plaag. Middeltjes zoals water of zeep kunnen acuut helpen zorgen vooral tijdelijk voor minder bladluizen. Bij een grote plaag of als de plaag steeds terugkomt, is het verstandiger om natuurlijke vijanden in te zetten voor langdurig resultaat.

Waarom zie ik veel mieren bij mijn bladluisplaag?

Mieren werken samen met bladluizen. Ze leven in een zogenoemde symbiose met de bladluizen. Ze ‘melken’ de honingdauw die bladluizen uitscheiden en beschermen ze in ruil daarvoor tegen vijanden zoals lieveheersbeestjes. Wil je bladluizen effectief bestrijden, dan moet je ook de mieren aanpakken (bijvoorbeeld met aaltjes of een boomlijmband), anders beschermen ze de luizen tegen hun natuurlijke vijanden.

Winkelwagen0
De winkelwagen is leeg
Verder winkelen
0