Kevers

Kevers (Coleoptera) zijn een enorme en fascinerende insectengroep. Vermoedelijk lopen er wereldwijd miljoenen soorten kevers rond, waarvan het gros nog niet eens is geïdentificeerd. Alleen al in Nederland komen meer dan 4000 verschillende soorten voor, met allemaal hun eigen functie in de natuur. 

Kevers herkennen

Veel kevers zien er indrukwekkend uit door hun opvallende kleuren, flinke formaat of grote antennes. Wat de kever onderscheidt van andere insecten is het bolvormige voorste vleugelpaar dat dient als beschermend pantser. Kevers zijn door hun pantser over het algemeen geen goede vliegers. 

Schade door kevers en larven

In de tuin zijn met name bladsprietkevers berucht. Bekende voorbeelden zijn de meikever, junikever en rozenkever. Deze boeiende insecten zien er prachtig uit en herken je met name aan de grote antennes op hun kop. Die antenne is een belangrijk zintuig voor het detecteren van geuren, temperatuurveranderingen en andere prikkels in de omgeving. Dankzij de antennes kunnen de bladsprietkevers voedsel vinden en detecteren ze partners voor de voortplanting. De volwassen kevers richten niet zo veel schade aan, maar hun larven, de engerlingen, zijn zeer vraatzuchtig en kunnen hele gazons beschadigen. 

Hoewel klein van stuk, kan de kever in grote getale heel destructief zijn. (Moes)tuiniers zullen bijvoorbeeld de taxuskever en coloradokever wel kennen. Beide zijn exoten die erg goed gedijen in het Nederlandse klimaat. Taxuskevers hebben het gemunt op diverse sierplanten en coloradokevers zijn veelvraten die hele oogsten kunnen laten mislukken. In de zomer van 2023 teisterde de appelbloesemkever veel fruittelers. Sommige telers zagen grote delen van hun appeloogst mislukken door de vraatzucht van het kevertje. In Duitsland is de schorskever of letterzetter al een aantal jaar zeer actief. Door relatief warme en droge winters is de populatie van het kleine kevertje enorm gegroeid. Ze vreten een gangenstelsel door de stammen van naaldbomen, waardoor de boom uiteindelijk uitdroogt en sterft. Vele hectaren naaldbos zijn op deze manier al verwoest door de kever.

Het nut van kevers

Uiteindelijk zijn natuurlijk niet alle kevers zo schadelijk. Sterker nog, in de juiste balans heeft ieder kevertje zijn nut in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan mestkevers, die grond met veel voeding erin verplaatsen en daarmee de bodem verrijken. Of wat dacht je van lieveheersbeestjes (roofkevers), die onder anderen jagen op plaaginsecten zoals bladluizen en daarmee populaties in toom houden? Verder zijn kevers en keverlarven een belangrijke voedingsbron voor vogels, kleine zoogdieren en reptielen. Kevers bestrijden of doden is dus in heel veel gevallen helemaal niet nodig. Toch last van een plaag en daardoor flinke schade? Kies dan voor een verantwoorde bestrijdingsmethode. Kevers chemisch bestrijden doet namelijk vaak meer kwaad dan goed. Veel chemische bestrijdingsmiddelen tasten ook andere flora en fauna aan en er kan resistentie optreden. Met natuurlijke vijanden breng je de habitat in je tuin weer terug in balans.

Meer weten over kevers en een verantwoorde biologische bestrijding? Hier vind je al onze artikelen over diverse keversoorten en -larven!

Junikever

Junikever herkennen en bestrijden

De junikever kan soms zomaar uit de lucht komen vallen. Het is dan net alsof...

Meikever bestrijden

De meikever biologisch bestrijden

De meikever is door z’n formaat en uiterlijk een indrukwekkende kever. Ook...

Taxuskever biologisch bestrijden

De taxuskever komt zo’n beetje in iedere tuin voor en kent veel...

De coloradokever biologisch bestrijden

De coloradokever, ook wel bekend als aardappelkever, kan grote schade...

De rozenkever, zo bestrijd je de larven effectief

Gazons, sportvelden, golfbanen: misschien zag je vorige zomer gele plekken...

Product toegevoegd aan winkelwagen

Continue shopping View Cart