Bestrijding van voedselmotten

Bestrijding van voedselmotten

door | okt 14, 2019

Bestrijding van voedselmotten

voedselmotten en larven

Voedselmotten en larven

De voedselmot of voorraadmot is een mot die veelal binnenshuis voorkomt en haar naam heeft gekregen door de locatie waar deze mot haar eitjes legt, namelijk in of in de buurt van potentiële voedselbronnen. De mot komt vaak ongemerkt het huis binnen via (dieren)voedsel wat je hebt gekocht. Het is niet de mot maar de rups (larve) van de voedselmot die voor besmetting van voedsel zorgt en ook schade toebrengt aan de verpakking van het voedsel zoals plastic en karton waar het voedsel in is verpakt. De larven kunnen door plastic en karton heen eten en ze richten zich op een breed scala aan voedselwaren zoals granen, cornflakes, bonen, noten, meel, gedroogd fruit, vogelzaad, dierenvoedsel, specerijen, chocolade en snoep. Uit de eitjes die de vrouwtjesmot heeft gelegd worden larven geboren die direct op zoek gaan naar voedsel zodat ze zich kunnen volvreten en zich kunnen ontwikkelen tot een nieuwe generatie motten. Deze motten zullen vervolgens weer paren en de cyclus begint opnieuw.

Sluipwespen tegen voedselmotten - Bestel direct

Welke soorten voedselmotten zijn er?

De naam voedselmot is een verzamelnaam voor motten die eitjes leggen in de buurt van voedselwaren. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende voedselmotten:

  • meelmot plodia interpunctella bestrijden

    Veelvoorkomende meelmot Plodia interpunctella

    De meelmot Ephestia kuhniella die zich vooral voedt met bloem.

  • De Ephestia cautella of te wel de tropische cacaomot welke vaak het huis binnenkomt via geïmporteerd voedsel zoals granen, noten, gedroogd fruit en zaden. De larven van deze mot zoeken vaak een afgelegen, donkere plek op om te verpoppen zoals de bovenin de kastjes.
  • De indische meelmot (of vruchtmot) Plodia interpunctella doet zich vooral tegoed aan noten, gedroogd fruit, diervoer, cacao en granen.
  • De witkopmot Endrosis sarcitella is vaak terug te vinden in onverwarmde buitengebouwen en zal niet veel last geven in de keuken binnenshuis. Deze mot leeft voornamelijk van granen, peulvruchten en plantaardig afval.

Herkennen van infectie

Het is belangrijk om een motteninfectie vroegtijdig te herkennen, motten kunnen zich snel voortplanten en het is zaak om de eerste tekenen vroegtijdig te signaleren. De signalen zijn meestal niet zichtbaar totdat je schade ontdekt die is veroorzaakt doordat de larven van de voedselmot zich hebben gevoed met voedingsmiddelen. Enkele tekenen van een besmetting met voedselmotten zijn:

  • Wormachtige larven die zichtbaar zijn in en op voedselverpakkingen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en worden zo’n 7-9 mm groot.
  • Zijden buisjes/ webben die zichtbaar zijn in en op voedselverpakking. Deze zijden webben worden gegraven en gesponnen door de larven die erin leven.
  • Producten op basis van granen zoals bloem, ontbijtgranen, cornflakes, pasta en bakmixen zijn favorieten van de voedselmot daarnaast zijn ze ook dol op noten en snoep.
  • Naast bovengenoemde producten kunnen de larven ook op andere plekken voorkomen. Mogelijk vindt u larven langs de randen van blikken, op kruidenpotjes of zelfs in ongeopende verpakkingen en verzegelde blikken. Als u huisdieren hebt, moet u ook hun voedsel controleren.
  • En natuurlijk de aanwezigheid van volwassen motten. De motten worden bijvoorbeeld zichtbaar wanneer u aan schoonmaken bent. Sommigen motten zullen wegvliegen maar vaak zullen de voedselmotten wegkruipen ondanks dat ze vleugels hebben. De motten kunnen in het hele huis voorkomen en hoeven dus niet perse in de buurt van het voedsel te zitten.

Levenscyclus van de voedselmot

larve voedselmot op verpakking

Larve voedselmot op verpakking

Zoals de meeste insecten is de levenscyclus van de voedselmot ook in de volgorde van eieren, larven, poppen en volwassen exemplaren. De vrouwelijke voedselmotten leggen vele eieren per dag en tot wel 300 eitjes per keer in de buurt van een voedselbron. Afhankelijk van de temperatuur zullen de gelegde eieren na ongeveer 4 tot 10 dagen uitkomen.  Na het uitkomen gaan de larven direct op zoek naar een voedselbron zodat ze zich kunnen vol eten. Na het doorlopen van 5 ontwikkelingsstadia (gemiddeld 2-3 maande) zal de larve op zoek gaan naar een geschikte plek om zich te verpoppen. De poppen bevinden zich vaak op andere plaatsen dan direct bij het voedsel, vaak op de wanden, spleten, naden en plafonds van de voorraadkasten/ lades. Het verpoppen duurt zo’n 2-3 weken. Vervolgens worden de daadwerkelijke motten geboren en deze heeft slechts 1 missie: voortplanten. De voedselmotten zullen voornamelijk in de nacht rondvliegen door het hele huis op zoek naar een partner. De volwassen motten zullen slechts 2 weken leven maar in die tijd kunnen ze tot wel 300 stuks eitjes er keer leggen en daardoor zorgen voor grote overlast.

Waarom eten motten voedselwaren?

Zoals eerder gezegd op deze pagina is het niet de mot maar de larve van de mot die voor schade zorgt. Uit de eitjes die de vrouwtjesmot heeft gelegd worden larven geboren die direct op zoek gaan naar een zetmeelrijke voedselbronnen zoals granen, cornflakes, bonen, noten, bloem, gedroogd fruit, vogelzaad, dierenvoedsel, kruiden, thee, chocolade en snoep.

Hoe kom ik van voedselmotten af?

Als je er zeker van bent dat je last hebt van voedselmotten dan kan je de volgende stappen ondernemen om ze uit huis te krijgen.

  • Identificeer, verwijder en gooi alle besmette etenswaren weg. De larven spinnen een web terwijl ze bewegen en laten zijden draden achter in de etenswaren en verpakkingen; tekenen van webben of klonterige korrels of bloem kunnen een teken zijn dat er larven aanwezig zijn.
  • Haal de binnenzakken uit de dozen en inspecteer deze op klonten of webben. Controleer vooral de hoeken van dozen en vouwen van de binnenzakken.
  • Denk erom dat je alle voedselwaren op besmetting inspecteert en waar nodig weggooit. Denk hierbij aan granen, cornflakes, bonen, noten, bloem, gedroogd fruit, vogelzaad, dierlijk voedsel, kruiden, thee, chocolade en snoep.
  • Overweeg om voedselproducten zoals granen op te slaan in stenen potten of andere goed afsluitende containers. Op deze manier kunnen de motten niet bij het voedsel komen om eieren te leggen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je voedsel mee hebt genomen vanuit de supermarkt wat al besmet was. In dat geval kunnen de motten niet uit de pot komen wanneer ze uitkomen en heb je slechts die ene pot voedsel om weg te gooien.
  • Maak grondig schoon! Gebruik een stofzuiger met een spleetbevestiging om alle hoeken van de voorraadkast schoon te maken. Was de oppervlakte vervolgens met warm water en zeep om eventueel achtergebleven voedsel, eieren of cocons te verwijderen. Hoe schoner de ruimte is, hoe minder waarschijnlijk de besmetting zal terugkeren. Ben je klaar met stofzuigen, leeg de stofzuiger of verwijder de stofzuigerzak dan buiten. Doe het afval in een afgesloten zak in de prullenbak.
  • Als je ruimte hebt, plaats je de producten in de vriezer: wacht tot je zeker weet dat je het probleem hebt opgelost. Levensmiddelen kunnen een week in een vriezer worden geplaatst om eventueel aanwezige eieren of larven te doden.
  • Overweeg om nieuwe boodschappen op een andere plek op te slaan (d.w.z. op een goede afstand van de voorraadkast), totdat je tijd hebt gehad om de infectie een paar weken te controleren. Door deze eenvoudige verplaatsing hoef je niet meer voedsel weg te gooien (en te vervangen).
  • De larven kunnen een flink stuk kruipen en verpoppen dus niet altijd in de buurt van de voedselwaren. Zorg er dus voor dat de direct omgeving schoon is en dat eventueel voedsel goed is opgeborgen zodat een potentiële nieuwe besmetting wordt voorkomen.
  • Gebruik een feromoonval waar de mannelijke motten op af komen. Zet de val in de buurt van de plek waar je vermoed dat de motten zich ophouden zoals de inloopkast, kelder of keuken. Deze eenvoudige val is ontwikkeld om de mannelijke motten te vangen zodat je kunt zien of je last hebt van motten. Daarnaast kan de val ook gebruikt worden om een rem te zetten op de voortplanting van de motten. Om van de larven af ​​te komen, die de schade aanrichten, moeten aanvullende stappen worden genomen.
  • Gebruik sluipwespen die parasiteren op de eitjes van de motten. Met behulp van de Trichogramma sluipwespen kunt u diverse motteneieren bestrijden waaronder ook de voedselmot. De sluipwespen parasiteren op de eieren van de motten en voorkomen zo dus dat een mottenei zich kan ontwikkelen tot een larve. De sluipwesp legt simpelweg een eitje in het ei van een mot waardoor de motteneitjes zwart verkleuren. Het volgroeide sluipwespje knaagt zich een weg naar buiten en verlaat het mottenei en gaat direct op zoek naar nieuwe motteneitjes om op te parasiteren. Deze cyclus herhaalt zich zolang er plaageitjes van de motten aanwezig zijn.
  • Verdelger – Bij uitgebreide infectie kan een professionele verdelger nodig zijn. Hoewel kostbaar, is een grondige behandeling soms de enige manier om van het probleem af te komen.

Preventieve maatregelen tegen voedselmot

Als je een besmetting (of een heropleving) wilt voorkomen dan zijn preventieve maatregelen de sleutel tot succes. Hieronder een opsomming van maatregelen die helpen in de strijd tegen voedselmotten

  • Zorg ervoor dat je niet teveel voedsel bewaart en gebruik eerst de oudere voedingsproducten. Wil je toch voedsel bewaren? Maak dan gebruik van stevige opslagdozen zodat de motten er niet bij kunnen komen. Helaas zijn plastic zakken of zip-lock bags niet opgewasen tegen de larven, de larven eten ook door dun plastic heen om bij het voedsel te komen.
  • Overweeg om voedselproducten zoals granen op te slaan in stenen potten of andere goed afsluitende containers. Op deze manier kunnen de motten niet bij het voedsel komen om eieren te leggen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je voedsel mee hebt genomen vanuit de supermarkt wat al besmet was. In dat geval kunnen de motten niet uit de pot komen wanneer ze uitkomen en heb je slechts die ene pot voedsel om weg te gooien.
  • Maak de ruimtes (lades of kasten) regelmatig schoon, ruim al het gemorste voedsel op inclusief bloem en suiker. Larven kunnen overleven op kleine hoeveelheden voedsel die op de bodem van kasten en lades voorkomen.
  • Gebruik een feromoonval waar de mannelijke motten op af komen. Zet de val in de buurt van de plek waar je vermoed dat de motten zich ophouden zoals de inloopkast, kelder of keuken. Deze eenvoudige val is ontwikkeld om de mannelijke motten te vangen zodat je kunt zien of je last hebt van motten maar daarnaast kan de val ook gebruikt worden om een rem te zetten op de voortplanting van de motten. Om van de larven af ​​te komen, die de schade aanrichten, moeten aanvullende stappen worden genomen.

Gebruik van mottenballen?

Ter bestrijding van motten gebruiken veel mensen commercieel verkrijgbare mottenballen maar let op! Mottenballen mogen niet worden gebruikt in de buurt van voedselopslag of in de keuken. Mottenballen mogen alleen in luchtdichte ruimtes worden gebruikt zoals bijvoorbeeld in een afgesloten doos waarin kleren worden bewaard. De mottenballen bouwen namelijk gassen op om de motten te doden. Deze gassen kunnen een risico vormen voor mensen of huisdieren bij onjuist gebruik.

Inzet van sluipwespen en feromoonvallen

Ter bestrijding van voedselmotten kan je gebruik maken van een feromoonval in combinatie met Trichogramma sluipwespen. De feromoonval werkt heel simpel, de val is voorzien van lokstof waar de mannelijke voedselmotten op af komen. Zodra ze in de val zitten blijven ze plakken op het lijmgedeelte. Door het wegvangen van de mannelijke motten zal er een rem gezet worden op de ontwikkeling van de motten aangezien er minder vrouwtjes bevrucht worden.

Daarnaast kan je gebruik maken van de Trichogramma sluipwespen die parasiteren op de eitjes van diverse motten. De sluipwespen richten zich alleen op de motteneieren, ze laten mens en dier met rust. Je kan ze dus gerust uitzetten in de slaapkamer, woonkamer, keuken of andere vertrekken binnenshuis. Met behulp van de Trichogramma sluipwespen kan je diverse motten bestrijden waaronder de voedselmot en kledingmot.

Winkelwagen0
De winkelwagen is leeg
Verder winkelen
0