Schadebeelden van plaaginsecten

In onderstaand overzicht een verzameling van diverse schadebeelden en de mogelijke veroorzakers van de schade. In sommige gevallen kan de schade veroorzaakt worden door diverse insecten waardoor het lastig is om te zeggen welke plaaginsect de veroorzaker is. In dat geval kunt u het beste de aanwezige plaaginsecten bestuderen om zodoende te bepalen om welk insect het gaat.

Op deze pagina vindt u de beschrijving van de mogelijke plaaginsecten.

SCHADE BIJ PLANTEN

schade wolluis op plant

Witte, wasachtige laag langs stengels, nerven en/ of in bladoksels. Op het eerste gezicht lijkt het op witte wol of witte pluisjes. Deze schade wordt veroorzaakt door de wolluis.

schade spint webben op plant

Fijne webben/ spinsels op de plant en toppen. In sommige gevallen kan de gehele plant bedekt zijn met webben. Deze schade wordt veroorzaakt door de spintmijt.

schade van trips aan plant

Zilvergrijze en gouden vlekken op de bladeren met daarin meestal donkere vlekjes (uitwerpselen). Deze schade wordt veroorzaakt door tripsen.

schade op plant verschrompelde bladeren

Verschrompeling en misvorming van het blad. Dit kan veroorzaakt worden door zowel bladluizen, wolluizen, schildluizen, varenrouwmug, tripsen, witte vlieg en/ of dopluizen.

schade honingdauw op bladeren

Kleverige zoete stof (honingdauw) op de bladeren. Deze honingdauw vormt vervolgens de basis voor roetdauwschimmels. Honingdauw kan veroorzaakt worden door bladluizen, dopluizen, witte vlieg  en/ of wolluizen.

schade roetdauwschimmel op bladeren

Zwarte vlekjes, schimmels op de plant. Dit is roetdauwschimmel die is gaan groeien op basis van de aanwezige honingdauw. Dit wordt veroorzaakt door bladluizen, dopluizen, witte vlieg  en/ of wolluizen.

schade spint op bladeren bruine vlekken

De gele en lichte plekken op de bladeren verkleuren door schimmelvorming bruin. Dit kan veroorzaakt worden door de aanwezigheid van bladluizen, dopluizen, wolluizen, schildluizen, witte vlieg, trips en/ of spint.

schade spint gele vlekken op blad

Witte en gele vlekken op de bladeren. Dit zijn plekken waar sap uit de plant is gezogen waardoor de plant verkleurd. Dit kan veroorzaakt worden door bladluizen, schildluizen, wolluizen, witte vlieg, trips en/ of spint.

schade spint op blad afgestorven

Bladverlies en afsterven van bladeren doordat de plantsappen aan de plant worden onttrokken. Dit kan veroorzaakt worden door bladluizen, dopluizen, schildluizen, varenrouwmug, witte vlieg  en/ of wolluizen.

PLAAGINSECTEN BIJ DIEREN

bloedluis bij kippen

Bloedluizen bij kippen en pluimvee.

bloedluis bij voliere vogels

Bloedluizen bij volièrevogels.

reptiel bloedluizen

Bloedluizen bij reptielen.

bloedluis bij duiven

Bloedluizen bij duiven.

bloedluis bij spinnen

Bloedluizen bij spinnen.

varroa mijt bij bijen

Varroamijten bij bijen.

Shopping cart

close