Bestrijding van kledingmotten

Tineola bisselliella kledingmot

Bestrijding van kledingmotten

door | okt 11, 2019

Bestrijding van kledingmotten

Als je last hebt van kledingmotten kan dit veel schade veroorzaken. Denk aan schade aan kleding, meubels, tapijten en textiel. Het is niet de mot maar de rups (larve) van de kledingmot die voor deze schade zorgt. De larven voeden zich met verschillende organische materialen zoals bijvoorbeeld wol, haar, bont, leer, veren, zijde maar en linnen. Uit de eitjes die de vrouwtjesmot heeft gelegd worden larven geboren die direct op zoek gaan naar een eiwitrijke voedselbron zodat ze zich kunnen vol vreten en zich kunnen ontwikkelen tot een nieuwe generatie motten. Deze motten zullen vervolgens weer paren en de cyclus begint opnieuw.

Herkennen van kledingmotten

Larve tineola bisselliella kledingmot

Larve tineola bisselliella kledingmot

Het is belangrijk om een motteninfectie vroegtijdig te herkennen, motten kunnen zich snel voortplanten en het is zaak om de eerste tekenen vroegtijdig te signaleren. De signalen zijn meestal niet zichtbaar totdat je schade ontdekt die is veroorzaakt doordat de larven van de kledingmot zich hebben gevoed met bijvoorbeeld kleding of meubelstukken. Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn:

  • Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo’n 7-9 mm groot.
  • Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden. Deze zijden buisjes worden gegraven en gesponnen door de larven die erin leven.
  • Schade aan wollen tapijten, vooral in weinig gebruikte delen van het tapijt.
  • In sommige gevallen klampen kleine poppen (cocons) zich vast aan materialen, dit zijn de cocons die larven maken en waarin ze zich ontwikkelen tot motten.
  • En natuurlijk de aanwezigheid van volwassen motten. De motten worden bijvoorbeeld zichtbaar wanneer u aan schoonmaken bent. Sommigen motten zullen wegvliegen maar vaak zullen de kledingmotten wegkruipen ondanks dat ze vleugels hebben.

Opgemerkt moet worden dat kledingmotten de voorkeur geven aan dierlijke materialen zoals bont, haar, leer, veren en opgezette dieren. Bij gebrek aan deze materialen kunnen de larven ook leven van andere materialen zoals pluisjes, stof, katoen en linnen aangezien deze materialen vaak verzadigd zijn met smakelijke oliën.

Welke soorten kledingmotten zijn er?

In Nederland zijn er twee primaire soorten kledingmotten die zorgen voor overlast.

  • Tineola bisselliella kledingmot

    Tineola bisselliella kledingmot

    De kleermot of kledingmot Tineola bisselliella. Dit is de meest voorkomende kledingmot die zowel buitenshuis als binnenshuis voorkomt. Het is de rups van de kledingmot die voor schade zorgt aan verschillende organische materialen zoals bijvoorbeeld wol, haar, bont, leer, veren, zijde maar bij gebrek aan beter ook katoen en linnen. Aangezien deze kledingmot oorspronkelijk uit warmere gebieden komt voelen zich meer thuis in een warm huis dan buiten, ze komen dan ook zelden voor in de vrije natuur. De mot heeft een spanwijdte van zo’n 10 tot 15 millimeter en is lichtbruin van kleur. De rupsen zijn crème/ wit gekleurd met een bruine kop en 7-9 mm groot.

  • De kleermot of kledingmot Tinea pellionella is een andere veel voorkomende kledingmot die zowel binnenshuis als buitenshuis voorkomt. Een volwassen exemplaar heeft een grijsbruine kleur. De larven zijn crème-wit kleurig met een bruine kop. De larven leven in een zelfgemaakt beschermend zijden hoesje, dit maakt de larve vaak moeilijk te zien omdat ze dezelfde kleur kunnen hebben als de vezels van het object waarmee de larve zicht voedt.

Levenscyclus kledingmot

Kledingmotten zijn hoofdzakelijk nachtvlinder en geven de voorkeur aan donkere ruimtes waar ze ongestoord kunnen eten, paren en reproduceren. Dat is de reden waarom ze vaak worden gevonden in kasten en andere plekken binnenshuis die relatief lang niet worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld een zolder. Gelegde eieren komen na ongeveer 4 tot 10 dagen uit in de zomer, in de winter zal dit ongeveer 3-4 weken duren. Na het uitkomen gaan de larven direct op zoek naar een eiwitrijke voedselbron zodat ze zich kunnen vol eten en zich kunnen ontwikkelen tot een mot, waarna ze paren en de cyclus opnieuw begint. De larven en poppen van kledingmotten kunnen maandenlang overleven zonder voedsel, wat het volledig elimineren van een plaag moeilijk maakt. De hele levenscyclus van de kledingmot duurt meestal vier tot zes maanden. Onderzoekers zeggen echter dat deze insecten onder de juiste omstandigheden meer dan twee jaar in hun larvenstadium kunnen blijven!

Waarom eten motten kleding?

Zoals eerder gezegd op deze pagina is het niet de mot maar de larve van de mot die voor schade zorgt. Uit de eitjes die de vrouwtjesmot heeft gelegd worden larven geboren die direct op zoek gaan naar een eiwitrijke voedselbron. In de vrije natuur leven de larven van dierlijke resten zoals dode dieren, veren, dierenhuid, huidschilfers, resten van eieren etc. Over het algemeen mogen we aannemen dat er binnenshuis weinig dode dieren voorkomen met wellicht een uitzondering voor een enkele dode muis op zolder. Dat betekend dat de larven op zoek moeten gaan naar een alternatieve voedingsbron met daarin voldoende eiwitten. Binnenshuis zullen dit de spullen zijn waarin dierlijke materialen zijn verwerkt zoals een wollen trui, een leren rokje, een tapijt of producten waarin bont voorkomt.

Hoe kan ik kledingmotten bestrijden?

Als u er zeker van bent dat u last heeft van kledingmotten dan kunt u de volgende stappen ondernemen om ze uit huis te krijgen.

  • Gebruik een feromoonval waar de mannelijke motten op af komen. Zet de val in je kledingkast, inloopkast, ladekast of onder een bed. Deze eenvoudige val is ontwikkeld om de mannelijke motten te vangen zodat er een rem wordt gezet op de voortplanting. Om van de larven af ​​te komen, die de schade aanrichten, moeten aanvullende stappen worden genomen.
  • Schud de kleding uit. Dit is een snelle manier om alle actieve larven of motten los te maken. Ze zullen op de grond vallen waar ze snel kunnen worden verwijderd met een stofzuiger.
  • Was alle kleding. Om alle larven en motten die in huis blijven hangen te verwijderen, doet je alle kleding in de was op hoge temperatuur, indien mogelijk op minimaal 60 graden. Dit zal alle motten en larven doden.
  • Bevriezen van de besmette stof. Sommige stoffen kunnen natuurlijk niet zomaar heet worden gewassen. Deze items kan je in een plastic zak verzegelen en ongeveer 12 uur in een vriezer bewaren. De extreem koude temperaturen zullen eieren, larven en motten doden. Als de besmetting optreedt tijdens vorst, kan je grote voorwerpen ook buiten neerleggen zodat de motten en larven doodgaan.
  • Stofzuig uw opslagruimten. Voordat je kleding of stoffen terugplaatst in hun normale opslagruimten – inclusief kasten, laden, kisten en bureaus – stofzuig je deze gebieden grondig en besteed je speciale aandacht aan eventuele spleten of stoffige gebieden waar zich eieren en larven kunnen ophopen. Hoe schoner de ruimte is, hoe minder waarschijnlijk de besmetting zal terugkeren. Als je klaar bent met stofzuigen, verwijdert je buiten de vacuümzak. Sluit deze in een plastic zak en gooi deze in de prullenbak. Vergeet niet dat larven kunnen overleven op stof, dus haal het stofresten uit uw huis.
  • Gebruik sluipwespen die parasiteren op de eitjes van de motten. Met behulp van de Trichogramma sluipwespen tegen motten kan je diverse motteneieren bestrijden waaronder ook de kledingmot en voedselmot. De sluipwespen parasiteren op de eieren van de motten en voorkomen zo dat een mottenei zich kan ontwikkelen tot een larve. De sluipwesp legt simpelweg een eitje in het ei van een mot waardoor de motteneitjes zwart verkleuren. Het volgroeide sluipwespje knaagt zich een weg naar buiten en verlaat het mottenei en gaat direct op zoek naar nieuwe motteneitjes om op te parasiteren. Deze cyclus herhaalt zich zolang er plaageitjes van de motten aanwezig zijn.
  • Chemisch bestrijden. Bij uitgebreide infectie kan een professionele verdelger nodig zijn. Hoewel kostbaar, is een grondige behandeling soms de enige manier om van het probleem af te komen.

Hoe kan ik de kledingmot voorkomen?

Als je een besmetting (of een heropleving) wilt voorkomen dan zijn preventieve maatregelen de sleutel tot succes. Hieronder een opsomming van maatregelen die helpen in de strijd tegen kledingmotten.

  • Koop minder kleding. Volgens een rapport heeft de gemiddelde mens nu vier keer zoveel kledingartikelen als in 1980. Dat betekent dat veel kleding zelden wordt gedragen, waardoor kledingmotten ideale omstandigheden hebben om zich voort te planten.
  • Houd kleding schoon. Was kleding altijd nadatje deze gedurende enige tijd heeft gedragen. Zelfs als een kledingstuk maar een paar uur is gedragen kan er een laag olie achterblijven in de kleding die aanlokkelijk is voor de larven van de motten. Verder, hoe vaker een stuk stof wordt gewassen, hoe minder waarschijnlijk het is om deze motten of hun larven te huisvesten.
  • Hang kleding op, voorkom stapelen. Kledingmotten lijken de voorkeur te geven aan kleding die bovenop andere kleding wordt gestapeld. Het kan zijn dat ze de duisternis waarderen of de relatieve stilte van zo’n stapel. Hoe dan ook, het is duidelijk dat ze geen voorkeur hebben voor kleding die hangt.
  • Zorg voor voldoende ventilatie en lucht de kleren regelmatig.
  • Verzegel kleding die niet gebruikt wordt. Berg kleding die niet regelmatig gebruikt wordt op in motbestendige opbergdozen of tassen. De dozen hoeven niet vacuüm te worden verzegeld, maar gewoon te worden gesloten in een zak of container die motten en hun larven buiten houdt.
  • Maak tweedehandskleding en tapijten goed schoon. Als je 2e-hands of vintage kleding bij de kringloop koopt en/ of antieke tapijten en meubels mee naar huis neemt moet je waakzaam blijven. Kleding moet grondig gewassen worden voordat je thuiskomt. Tapijten en meubels kunnen buiten worden uitgeklopt om larven te verwijderen en vervolgens is het raadzaam om het tapijt of meubels goed te reinigen.
  • Regelmatig stofzuigen. Kasten en andere opslagplaatsen voor stoffen moeten regelmatig op kledingmotten worden geïnspecteerd en worden gestofzuigd om stofophoping te verwijderen. Terwijl je dit doet is het raadzaam om de kledingstukken die al lang liggen uit te schudden en te inspecteren op eventuele motten en larven.

Inzet van sluipwespen en feromoonvallen

Ter bestrijding van kledingmotten kan gebruik maken van een feromoonval in combinatie met Trichogramma sluipwespen. De feromoonval werkt heel simpel, de val is voorzien van lokstof waar de mannelijke kledingmotten op af komen. Zodra ze in de val zitten blijven ze plakken op het lijmgedeelte. Door het wegvangen van de mannelijke motten zal er een rem gezet worden op de ontwikkeling van de motten aangezien er minder vrouwtjes bevrucht worden.

Daarnaast kan je gebruik maken van de Trichogramma sluipwespen die parasiteren op de eitjes van de kledingmotten. De sluipwespen richten zich alleen op de motteneieren, ze laten mens en dier met rust. Je kunt ze dus gerust uitzetten in de slaapkamer, woonkamer of andere vertrekken binnenshuis. Met behulp van de Trichogramma sluipwespen kunt u diverse motten bestrijden waaronder de kledingmot en de voedselmot.

Winkelwagen0
De winkelwagen is leeg
Verder winkelen
0