Aaltjes / nematoden

Aaltjes (in het Engels nematodes) ook wel nematoden genoemd zijn minuscule, draadachtige bodemorganismen van 0,3 tot 0,7 mm klein. Hierdoor zijn ze voor het blote oog niet zichtbaar. Naast insecten zijn ze één van de meest soortenrijke meercellige organismen van de aarde. Ze zijn te vinden in alle denkbare habitats, in de bodem van de zee tot de toppen van de Himalaya – en zelfs in insectenlarven. Aaltjes voeden zich met planten, bacteriën, schimmels en zelfs andere nematoden. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van insectenlarven. Ze gebruiken de larven om zich te voeden en zich voort te planten.

Bestrijding met aaltjes

Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende rondwormen (Nematoden).  Ze zijn onschadelijk voor mens, dier en plant. Aaltjes leven in de bodem en gaan daar op zoek naar larven en poppen van plaaginsecten. Ze kunnen geen volwassen exemplaren bestrijden. Er zijn vele soorten aaltjes die elk specifiek gericht zijn op een bepaald type gastheer. De aaltjes dringen hun prooi binnen en besmetten die met een bacterie uit hun darmkanaal. Deze bacterie vermenigvuldigt zich in de gastheer en zorgt ervoor dat deze minder actief wordt en uiteindelijk sterft. Vervolgens voeden de nematoden zich met deze zelfde bacteriën waardoor zij zich op hun beurt weer vermenigvuldigen. Een enkele insectenlarve kan het broeinest zijn van wel duizenden nematoden. Hierdoor worden de plaaginsecten belaagd door een leger aan aaltjes. Zodra de gastheer is gedood verlaten de aaltjes deze en gaan ze opzoek naar nieuwe gastheren. Zolang er prooien in de bodem aanwezig zijn kunnen de aaltjes zichzelf in stand houden en zich vermeerderen.
Voor het beste resultaat, raden wij aan om de behandeling 2 of 3 weken na de eerste uitzet te herhalen.

Aaltjes kopen

De inzet van nematoden kent een aantal voordelen, zoals het volledige biologische en milieuvriendelijke karakter. Daarnaast zijn ze niet schadelijk voor mens en dier. Tot slot zijn ze ook in te zetten naast de meeste tuinchemicaliën. Biobestrijding levert vier verschillende soorten aaltjes:

Steinernema feltiae aaltjes zijn werkzaam in de bodem tegen de larven en poppen van diverse plaaginsecten. In de bodem kan de Steinernema feltiae de larvale stadia van varenrouwmuggen (grondvliegjes, Sciaridae), poppen van trips en larven van taxuskever bestrijden.

Steinernema feltiae aaltjes bovengronds op boomstammen of bladeren. Bestrijding van de eikenprocessierups en de larven/ poppen van tripsen.

Mix van S. feltiae en S. carpocapsae aaltjes tegen de buxusrups bovengronds op de buxusplant.

Steinernema carpocapsae aaltjes zijn werkzaam in de bodem tegen emelten (larven van langpootmuggen, Tipulidae) en larven van oevervliegen, rupsen van nachtuilen (Opogena), fruitmot, kooluil, groenteuil, buxusmot en Duponchelia fovealis, larven van de grote dennenkever (Hylobius abietis), diverse andere kevers (Coleoptera) en veenmollen (Orthopthera). Ook werken deze aaltjes tegen andere insecten zoals teken, vlooien, eikenprocessierupsen in de bodem en koperwormen.

Heterorhabditis bacteriophora aaltjes zijn werkzaam in bodem tegen de larven en poppen van de volgende keversoorten (engerlingen): de mestkever (Aphodius), de bladsprietkever (Serica brunnea), de sallandkever (Hoplia philanthus), de rozenkever (Phyllopertha horticola), taxuskever, snuitkever, meikever, junikever en laurierkerskever.

Phasmarhabditis californica aaltjes zijn inzetbaar in de bodem als biologische bestrijders van diverse (naakt)slakken.

Hoeveel heb ik nodig?

De hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van het oppervlakte dat je wilt behandelen. Wij adviseren zo’n 500.000 aaltjes per vierkante meter. Bij een grotere infectie kan dit aantal verhoogt worden naar één miljoen aaltjes per vierkante meter en herhalen dit na twee a drie weken.  Wij leveren de nematoden in de volgende verpakkingen:

  • 10 miljoen wat voldoende is voor ca. 20 vierkante meter.
  • 50 miljoen voor ca. 100 vierkante meter.
  • 250 miljoen voor ca. 500 vierkante meter.

Als je naar de productpagina in onze webshop gaat kan je de gewenste verpakking bestellen.

aaltjes inzetten tegen plagenWanneer moet ik de aaltjes uitzetten?

De periode wanneer de aaltjes uitgezet moeten worden is afhankelijk van welke plaag je wilt bestrijden. Insecten en dieren hebben andere levenscycli waardoor de inzet per plaagsoort kan variëren.

Als de gastheer zich in een gevoelige staat bevindt kunnen de nematoden de prooien makkelijk penetreren. De inzet van nematoden wordt aanbevolen wanneer larven aanwezig zijn. Over het algemeen is dit in de lente en de herfst maanden.

De aaltjes kan je het beste in de vroege ochtend of avond inzetten. Het is belangrijk om de aaltjes uit te zetten wanneer het bewolkt is of de zon op komt of onder gaat. Dit aangezien uv-stralen schadelijk zijn voor de aaltjes. Daarnaast dien je de aaltjes uit te zetten als de bodemtemperatuur tussen de 5 en 30 graden is. Indien de temperatuur hoger is dan 30 graden zullen de aaltjes niet langer parasiteren op hun gastheren. Als de temperatuur onder de 0 graden komt zal dit per direct schadelijk gevolgen hebben voor de nematoden.

Het is belangrijk dat de aaltjes worden uitgezet in een vochtige grond. Dit verbeterd de werking. Daarnaast is het belangrijk dat de grond minimaal twee weken vochtig blijft. Regelmatig sproeien bij droog weer is dus een must. Tijdens of vlak voor een regenbui is een ideaal moment om de aaltjes uit te zetten.

Op deze pagina kunt een stap-voor-stap instructie vinden over het verdunnen en uitzetten van aaltjes. Uiteraard sturen wij ook een handleiding mee waarin dit duidelijk wordt uitgelegd.

De AquaNemix 1.25V

Aquanemix sproeier voor aaltjesVoor het gemakkelijk, nauwkeurig en snel uitzetten van aaltjes kan je gebruik maken van de AquaNemix 1.25 V sproeier van Birchmeier. Deze sproeier is speciaal ontwikkeld voor het uitzetten van nematoden in de tuin. In vergelijking met een gieter bespaar je veel.

Hoe werkt de Sproeier?

Hij werkt eenvoudig, giet het mengsel van aaltjes/water (concentraat) eenvoudig in de tank. De verhouding is afhankelijk van het concentraat is afhankelijk van de verpakking en het type aaltje. De juiste verhouding staat in de bijgeleverde handleiding. Vervolgens sluit je de sproeier op het water aan en kun je starten met uitzetten. De gewenste verhouding stel je in op de sproeier.

De AquaNemix is vooral interessant voor het uitzetten van nematoden vanaf een oppervlaktes van 50 m2 en meer.

Kan ik de nematoden ook bovengronds uitzetten

buxusmot aaltjes bestrijdenJa, naast het uitsproeien over de bodem is het ook mogelijk om de aaltjes in te zetten tegen bepaalde insecten die zich op bladeren, takken, stammen bevinden zoals buxusmotrupsen, tripsen en eikenprocessierupsen. Als dit het geval is, is het belangrijk dat je de te behandelen struik/plant/boom goed nat maakt voordat je ze uitzet. Bij het bovengronds inzetten van aaltjes hebben ze maar een beperkte tijd om hun gastheer binnen te dringen. Het is dan ook belangrijk dat de te bestrijden insecten zoals bijvoorbeeld rupsen direct worden geraakt door de aaltjesoplossing. Alleen dan kunnen de nematoden hun gastheer binnendringen en hun werk doen.

Voordelen van aaltjes

  • Volledig biologisch en milieuvriendelijk.
  • Volledig onschadelijk voor kinderen, huisdieren, vogels en dieren in het wild.
  • Perfect veilig te gebruiken rond voedselgewassen.
  • De insecten trekken zich ondergronds terug voordat hij sterft, dus je blijft niet achter met een overvloed aan dode slakken op het oppervlak.
  • Dode insecten die door andere wezens worden gegeten, zijn niet-toxisch.
  • Onmogelijk om te veel toe te passen.
  • Werkt goed bij nat weer; precies de omstandigheden waarin insecten het meest actief en destructief zijn
  • Inzetbaar met de meeste tuinchemicaliën – inclusief kunstmest – hoewel het het beste is om ze op verschillende tijdstippen toe te passen.

Vragen over nematoden

Wij krijgen regelmatig vragen over het gebruik van nematoden. Hieronder staan deze meest gestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Laat het ons dan a.u.b. weten! Dan kunnen we ook dat antwoord delen met andere gebruikers.

1. Hoe worden aaltjes verzonden?

Wij versturen de aaltjes in kleine zakjes die je makkelijk kunt openen en uitstrooien in een gieter. Ze worden geleverd in een poedervorm die je in water kan oplossen. Het poeder is een natuurlijk product gemaakt van kalkhoudende schelpen. Over het algemeen versturen wij de aaltjes in een brievenbuspakketje zodat je niet thuis hoeft te blijven om het in ontvangst te nemen. Duurt de verzending iets langer dan verwacht? Maak je geen zorgen! Aaltjes kunnen prima enkele dagen onderweg zijn zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit.

2. Kan ik teveel uitzetten?

Dat is het voordeel van nematoden, overdosering kan niet. Twijfel je over hoeveel je nodig hebt, dan kun je dus gerust iets te veel uitzetten.

3. Hoe vaak moet ik nematoden uitzetten?

Het is het beste om de aaltjes in één seizoen ten minste twee keer toe te passen. Zet ze uit met een tussenpoos van  7-10 dagen om de levenscycli van de nematoden te spreiden en een volledige dekking te verzekeren. In geval van ernstige infecties is het verstandig om de inzet iedere 7-10 dagen te herhalen totdat de plaag verdwijnt.

4. Hoelang zijn aaltjes effectief in de bodem?

Nematoden kunnen vele maanden in de bodem overleven; ze worden echter voortdurend aangevallen door hun natuurlijke roofdieren, zodat hun effectiviteit steeds verder afneemt. Ze zijn het effectiefst in de eerste vier weken na de inzet. 

5. Moet de bodem nat zijn tijdens het uitzetten?

Omdat nematoden alleen in vochtige grond kunnen bewegen, moet de grond vochtig (maar niet te nat) worden gehouden. De grond mag in de eerste 4 weken na toediening niet uitdrogen. Op het moment van aanbrengen moet de grond vochtig zijn en direct na het aanbrengen lichtjes worden bewaterd. Over het algemeen is om de 3-4 dagen besproeien voldoende indien er geen regenval optreedt. Bij een droge periode, is het raadzaam om dagelijks licht te sproeien.

6. Wanneer kan ik resultaat zien?

De aaltjes gaan direct aan het werk. Het eerste effect zal je na een paar dagen al kunnen merken. De echt waarneembare afnames van de plaagpopulatie zijn te zien na ongeveer twee weken. De nematoden hebben tijd nodig om hun gastheer volledig te parasiteren en te doden. Vervolgens gaan ze naar de volgende gastheer. Nematoden doden het ongedierte van binnenuit. Je zult geen dode insectenlichamen zien zoals wel het geval is bij een chemische behandeling. Volwassen plaagpopulaties zouden geleidelijk moeten afnemen naarmate de nematoden steeds meer doden.

7. Overleven aaltjes de winter?

Een strenge winter zal zorgen voor een aanzienlijke afname van de aaltjespopulatie. In de meeste gevallen zullen nematoden (net als insecten) tijdens koud weer inactief worden. De aaltjes die de winter overleven zullen in te kleine aantallen aanwezig zijn om nog effectief plagen te bestrijden. Een nieuwe inzet in het voorjaar is daarom raadzaam. Hiermee komt de populatie weer op volle oorlogssterkte.

8. Kunnen aaltjes zich verplaatsen?

Nematoden zijn microscopisch klein (0,3 tot 0,7 mm) en hebben een beperkt bewegingsbereik. Over het algemeen zullen de aaltjes blijven waar je ze aanbrengt. Een uitzondering zijn de Heterorhabditis bacteriophora aaltjes die zich door de grond blijven verplaatsen, totdat ze gastheren vinden om te infecteren.

9. Hoe lang zijn de aaltjes houdbaar?

Nematoden zijn voor een beperkte periode houdbaar. Wij adviseren om ze zo snel mogelijk na ontvangst te in te zetten. Wil je ze toch langer bewaren dan kun je ze bewaren in een koelkast (4-12 graden). Op de verpakking staat de uiterste houdbaarheidsdatum. Invriezen of blootstellen aan temperaturen boven de 30 graden overleven ze niet.

10. Zijn de aaltjes schadelijk voor dieren?

Ze zijn niet schadelijk voor zoogdieren, waterdieren, vogels, reptielen of amfibieën. Je kunt het dus gerust gebruiken in het bijzijn van dieren.

11. Kan ik ze inzetten in combinatie met kunstmest?

Indien je gebruikmaakt van een organische meststof is dat geen probleem; we raden echter aan om indien mogelijk meststoffen apart toe te passen. Hiermee voorkom je dat de nematoden overmatige stress ondervinden. Sommige soorten kunstmest bevatten veel zouten die een negatief effect kunnen hebben.

12. Kan ik het inzetten in combinatie met chemische middelen?

Ons advies is om geen gebruik te maken van chemische middelen. Ze zijn slecht voor het milieu en verstoren de natuurlijke balans. 

13. Hoe lang kan ik aaltjes bewaren in opgeloste vorm?

De nematoden kunnen een paar uur overleven in water. Houd ze daar echter niet langer in dan nodig is, want uiteindelijk zullen ze dit niet overleven. Zet het mengsel dus zo snel mogelijk uit na het mengen. 

14. Kan ik aaltjes buiten en binnen uitzetten?

Je kunt ze overal uitzetten. Binnenshuis in potten, in een kas, in de tuin. Zolang ze maar onder de juiste omstandigheden worden uitgezet. Denk hierbij aan een vochtige bodem en de juiste temperatuur.

15. Kan ik verschillenden type aaltjes tegelijk uitzetten?

Het is zeker mogelijk om verschillende soorten gelijktijdig in te zetten tegen verschillende plagen. Ieder type richt zich op zijn eigen plaag. Ze zitten elkaar dus niet in de weg.

16. Kan ik aaltjes uitzetten in de woonkamer?

Ze kunnen ook in de woonkamer worden uitgezet. Dus ook ter bestrijding van bijvoorbeeld de larven van rouwvliegjes. Je kunt de aaltjes simpel uitgieten over de potgrond in plantenbakken.

17. Kan ik een normale gieter gebruiken?

Als je ze over de bodem wil verspreiden kun je gebruikmaken van een normale watergieter. Voor het gemakkelijk, nauwkeurig en snel uitzetten van aaltjes kun je gebruikmaken van de AquaNemix 1.25 V sproeier van Birchmeier.

18. Kunnen aaltjes verdrinken?

Aaltjes kunnen zonder vocht hun werk niet doen, maar extreme natheid is niet goed voor ze. Als nematoden te lang onder water staan zullen ze verdrinken, dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn als het erg hard heeft geregend en er grote plassen op het gazon blijven staan.

19. Bij welke temperatuur kan ik nematoden uitzetten?

Steinernema feltiae aaltjes: 8 tot 30 graden Celsius

Steinernema carpocapsae aaltjes: 12 tot 30 graden Celsius

Heterorhabditis bacteriophora aaltjes: 12 tot 30 graden Celsius

Phasmarhabditis hermaphrodita aaltjes: 5 tot 30 graden Celsius

20. Wat is de levertijd?

Het gehele jaar door proberen we de aaltjes uit voorraad te leveren. Voor 16:00 uur besteld is de volgende (werk)dag in huis. Duurt het onverhoopt een paar dagen langer, dan is dit geen probleem. Enkele dagen langer onderweg heeft niet direct invloed op de kwaliteit van de aaltjes. Lijkt er onverhoopt toch iets niet helemaal goed te zijn bij de inzet, neem dan contact met ons op voor een passende oplossing.

21. Waar kan ik nematoden bestellen?

Je kunt de nematoden via onze webshop bestellen. Het gehele jaar door proberen we de aaltjes uit voorraad te leveren. Op maandag tot en met vrijdag voor 16:00 besteld is de volgende (werk)dag in huis. Je kunt veilig afrekenen via Ideal, PayPal, credit card of achteraf betalen via Klarna. Hulp nodig? We helpen graag!

Winkelwagen0
De winkelwagen is leeg
Verder winkelen
0