9726 GN, Groningen
050 2053391

Aaltjes tegen plaaginsecten

Bestrijding van emelten
EAN: 7444746274258
16,5089,50 Incl. BTW
Steinernema feltiae
EAN: 7444746274234
16,50169,50 Incl. BTW
Aaltjes tegen naaktslakken
EAN: 7444746274272
21,0046,50 Incl. BTW
Heterorhabditis bacteriophora aaltjes tegen engerlingen
EAN: 7444746274227
16,5089,50 Incl. BTW
Wat zijn aaltjes

De officiële naam voor aaltjes is Nematoden (nema: Grieks = draad). Aaltjes zijn minuscule, draadachtige bodemorganismen van 0,3 tot 0,7 mm klein en dus onzichtbaar. In principe zijn ze, naast insecten, een van de meest soortenrijke meercellige organismen van de aarde. Ze zijn te vinden in alle denkbare habitatten van de bodem van de zee tot de toppen van de Himalaya – en zelfs in insectenlarven. Nematoden voeden zich met planten, bacteriën, schimmels en zelfs andere nematoden. Nematoden zijn bovenal de natuurlijke vijand van insectenlarven. De aaltjes gebruiken de larven om zich te voeden en zich voort te planten.

Hoe werkt bestrijding met aaltjes

Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende rondwormen (Nematoden). Ze zijn erg klein (0,3 tot 0,7 mm) en dus onzichtbaar. Ze zijn onschadelijk voor mens, dier en plant. Aaltjes leven in de bodem en gaan daar op zoek naar larven en poppen van plaaginsecten. Ze kunnen geen volwassen exemplaren bestrijden. Er zijn vele soorten aaltjes die elk specifiek gericht zijn op een bepaald type gastheer. Ze dringen hun prooi binnen en besmetten die met een bacterie uit hun darmkanaal. Deze bacterie vermenigvuldigt zich in de gastheer en zorgt ervoor dat deze stopt met schade aanrichten en uiteindelijk sterft. Aaltjes voeden zich vervolgens met deze zelfde bacteriën waardoor zij zich op hun beurt weer vermenigvuldigen. Een enkele insectenlarve kan het broeinest zijn van wel duizenden nematoden. De plaaginsecten worden dus belaagd door een waar leger aan aaltjes. Zodra de gastheer is gedood verlaten de aaltjes deze en gaan op zoek naar nieuwe gastheren. Zolang er prooien in de bodem aanwezig zijn kunnen de aaltjes zichzelf in stand houden en zich vermeerderen.

Welke aaltjes zijn er leverbaar

Steinernema feltiae aaltjes zijn werkzaam tegen de larven en poppen van diverse plaaginsecten. In de bodem kan de Steinernema feltiae de larvale stadia van varenrouwmuggen (grondvliegjes, Sciaridae), poppen van trips en larven van taxuskever bestrijden. De Steinernema feltiae kan ook toegepast worden op de bladeren waar ze larven en poppen van trips bestrijden.

Steinernema carpocapsae aaltjes zijn werkzaam tegen emelten (larven van langpootmuggen, Tipulidae) en larven van oevervliegen, rupsen van nachtuilen (Opogena), fruitmot, kooluil, groenteuil, buxusmot en Duponchelia fovealis, larven van de grote dennenkever (Hylobius abietis), diverse andere kevers (Coleoptera) en veenmollen (Orthopthera). Ook werken deze aaltjes tegen andere insecten zoals teken, vlooien en koperwormen.

Heterorhabditis bacteriophora aaltjes zijn werkzaam tegen de larven en poppen van de volgende keversoorten: de mestkever (Aphodius), de bladsprietkever (Serica brunnea), de sallandkever (Hoplia philanthus), de rozenkever (Phyllopertha horticola), taxuskever, snuitkever, meikever, junikever en laurierkerskever.

Phasmarhabditis hermaphrodita aaltjes zijn inzetbaar als biologische bestrijders van diverse (naakt)slakken.

Hoeveel aaltjes heb ik nodig

De hoeveelheid aaltjes hangt samen met het oppervlakte dat je wilt behandelen. Wij adviseren zo’n 500.000 aaltjes per vierkante meter. Bij een grotere infectie kunt u dit aantal verhogen naar 1 miljoen aaltjes per m2. Wij leveren de aaltjes in de volgende verpakkingen:

 • 10 miljoen wat voldoende is voor ca. 20 vierkante meter
 • 50 miljoen voor ca. 100 vierkante meter
 • 250 miljoen voor ca. 500 vierkante meter

Als je naar de productpagina in onze webshop gaat kan je de gewenste verpakking selecteren.

aaltjes inzetten tegen plagen

Wanneer moet ik de aaltjes uitzetten

De periode wanneer de aaltjes uitgezet moeten worden is afhankelijk van welke plaag je wilt bestrijden. Insecten en dieren hebben andere levenscycli waardoor de inzet per plaagsoort kan variëren. Ideaal is dat de gastheer zich in een gevoelige staat bevindt zodat de aaltjes de prooien makkelijk kunnen penetreren. Nematoden worden aanbevolen voor gebruik wanneer larven of larven aanwezig zijn. Over het algemeen is dit tijdens de lente en de herfst maanden. De aaltjes kan je het beste in de vroege ochtend of avond worden aangebracht. Het is belangrijk om de aaltjes uit te zetten wanneer het bewolkt is of de zon nog niet zo fel is. Dit aangezien uv-stralen schadelijk zijn voor de aaltjes. De aaltjes kan je uitzetten als de bodemtemperatuur tussen de 5 en 30 graden is afhankelijk van welk type aaltjes u wilt gebruiken. Indien de temperatuur hoger is dan 30 graden zullen de aaltjes niet langer parasiteren op hun gastheren. Indien de temperatuur onder de 0 graden komt zal dit per direct schadelijk zijn voor de nematodepopulatie; echter, langdurige temperaturen van het vriespunt zullen er wel voor zorgen dat de aaltjes sterven. Het is belangrijk dat de aaltjes worden toegepast op een vochtige grond die voor een optimale werking gedurende meerdere weken niet mag uitdrogen. Regelmatig sproeien bij droog weer is dus een must. Tijdens of vlak voor een regenbui is een ideaal moment om de aaltjes uit te zetten.

Hoe zet ik aaltjes uit bij bodemtoepassing

Wanneer u de aaltjes precies moet uitzetten hangt af van de ontwikkelingsfase van de betreffende gastheer. Ideaal is dat de gastheer zich in een gevoelige staat bevindt zodat de aaltjes de prooien makkelijk kunnen penetreren. Omdat aaltjes zich alleen richten op de larven en poppen van de plaaginsecten kunnen ze het best worden uitgezet in het late voorjaar en vroege najaar. Wij adviseren zo’n 500.000 aaltjes per m2 bij een lichte infectie. Bij een grotere infectie kunt u dit aantal verhogen naar 1 miljoen aaltjes per m2. Deze inzet kunt u herhalen na 2-3 weken.

Op deze pagina kunt een stap-voor-stap instructie vinden over het verdunnen en uitzetten van aaltjes. Uiteraard sturen wij ook een handleiding mee waarin dit duidelijk uitgelegd wordt.

AALTJES GEMAKKELIJK UITZETTEN

Aquanemix sproeier voor aaltjesVoor het gemakkelijk, nauwkeurig en snel uitzetten van aaltjes kan je gebruik maken van de AquaNemix 1.25 V sproeier van Birchmeier. Deze sproeier is speciaal ontwikkeld voor het uitzetten van de aaltjes in de tuin en scheelt veel werk in vergelijking met het werken met gieters. Hoe het werkt? Heel eenvoudig, giet het mengsel van de aaltjes/ water (concentraat) eenvoudig in de tank, sluit de Aquamix aan op de waterslang en stel de gewenste concentratie in. De aaltjes worden vervolgens automatisch in de juiste concentratie aan het water toegevoegd. Deze sproeier is vooral interessant voor het uitzetten van aaltjes over grotere oppervlaktes 50 m2 en meer maar komt ook goed van pas voor het nauwkeurig uitzetten van aaltjes over kleinere oppervlaktes.

Klik hier om meer te lezen over de AquaNemix 1.25V.

Kan ik de aaltjes ook bovengronds uitzetten

buxusmot aaltjes bestrijdenJa, naast het uitsproeien van de aaltjes over de bodem is het ook mogelijk om de aaltjes in te zetten tegen bepaalde insecten die zich op bladeren, takken, stammen bevinden zoals buxusmotrupsen, tripsen en eikenprocessierupsen. Denk erom dat je de te behandelen struik/ plant/ boom goed nat maakt voordat je de aaltjes uitzet. Bij het bovengronds inzetten van aaltjes hebben de aaltjes maar een beperkte tijd om hun gastheer binnen te dringen. Het is dan ook belangrijk dat de te bestrijden insecten zoals bijvoorbeeld rupsen direct worden geraakt door de aaltjesoplossing. Alleen dan kunnen de aaltjes hun gastheer binnendringen en hun werk doen. Denk erom dat je ook op verstopplekken kijkt zodat alle aanwezige insecten geraakt worden. Aangezien de aaltjes erg gevoelig zijn voor UV licht is het belangrijk om de aaltjes uit te zetten wanneer de zon niet schijnt of anders vroeg in de ochtend of laat op de avond.

Voordelen van aaltjes
 • Volledig biologisch en milieuvriendelijk.
 • Volledig onschadelijk voor kinderen, huisdieren, vogels en dieren in het wild.
 • Perfect veilig te gebruiken rond voedselgewassen.
 • De insecten trekken zich ondergronds terug voordat hij sterft, dus je blijft niet achter met een overvloed aan dode slakken op het oppervlak.
 • Dode insecten die door andere wezens worden gegeten, zijn niet-toxisch.
 • Onmogelijk om te veel toe te passen.
 • Werkt goed bij nat weer; precies de omstandigheden waarin insecten het meest actief en destructief zijn
 • Inzetbaar met de meeste tuinchemicaliën – inclusief kunstmest – hoewel het het beste is om ze op verschillende tijdstippen toe te passen.
 • U introduceert geen buitenlandse organismen in je tuin; eenvoudigweg de goede microben die er al zijn ‘bijvullen’.
 • U krijgt dezelfde voordelen die commerciële telers al meer dan twintig jaar gebruiken
Overige vragen

Wij krijgen regelmatig vragen over het gebruik van aaltjes (nematoden). Op deze pagina hebben wij de meest gestelde vragen verzameld. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Laat het ons dan a.u.b. weten! Dan kunnen we ook dat antwoord delen met andere aaltjesgebruikers.

Het gehele jaar door proberen wij de aaltjes uit voorraad te leveren. Voor 16:00 besteld is de volgende (werk)dag in huis. Als de zending langer onderweg dan heeft dit niet direct invloed op de kwaliteit van het product tenzij de temperaturen boven de 30 graden komen. Bij hoge temperaturen zullen wij contact met je opnemen voor een gepaste levering.

Wij versturen de aaltjes in kleine zakjes die je makkelijk kunt openen en uitstrooien in een gieter. De aaltjes worden geleverd in een poedervorm die je in water kan oplossen. Het poeder is een natuurlijk product gemaakt van kalkhoudende schelpen (kleimineralen). Over het algemeen versturen wij de aaltjes in een brievenbusdoosje zodat je niet thuis hoeft te blijven voor het in ontvangst nemen van de aaltjes.

Dat is het mooie van aaltjes, overdosering kan niet. Twijfel je over hoeveel aaltjes je nodig hebt dan kan je dus gerust iets teveel uitzetten.

Het is het beste om de aaltjes ten minste twee keer toe te passen. Zet ze uit met een tussenpoos van  7-10 dagen om de levenscycli van de nematoden te spreiden en een volledige dekking te verzekeren. In geval van ernstige infecties is het verstandig om de inzet iedere 7-10 dagen te herhalen totdat de besmetting verdwijnt.

Nematoden kunnen vele maanden in de bodem overleven; ze worden echter voortdurend aangevallen door hun natuurlijke roofdieren, zodat hun effectiviteit steeds verder afneemt. Ze zijn het meest effectief in de eerste vier weken na de toepassing.

Omdat nematoden alleen in vochtige grond kunnen bewegen, moet de grond vochtig (maar niet te nat) worden gehouden. De grond mag in de eerste 4 weken na toediening niet uitdrogen. De grond moet op het moment van aanbrengen vochtig zijn en direct na het aanbrengen lichtjes worden bewaterd. Over het algemeen is om de 3-4 dagen de bodem besproeien voldoende als er geen regenval optreedt. Is het een erg droge periode dan is het raadzaam om dagelijks licht te sproeien.

De aaltjes gaan direct aan het werk. Het eerste effect zal je na een paar dagen al kunnen merken. De echte waarneembare veranderingen in de afname van de plaagpopulatie zijn te zien na ongeveer twee weken. De nematoden hebben tijd nodig om hun gastheer volledig te parasiteren en te doden, en vervolgens naar de volgende gastheer te gaan. Nematoden doden het ongedierte van binnenuit. Je zult geen dode insectenlichamen zien zoals wel het geval bij een chemische behandeling. Volwassen plaagpopulaties zouden geleidelijk moeten afnemen naarmate de nematoden de geïnfecteerde levensstadia blijven doden.

Een strenge winter zal zorgen voor een aanzienlijke afname van de aaltjespopulatie. In de meeste gevallen zullen nematoden (net als insecten) tijdens koud weer inactief worden. De aaltjes die de winter overleven zullen in te kleine aantallen aanwezig zijn om nog effectief plagen te bestrijden. Een nieuwe inzet van aaltjes in het voorjaar is daarom raadzaam om de populatie weer op oorlogssterkte te krijgen.

Nematoden zijn microscopisch klein (0,3 tot 0,7 mm) en hebben een beperkt bewegingsbereik. Over het algemeen zullen de aaltjes blijven waar je ze aanbrengt. Een uitzondering zijn de Heterorhabditis bacteriophora aaltjes die zich door de grond blijven verplaatsen totdat zij gastheren vinden om te infecteren.

Aaltjes zijn voor een beperkte periode houdbaar. Wij adviseren om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst te gebruiken. Wilt u ze toch langer opslaan dan kunt u ze bewaren in een koelkast (4-12 graden). Op de verpakking staat de uiterste gebruiksdatum. Nooit invriezen or blootstellen aan temperaturen boven de 30 graden.

De aaltjes zijn niet schadelijk voor zoogdieren, waterdieren, vogels, reptielen of amfibieën. Je kan het dus gerust gebruiken in het bijzijn van uw dieren.

Indien u gebruik maakt van een organische meststof is dat geen probleem; we raden echter aan om indien mogelijk meststoffen apart toe te passen om te voorkomen dat de nematoden overmatige stress krijgen. Sommige kunstmest bevatten veel zouten die een negatief effect kan hebben op de aaltjes.

Ons advies om geen gebruik te maken van chemische middelen. Ze zijn slecht voor het milieu en verstoren de natuurlijke balans. Chemische producten kunnen dan ook zeker een negatieve invloed hebben op alle levende organismen waaronder ook de aaltjes.

De nematoden kunnen een paar uur overleven in water. Houd ze daar echter niet langer in dan nodig is, want uiteindelijk zullen ze niet overleven. Breng het mengsel dus zo snel mogelijk uit na het mengen van de aaltjes met water.

In principe kan je de aaltjes overal uitzetten. Binnenshuis in potten, in een kas, in de tuin. Zolang de aaltjes maar onder de juiste omstandigheden worden uitgezet. Denk hierbij aan een vochtige bodem en de juiste temperatuur.

Het is zeker mogelijk om verschillende soorten aaltjes tegelijk in te zetten tegen verschillende plagen. Ieder type aaltje richt zich op zijn eigen plaag. Ze zitten elkaar dus niet in de weg.

In principe kan je de aaltjes overal uitzetten. Binnenshuis in potten, in een kas, in de tuin. Zolang de aaltjes maar onder de juiste omstandigheden worden uitgezet. Denk hierbij aan een vochtige bodem en de juiste temperatuur. Dus ook ter bestrijding van bijvoorbeeld de larven van varenrouwmuggen binnenshuis. Je kan de aaltjes simpel uitgieten over de potgrond in plantenbakken.

Als je de aaltjes over de bodem wil verspreiden kan je gebruik maken van een normale watergieter.

Aaltjes kunnen zich zonder vocht hun werk niet doen maar extreme natheid is niet goed voor de aaltjes. Als ze te lang onder water staan zullen ze verdrinken, dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn als het erg hard heeft geregend en er grote plassen op het gazon blijven liggen.

Waar kan ik aaltjes bestellen?

Je kan de aaltjes via onze webshop bestellen. Het gehele jaar door proberen wij de aaltjes uit voorraad te leveren. Op maandag tot en met vrijdag voor 16:00 besteld is de volgende (werk)dag in huis. Je kan veilig afrekenen via Ideal, PayPal, credit card of een bankoverschrijving. Hulp nodig? Dan horen wij het graag!

Wij maken gebruik van cookies op deze website

U kunt de cookies accepteren of afwijzen door op accepteren of afwijzen te klikken.