9726 GN, Groningen
050 2053391

Buxusmot bestrijden

De buxusmot

De buxusmot is sinds enkele jaren een veelvoorkomend probleem in Nederland. De officiële naam van de buxusmot is Cydalima perspectalis en is een grasmot. Van nature komt deze mot voor in Oost-Azië maar helaas is het beestje onbedoeld in Europa terechtgekomen. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Basel is de buxusmot via verpakkingshout van natuursteen naar Europa gekomen. Vanuit Duitsland en Zwitserland is de mot vervolgens verspreid over de rest van Europa. In Nederland is die voor het eerst gesignaleerd in 2007 (zeer lokaal). Vanaf 2018 kwam de buxusmot in heel Europa voor. Doordat er nog geen natuurlijke vijanden zijn zoals bijvoorbeeld sluipwespen, heeft de buxusmot alle ruimte om uit te groeien tot een plaag.

buxusmot Cydalima perspectalisIn de winter zal de buxusmot als rups te vinden zijn. De rups overwintert totdat de temperaturen het toestaan om tevoorschijn te komen. Dit zal bij ca. 10 graden boven 0 zijn, dan komt de rups tevoorschijn en doet zich te goed aan buxusbladeren. In de periode april/ mei legt de buxusmot eitjes op de onderkant van buxusbladeren. De enkele millimeters kleine jonge larven zijn bruin/gelig. Zodra de larve volgroeid is zal die felgroen en te herkennen aan een zwarte kop, zwarte stippen en strepen over het hele lijf. Een volgroeide larve is zo’n 4 cm groot en dan ongeveer 1 maand oud, een flinke rups dus. Vervolgens zal de rups zich verpoppen tot een groene pop met donkere strepen en vlekken. In de pop ontwikkeld de vlinder zich, dit is te zien aan de pop die bruin verkleurd. Het pop-stadium zal ongeveer 14 dagen waarna de vlinder tot leven komt. De buxusmot heeft witte vleugels die voorzien zijn van een donkere rand. De spanwijdte van de mot is ca. 4 cm. De buxusmot leeft niet erg lang, over het algemeen 8 dagen. In die tijd is een vrouwtje bijzonder actief, ze kan tot wel 500 eitjes leggen. Doordat de buxusmot per jaar niet 1 maar meerdere generaties ontwikkeld is het een hardnekkig probleem wat veel schade aanricht.

Schadebeeld van de buxusmot

De jonge rupsen zijn enorm vraatzuchtig en eten delen van het bladmoes. Zodra de rupsen volwassen zijn, zijn ze in staat om in korte tijd een plant volledig te ontbladeren. De aangetaste bladeren zijn aan elkaar gesponnen en er blijft niets van de struik over. De rupsen zijn vaak zo talrijk dat de buxus het simpelweg niet redt en uiteindelijk sterft.

Buxusmot bestrijden met aaltjes

De larven van de buxusmot kan je bestrijden met de Steinernema carpocapsae aaltjes. Vanaf dat de larven aanwezig zijn op de buxusplanten en de een dagtemperatuur 14°C bedraagt, kan je de aaltjes uitsproeien over de buxusplant. Hiervoor kan je een normale plantenspuit gebruiken, denk erom dat u filters die kleiner zijn dan 1 mm verwijderd. Aaltjes tegen de larven van de buxusmot is een contactmiddel dus je moet de rups goed raken voor een bestrijdingseffect waar te nemen. Aangezien je niet alle aanwezige rupsen bij één bladtoepassing zult raken en bestrijden zijn meerdere behandelingen noodzakelijk. Het advies is om 5 x de aaltjes te spuiten met iedere keer een tussenpoos van 1 week.

In de meeste gevallen worden aaltjes ingezet als bestrijding in de bodem. De inzet van aaltjes op bladeren vergt dan ook een andere aanpak. Als je de aaltjes uitgiet over bladeren kunnen ze enkele uren overleven op een blad. Het is dus belangrijk om gericht te sproeien en om het op het juiste moment te doen. Advies is om het in de avond of in de ochtend te doen wanneer er zo min mogelijk zon in. Aaltjes kunnen namelijk slecht tegen zonlicht. Zorg ervoor dat je aaltjes zo gelijkmatig mogelijk verdeeld over de bladeren en de aanwezige rupsen zo gericht mogelijk raakt. Qua hoeveelheid aaltjes adviseren wij om 1 miljoen stuk per 20-40 m2 te gebruiken. Overdoseren met aaltjes is niet mogelijk, je hoeft dus niet bang te zijn dat je teveel aaltjes inzet.

De Steinernema carpocapsae aaltjes kan je via onze webshop bestellen.

Buxusmot bestrijden met een feromoonval

Een andere manier van bestrijden is de feromoonval. Met een feromoonval vang je de mannelijke motten. Hoe meer mannelijke motten je weg vangt, hoe minder vrouwtjes bevrucht kunnen worden. Minder bevruchte vrouwtjes zorgen voor minder ei-afleg met als logisch gevolg minder schade. In principe zal de buxusmot 2 keer per jaar uitvliegen:

  • De eerste generatie motten vliegt vanaf juni tot juli.
  • De tweede generatie vliegt van eind augustus tot oktober.

In deze periode kunt u de motten wegvangen met behulp van de een feromoonval.

Het principe van de feromoonval is heel simpel, in de val plaatst u een capsule met daarin een lokstof (vrouwelijke seks feromoon). De mannelijke buxusmotten worden aangetrokken door deze lokstof en zullen in de val vliegen waar ze vervolgens niet meer uit kunnen ontsnappen. Minder bevruchte eitjes betekent minder buxusrupsen en uiteindelijk minder buxusmotten.

Andere manieren van bestrijden

Als je niet teveel planten hebt, kan je de rupsen handmatig verwijderen of de besmette delen van de plant weg knippen. Denk erom dat je het snoeiafval zo snel mogelijk naar afgelegen plek afvoert zodat er geen sprake is van besmetting. Voer aangetaste plantendelen en levende rupsen altijd af in een goed gesloten zak en gooi ze dus niet levend in de container omdat ze dan kunnen ontsnappen.

Wil je helemaal af van de buxusmot? Dan is de simpelste methode om de buxus in zijn geheel te verwijderen en eventueel te vervangen voor een andere struik die niet gevoelig is voor vraat. Denk Bijvoorbeeld aan de liguster. Buxusmotten kunnen hier niet van leven. Bijkomend voordeel: de liguster bloeit in de zomer en biedt dan voedsel aan vlinders en bijen.

Daarnaast zijn er ook natuurlijke vijanden die de buxusmot zien als een lekker maaltje. Kippen, loopeenden en diverse vogels zijn niet vies van de buxusmot. Ook dat zijn dus mogelijke oplossingen die kunnen meehelpen bij het beperken van de schade.

Bestrijding van emelten
EAN: 7444746274258
16,50169,50 Incl. BTW
feromoon lokstof tegen buxusmot
EAN: N/A
6,0021,50 Incl. BTW

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies op deze website

U kunt de cookies accepteren of afwijzen door op accepteren of afwijzen te klikken.