Bloedluizen (bloedmijten) zijn parasieten die het leven van diverse dieren (en eigenaren) ‘zuur’ kunnen maken. Kippen, duiven, kanaries, parkieten, spinnen en reptielen kunnen vreselijk last krijgen van bloedluizen.
Een bloedluis is een mijt. Om preciezer te zijn, een rode vogelmijt met als officiële naam de Dermanyssus gallinae. Deze rode vogelmijt staat verder bekend als de rode mijt, pluimveemijt, kippenluis, kippenmijt of bloedmijt. Een hardnekkig beestje dat zich kan verstoppen in alle hoeken en kieren van onder andere kippenhokken, terraria en volières. Overdag zie je ze amper op de dieren. Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het strooisel.
’s Nachts komen ze tevoorschijn en vallen ze de dieren aan.
Met behulp van een zaklamp kun je in de nachtelijke uren zien dat de mijten zich overal bevinden. Na zich gevoed te hebben, verstoppen ze zich opnieuw in kieren en gaten, weg van het daglicht, waar ze paren en eieren leggen.
Bloedluizen bij een hogere temperatuur
Bloedluizen zorgen vooral bij hogere temperaturen voor veel overlast. Eigenaren van kippen, vogels en reptielen zijn ongetwijfeld bekend met deze parasiet en worden vaak tot waanzin gedreven door deze ongewenste gast. De bloedluis kan van de één op de andere dag een enorme plaag vormen. Het lijkt dan ook vaak alsof ze uit het niets tevoorschijn komen. Als je bedenkt dat een bloedluis vrouwtje in haar ca. 1-2 maanden durende leven wel tot 2500 eitjes kan leggen, dan is dit echter niet heel vreemd.
Bestrijding van bloedluizen met roofmijten
De Hypoaspis miles is een bodemroofmijt die ook bekend staat onder de naam Stratiolaelaps scimitus. Deze roofmijt richt zich op de bestrijding van een breed scala aan insecten en is ook bruikbaar als natuurlijk vijand van de bloedmijt (bloedluis). De Hypoaspis miles is een lichtbruin-beige roofmijt en ca. 0,8 – 1 mm groot, die leeft in de bovenste grondlaag tot 4 cm diep. Hij kan zich snel door en over de bodem bewegen.
Voordeel van bestrijding met roofmijten is dat roofmijten 24 uur per dag doorgaan met bestrijden. Een langdurige en natuurvriendelijke oplossing!
Deze roofmijt zoekt de bloedluis op in de kleinste hoeken en gaten. Wij leveren deze roofmijt in een soort van grond/substraat. Deze grond dient u in hoopjes uit te strooien op de plekken waar de bloedmijten zich ophouden. Dit is dus vooral in de kieren, gaten, hoeken en daar waar de vogels zich nestelen (zoals eierleg plekken en slaapplaatsen). Op deze plaatsen kunnen de roofmijten zich, evenals de bloedluis, verbergen, vermenigvuldigen en eieren plaatsen. Onze roofmijten hebben een bereik van ongeveer 50-100 cm per dag en zij gaan zelf actief op zoek naar de bloedmijten.
Bestrijding en monitoring met de bloedluisval
Naast de inzet van roofmijten kunt u ook gebruikmaken van de zogeheten bloedluisval. Deze val is een karton van 14 bij 20 cm die is voorzien van een feromoon (lokstof) waar zowel mannelijke als vrouwelijke bloedluizen op af komen. De bloedluizen zoeken donkere plekken op om zichzelf te verschuilen en om zich voort te planten, het karton is daarmee een ideale plek. Zodra de bloedluizen in het karton zitten kunt u het karton verwijderen en legen (of vernietigen) waardoor u (en vooral uw dieren) minder last hebben van de bloedluizen. Een effectieve bestrijding van de levende bloedluizen en goede aanvulling op de inzet van roofmijten.