Bladluis bestrijden

Bladluis bestrijden

Bladluizen zijn kleine sap zuigende insecten die met hun zuigsnuiten gaatjes prikken in stengels en bladeren. Zij zuigen vervolgens de plantensappen uit de planten waardoor ze schade veroorzaken aan de planten. Bladluis bestrijden kan op verschillende manieren met als bekendste manier de inzet van lieveheersbeestjes. Op deze pagina meer informatie over bladluis bestrijden en achtergrondinformatie over wat de bladluis zelf.

Bladluis

Er zijn ongeveer 5.000 (!) verschillende soorten bladluis beschreven, allemaal onderdeel van de insectenfamilie Aphididea. Sommige soorten voeden zich met slechts één type plant terwijl andere soorten generalisten zijn en zich voeden met verschillende planten. Bekende soorten zijn onder andere de groene perzikluis, zwarte bonenluis, katoenluis, rode tabaksluis, wolluis en de dopluis. Bladluizen zijn over het algemeen erg klein en komen voor in verschillende kleuren zoals groen, wit, zwart, geel en rood.

Kenmerkend voor de bladluis is dat deze altijd het groeipunt van een plant opzoekt. In de meeste gevallen is dit de top van een jonge stengel of daar waar een nieuw blad ontstaat. Bij de bladeren zullen de bladluizen zich vooral aan de onderkant van het blad bevinden. Simpelweg zoekt de bladluis de plek op waar hij het meeste voedsel kan vinden en waar makkelijk het plantensap opgenomen kan worden. Indien het aantal bladluizen op een plant laag is dan hebben planten er niet veel last van, maar vaak is de bladluis in grote getalen aanwezig op planten. Dit komt doordat een bladluisvrouwtje geen mannetje nodig heeft om zich voort te planten en zich daardoor eenzijdig, snel en veelvuldig kan voortplanten. Vaak zie je dat de bladluis binnen een korte tijd van de ene naar de andere plant overstapt en voor een invasie op alle planten zorgt.

Welke schade brengt een bladluis toe?

Bladluizen zijn één van de meest destructieve insectenplagen op planten. Naast verzwakking van de plant door sap op te zuigen, fungeren ze als overdragers van plantenvirussen en misvormen ze sierplanten doordat ze honingdauw op de planten achterlaten. Op de plekken waar de bladluis heeft gezeten blijft een kleverige substantie achter. Deze uitscheiding is honingdauw. Een nectar-achtige vloeistof die weer als voedsel dient voor andere insecten zoals mieren, wespen en bijen. Doordat de honingdauw zoet is, is het ook een ideale voedingsbodem voor schimmels. Op de plek van de honingdauw zullen dan ook schimmels gaan groeien. Deze schimmels zijn zwarte roetdauwschimmels. Dit ziet eruit als roet en is een lelijk gezicht waardoor (sier)planten worden ontsierd. Ook zijn er witte vliesjes te zien op de plekken waar de bladluis heeft gezeten. Deze vliesjes zijn de oude huiden van de bladluis die verveld is.

schadebeeld bladluisDe bladluis zorgt voor de volgende problemen:

 • Verzwakking van de plant
 • Overdragen van plantenvirussen
 • Schadebeeld door het achterlaten van honingdauw (kleverige substantie)
 • Schadebeeld door roetdauwschimmels
 • Achterlaten van witte vliesjes (vervelling van de bladluis)
 • Bestrijding

  Bestrijden bladluizen met gaasvliegen (correctief)

  21,35 Incl. BTW EAN: 8720297480041

  De piepkleine Chrysoperla carnea is een gaasvlieg die ingezet wordt als natuurlijke bestrijder van diverse soorten bladluis. De inzet van Chrysoperla is met het blote oog niet te zien, maar uitermate geschikt voor een acute bestrijding van bladluis en is geschikt voor laagblijvende gewassen.

  Verpakking: 500 stuks (in 5 zakjes à 100 stuks)

Hoe bladluizen bestrijden?

Bestrijding van bladluizen is niet eenvoudig. Insecticiden leveren niet altijd betrouwbare resultaten doordat luizen resistent kunnen worden voor (chemische) middelen en doordat de bladluizen zich voeden en bevinden onder de bladeren.  Als u op kleine schaal bladluizen wil bestrijden in bijvoorbeeld uw tuin dan zijn huis-tuin-en-keuken middeltjes zoals afspoelen met (koud) water en afwasmiddel of water met spiritus vaak effectief. Wilt u een blijvende en effectieve oplossing dan is de inzet van natuurlijke vijanden zoals roofzuchtige lieveheersbeestjes, oevervliegen en sluipwespen een goede oplossing. Biologische ongediertebestrijding werkt goed maar heeft als nadeel dat het vooral effectief is in afgesloten ruimte zoals een kas of binnenruimte.

Natuurlijke vijanden van de bladluis

Voor een optimale bestrijding van bladluis adviseren wij een combinatie van roofkevers, sluipwespen en gaasvliegen uit te zetten.

Ter bestrijding van bladluis kunt u gebruik maken van de bekendste bestrijder, het lieveheersbeestje. Wij adviseren om de Adalia pipunctata larven te gebruiken. Dit type lieveheersbeestje kan worden ingezet tegen verschillende soorten bladluizen in diverse planten. De larven staan bekend om hun vraatzucht. De volwassen lieveheersbeestjes verorberen ook alle stadia van luis.

Naast de lieveheersbeestjes kunt u ook gebruik maken van de Chrysoperla gaasvlieg welke vooral werkt als correctieve bestrijder van bladluis.

Als derde optie zijn er de sluipwespen, de mix van sluipwespen is vooral een preventieve oplossing ter voorkoming van bladluis. Deze predatoren gecombineerd zorgen voor een totale bestrijding van bladluizen. De sluipwespen mix die wij leveren bestaat uit de volgende sluipwespen:

 • Bestrijding

  Bestrijden bladluizen met gaasvliegen (correctief)

  21,35 Incl. BTW EAN: 8720297480041

  De piepkleine Chrysoperla carnea is een gaasvlieg die ingezet wordt als natuurlijke bestrijder van diverse soorten bladluis. De inzet van Chrysoperla is met het blote oog niet te zien, maar uitermate geschikt voor een acute bestrijding van bladluis en is geschikt voor laagblijvende gewassen.

  Verpakking: 500 stuks (in 5 zakjes à 100 stuks)

 • Bestrijding

  Bestrijden bladluizen met sluipwespen (preventief)

  41,50 Incl. BTW EAN: 7444746273220

  Sluipwespen zijn parasieten en de natuurlijke vijand van diverse soorten bladluis. Omdat er vele verschillende sluipwespen zijn die allemaal tegen een ander soort bladluis werken leveren wij handige hangzakjes met daarin een mix van diverse sluipwespen zodat u zeker bent van een volledige bestrijding.

  Verpakking: 500 stuks (in 5 zakjes à 100 stuks)

   

   

 • Bestrijding

  Edialux boomlijmband

  17,95 Incl. BTW EAN: 5412037086721

  Een boomlijmband werkt als ondoordringbare barrière voor plaaginsecten op de (boom)stam. Onder andere paardekastanjemineermot, kleine wintervlinder, bladluis en mieren blijven vast op de plakkerige plak-laag en schoppen geen herrie meer.

 • Bestrijding

  Geel vanglint voor insecten

  29,0064,00 Incl. BTW EAN: 7444746279291

  Gele vanglinten zijn voorzien van een lijmlaag en geschikt voor het waarnemen, tellen en identificeren van vliegende plaaginsecten.

  De gele vanglinten zijn leverbaar in de volgende formaten:

  • 10 cm x 125 meter
  • 30 cm x 100 meter
 • Bestrijding

  Lieveheersbeestje larven tegen bladluis (100 stuks)

  19,75 Incl. BTW EAN: 7444746279253

  Ter bestrijding van bladluis: larven van het Adalia bipunctata lieveheersbeestje. De larven eten zich flink vol zodat ze snel uitgroeien tot een volwassen roofkever (lieveheersbeestje).

  Verpakt per: 100 larven en 3 papieren uitzetzakjes

  De larven en eieren kunnen uitgezet worden vanaf een temperatuur van ca. 15 graden

Product toegevoegd aan winkelwagen

Continue shopping View Cart