Engerlingen bestrijden met aaltjes

engerlingen met aaltjes bestrijden

Engerlingen bestrijden met aaltjes

door | aug 6, 2020

Engerlingen bestrijden

Wilt u engerlingen bestrijden? Op deze pagina meer informatie over deze engerlingen en op welke manier u ze kunt bestrijden. Ondergronds levende larven van kevers die tot de familie van de bladsprietkevers (Scarabaeidae) horen worden engerlingen genoemd, enkele voorbeelden zijn de larven van de meikever, sallandkever, rozenkever, snuitkever en de junikever. Engerlingen richten schade aan planten aan doordat ze de wortels en andere ondergrondse delen van planten aanvreten. Vooral in de periode tussen juli en september kan dit erg veel schade aanrichten waardoor grote delen van het gazon geel worden en gedeeltelijk afsterven. Ook grotere gewassen ontkomen niet aan de keverlarven en kunnen doodgaan door de schade die deze aan de wortels toebrengen. Daarnaast is er nog het nadelige effect van andere dieren die zich voeden met engerlingen. Deze dieren (zoals vogels) gaan op zoek naar engerlingen en brengen in hun zoektocht schade aan.  Doordat de engerlingen in de grond zitten zijn ze lastig te bereiken, het is dan ook belangrijk om het gehele grasveld te behandelen met aaltjes zodat de engerlingen geen kans hebben om zich te verspreiden en te ontsnappen.

Aaltjes tegen engerlingen

Heeft u last van engerlingen in uw gazon? Dan kan je gebruik maken van een natuurlijke vijand: aaltjes, oftewel nematoden. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die van nature al in de bodem voorkomen. Aaltjes zijn er in verschillende soorten en ze bestrijden diverse plaaginsecten in zowel de bodem als boven de bodem. Voor de bestrijding van engerlingen heeft u de H. bacteriophora aaltjes nodig.

Hoeveelheid aaltjes per m²

Bestrijding engerlingen

De Heterorhabditis bacteriophora aaltjes zijn inzetbaar als biologische bestrijders van poppen en larven van verschillende keversoorten (engerlingen) zoals: Aphodius mestkever, Serica brunnea bladsprietkever, Hoplia philanthus sallandkever,   Phyllopertha horticola rozenkever, taxuskever, snuitkever, meikever, junikever en laurierkerskever. Het is daarbij belangrijk om te weten dat de aaltjes niet schadelijk zijn voor het overige bodemleven en planten, door de inzet van aaltjes helpt u de natuur een handje met het creëren van een gezonde en vruchtbare bodem. Op deze pagina meer informatie over de juiste inzet van deze aaltjes zodat u op een biologische manier een einde kan maken aan de engerlingen in uw tuin.

Wat is de levenscyclus van de engerling?

  1. De engerlingen komen na ongeveer 6 weken als melkwitte larven uit hun ei gekropen. De larven kenmerken zich door een sikkelvormig en melkwit lichaam. Aan het lichaam zit een zestal poten en een roodbruine kop met twee flinke kaken. Wanneer u ze aantreft in het gazon, doen ze akelig aan en zult u niet snel geneigd zijn de insecten op te pakken.
  2. De insecten zijn, afhankelijk van de soort, binnen 1 tot 3 maanden volgroeid en verpoppen zich dan onder de grond.
  3. Wanneer de tijd rijp is, komt de kever uit de pop gekropen om zich boven de grond voort te planten.
  4. De kevers leven circa 3 weken boven de grond waarna ze sterven. De vrouwtjes hebben de eitjes al in de eerste dagen nadat ze boven de grond zijn gekomen, gelegd.
levenscyclus engerlingen in de bodem

Wanneer engerlingen met aaltjes bestrijden?

Aaltjes kunt u het beste uitzetten op het moment dat de te bestrijden plaaginsect (in dit geval de engerling larven) op hun zwakst zijn. Dit is zodra de larven net geboren zijn, dat is ook het moment waarop hun vraatzucht het grootst is, ze moeten immers nog groeien. Aangezien er verschillende soorten kevers zijn hangt het ideale bestrijdingsmoment af van welke type kever (en dus engerling) u wilt bestrijden. Over het algemeen is vanaf begin juli tot en met uiterlijk eind september het optimale tijdstip om engerlingen van de rozenkever en meikever te bestrijden. De eieren van zowel de mei- en rozenkevers zijn dan uitgekomen en de emelten zijn nog goed te bestrijden.

De engerlingen van overige kevers zoals de sallandkever, junikever, bladsprietkever en nogmaals de meikever is het beste in het voorjaar vanaf april te bestrijden zodra de temperatuur boven de 12 graden komt (met behulp van H. bacteriophora aaltjes). Is de temperatuur nog geen 12 graden dan kunt u ook gebruik maken van de S. feltiae aaltjes die al actief zijn vanaf 8 graden.

Heeft u in het voorjaar al aaltjes uitgezet? Dan is kan een 2e behandeling vanaf juli tot en met uiterlijk eind september worden uitgevoerd. Als het om engerlingen van de meikever gaat dan is een herhaling met een combinatie van twee type nematoden (H. bacteriophora en Steinernema feltiae) de beste oplossing, dit geeft een geleidelijk afbouw van de engerlingenpopulatie. Na de eerste behandeling gaat zo’n 40% dood. De nematoden moeten worden aangebracht op het gras en eventueel rondom de aangetaste bomen en struiken. Omdat de engerlingen van de meikever nogal verspreid ondergronds aanwezig zijn en sommige zelfs erg diep in de bodem blijven, zal de bestrijding wel consequent 2 jaar achter elkaar plaats moeten vinden om de keverpopulatie tot een beheersbaar aantal terug te brengen. Een totale bestrijding is na 1 behandeling dus erg lastig.

Eén ding is belangrijk, wil je dat de aaltjes hun werk goed doen dan is het noodzakelijk dat de bodemtemperatuur boven de 10 graden is, anders zullen de aaltjes hun werk niet optimaal kunnen doen. Wij adviseren altijd om de aaltjes uit te zetten in de vroege ochtend of in de avond, de aaltjes kunnen niet goed tegen zonlicht! Daarbij is het belangrijk dat de aaltjes zo kort mogelijk boven de grond blijven, hoe langer ze boven de grond zijn hoe groter de kans dat ze het niet overleven. De te behandelen bodem moet vochtig zijn voor een optimale werking, de bodem mag gedurende meerdere weken niet uitdrogen. Regelmatig sproeien bij droog weer is dus een must. Tijdens of vlak voor een regenbui is een ideaal moment om de aaltjes uit te zetten. Denk erom dat er geen plassen op het gazon staan, als het gazon te nat is zullen de aaltjes niet de kans krijgen om de bodem te bereiken en dus verdrinken. Heeft u regelmatig last van plassen op uw grasveld dan kan dat te maken hebben met gebrek aan lucht in de bodem, dit is dus een kwestie van beluchten van het grasveld.

Hoe vaak moet ik aaltjes inzetten?

De eerste inzet van de aaltjes zal in het voorjaar zijn. In de maanden april/ mei moet u beginnen met het uitzetten van de aaltjes zodat de aanwezige larven bestreden worden. De aaltjes zullen zich snel vermenigvuldigen en na enkele weken op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. Om er zeker van te zijn dat alle larven gedood worden (wat erg lastig is met 1 behandeling) adviseren wij altijd om de behandeling 2 keer per jaar uit te voeren. Ook verschilt het per type engerling hoe vaak de aaltjes moeten worden ingezet voor een succesvolle bestrijding. Wilt u een volledige bestrijding en bent u niet zeker van welke type engerling u last heeft? Dan adviseren wij om de aaltjes in het voorjaar vanaf eind april/ begin mei uit te zetten. En dit nogmaals te herhalen  mid juli/ begin augustus.

Engerlingen doden

Zodra de aaltjes worden uitgezet zullen ze direct op zoek gaan naar engerlingen. Zodra ze hun gastheer hebben gevonden zullen ze deze binnen dringen en direct beginnen met het parasiteren op de engerlingen. Ze dringen hun prooi binnen en besmetten die met een bacterie uit hun darmkanaal. Deze bacterie vermenigvuldigt zich in de gastheer en zorgt ervoor dat deze stopt met schade aanrichten en uiteindelijk sterft. Aaltjes voeden zich vervolgens met deze zelfde bacteriën waardoor zij zich op hun beurt weer vermenigvuldigen. Een enkele insectenlarve kan het broeinest zijn van wel duizenden nematoden. De plaaginsecten worden dus belaagd door een waar leger aan aaltjes. Zodra de gastheer is gedood verlaten de aaltjes deze en gaan op zoek naar nieuwe gastheren. Het eerste effect moet zichtbaar zijn na 2 tot 4 dagen, dan hebben de aaltjes de eerste engerlingen gedood. Bij een juiste inzet zal het zo’n 4 tot 6 weken duren voordat het grootste gedeelte van de engerlingen in het gazon zijn gedood en u praktisch engerlingen vrij moet zijn. Als een engerling geïnfecteerd is door aaltjes is dit te zien aan de kleur. Normaal zijn engerlingen romig wit, na infectie door aaltjes veranderen de engerlingen naar een rood bruinige kleur.

Hoe gebruik ik aaltjes tegen engerlingen?

De aaltjes worden geleverd in mineraalpoeder wat klaar is om gemengd te worden met water. Met dit mengsel kunt u eenvoudig de bodem besproeien met een gieter of sproeier. De precieze verdunning hangt af van hoeveel vierkante meter u wilt behandelen en welke verpakking aaltjes u heeft aangekocht. Wij leveren de aaltjes per 10, 50 en 250 miljoen. Het te bestrijden oppervlakte is als volgt:

Wij adviseren om de aaltjes na ontvangt zo snel mogelijk uit te zetten maar u kunt ze eventueel ook bewaren in de koelkast (2-8 graden) zolang ze maar gebruikt worden voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Iedere verpakking is voorzien van een houdbaarheidsdatum.

Wij hebben de aaltjes standaard uit voorraad leverbaar en versturen dagelijks binnen Nederland en België.

Nieuw in ons assortiment: bestrijden taxuskever

Het bestrijden van de taxuskever (ook bekend als de snuitkever) kan simpel en doeltreffend met deze aaltjesval. Deze val kan je gebruiken om de volwassen snuitkevers te bestrijden door de val te plaatsen in de buurt van de aangetaste planten. De val is een houten plank met groeven, in de groeven zit een hydraterende gel met daarin de aaltjes die zitten te wachten op gastheren om te parasiteren. De kevers zijn nachtdieren en kruipen in de nacht niets vermoedend in de val omdat ze op zoek zijn naar een schuilplaats om de dag door te komen. Tijdens hun verblijf in de val dringen de aaltjes de kevers binnen waarna de kevers zullen sterven na ongeveer 1-2 weken. Na ongeveer twee weken zult u zien dat het aantal taxuskevers sterk verminderd is.

Meer weten over de inzet van aaltjes tegen engerlingen? Lees onze bijsluiter in PDF formaat.

Winkelwagen0
De winkelwagen is leeg
Verder winkelen
0