Als de Sint weer is vertrokken naar Spanje, mag de kerstboom worden opgetuigd. Hartstikke leuk natuurlijk: dat groen, de mooie versiering en gezellige lichtjes. Maar, de milieu-impact van een kerstboom is aanzienlijk en dat maakt het jammer genoeg iets minder gezellig. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om van december een duurzame feestmaand te maken. Wij hebben tips voor een duurzame kerstboom op een rijtje gezet!
Echte boom of kunstboom?
De eerste overweging die je moet maken is of je kiest voor een echte kerstboom of liever een kunstboom. Er is geen sluitend antwoord op de vraag welke optie het duurzaamst is. Zowel de kunstboom als de echte boom belasten het milieu, maar op een verschillende manier. De kunstbomen worden gemaakt met plastics en moeten een lange reis afleggen om dat ze vaak in China worden geproduceerd. De CO2 uitstoot is bij productie dan ook aanzienlijk hoger dan die van een echte boom. Daar staat dan weer tegenover dat je met een kunstboom hopelijk enkele jaren vooruit kan, waar een echte boom het vaak na 1 seizoen begeeft.
Echte bomen worden in productiebossen in Europa gekweekt. Grofweg moeten de bomen zo’n 10 jaar groeien voor ze verkoopklaar zijn. Bij de kweek komen bestrijdingsmiddelen en kunstmest kijken en het vervoer naar Nederland kost fossiele brandstoffen. Ze leggen een stuk minder afstand af, maar schaf je jaarlijks een nieuwe boom aan, dan telt ook die uitstoot behoorlijk op.
Of je nu gaat voor een kunstboom of een echte dennenboom, de kunst is om de milieu-impact van je keuze te beperken. Als je zo duurzaam mogelijk met je boom omgaat, houd je de uitstoot beperkt.
De meest duurzame kunstkerstboom
Als je een kunstkerstboom van goede kwaliteit aanschaft, kan je er in principe minstens 10 jaar mee vooruit. Investeer daarom liever iets meer in de boom, want steeds een nieuwe kunstboom kopen is erg nadelig voor het milieu. Nog duurzamer is het om eens tweedehands te speuren naar een goede kunstboom. Het is altijd goed om te voorkomen dat iets op de afvalberg belandt en een tweedehandsje scheelt ook nog eens in de kosten.
Een echte kerstboom duurzaam aanschaffen
Heeft een echte dennenboom je voorkeur, dan kan je met een paar eenvoudige keuzes de milieu-impact van je aanschaf beperken.
- Koop lokaal. Hoe korter de (auto)rit naar de kerstbomenverkoper hoe beter. Uiteindelijk is een verre autorit een grotere aanslag op het milieu dan het verschil in impact tussen verscheidene soorten bomen.
- Ga na waar de boom gekweekt is en of dit biologisch is gedaan. Bij biologische kwekerijen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Hoe dichter bij huis de boom gekweekt is, hoe minder uitstoot door vervoer het heeft gekost.
- Heb je goed voor de boom gezorgd, dan kan je ‘m na de feestdagen planten in je tuin of in een kerstbomenasiel. Kies daarom voor een kerstboom met kluit. Hoe groter de kluit ten opzichte van de boom, hoe meer kans van slagen de boom heeft als je ‘m na de feestdagen buiten plant.
De beste verzorging voor de boom
Ook voor een echte boom geldt dat het uiteindelijk het duurzaamst is als je er meerdere jaren mee kan doen. De boom meerdere jaren laten overleven is best een uitdaging, want omhakken, vervoer en de standplaats in onze warme huizen vraagt nogal wat. Geef je kerstboom daarom flink wat liefde en aandacht, dan is de kans het grootst dat je er meerdere seizoenen van kan genieten.
- Laat de boom even wennen aan de nieuwe omstandigheden. Heb je er ruimte voor, plaats ‘m dan eerst een dagje in de garage of schuur voor je ‘m in je verwarmde huis neerzet.
- Plaats de boom niet te dicht bij de verwarming, hier droogt-ie van uit.
- Eenmaal binnen geef je de boom meteen een paar liter water. De rest van de periode in huis heeft-ie genoeg aan 0,5 – 1 liter water per dag.
- Soms komen er eitjes en larven van plaaginsecten mee in de kluit van de boom die vervolgens ook overvliegen naar kamerplanten. Je kan overwegen om de grond preventief te behandelen met aaltjes.
Zijn de feestdagen voorbij, plant de boom dan buiten om te bewaren voor volgend jaar. Begint de boom al z’n naalden te verliezen, dan zal de verhuizing naar de tuin weinig zin hebben. De boom is dan al te veel verzwakt. Lijkt de boom nog vitaal, plaats ‘m dan eerst weer een paar dagen in de garage of schuur om te acclimatiseren. Bij vorst kan je de boom beter niet in de tuin zetten, maar als de temperatuur boven 0 is kan je de boom gaan planten. Doe dit niet te diep en zorg dat de grond lekker nat is. Sowieso heeft de kerstboom regelmatig water nodig, ook in de wintermaanden.
De kerstboom recyclen
Is het einde verhaal met je dennenboom of kunstboom, dan valt er ook nog winst te behalen als je de boom op de juiste manier verwerkt. Gooi je kunstboom niet zomaar in de container, maar breng ‘m naar het grofvuil. De boom bestaat uit kunststof en metaal, worden deze grondstoffen op de juiste manier verwerkt, dan zal dat vrijwel geen milieuvervuiling opleveren.
De traditie om je echte boom tijdens Oud & Nieuw te verbranden is daarentegen wél vervuilend. Bij verbranding op straat ontstaat veel luchtvervuiling. Veel gemeenten in Nederland halen in januari de kerstbomen op. Het wordt dan verwerkt tot compost of verbrand in een afvalenergiecentrale. Je boom wordt dan ofwel een nuttige bodemverbeteraar of verbrand en omgezet in elektriciteit.
Liever helemaal geen boom aanschaffen? Zo kan het ook!
De meest milieuvriendelijke oplossing is om helemaal geen boom aan te schaffen. Klinkt ongezellig, maar ook zonder boom kan je prima je huis in kerstsferen hullen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze ideeën:
Met een duurzame kerstboom maak je de feestdagen nog iets leuker. Wat voor boom je uiteindelijk ook kiest, door een paar bewuste keuzes te maken kan je er al voor zorgen dat de impact van je kerstboom op het milieu een stuk kleiner is. En zit je nog verlegen om cadeaus voor onder de boom? Misschien kom je in onze webshop nog wel iets leuks tegen!