Duurzame Kerstboom tips

Tips voor de kerstboom

Nu met de kerstdagen voor de deur staan, zullen al veel mensen hun kerstboom uitgekozen hebben en opgetuigd. Mocht jij dit nog niet hebben gedaan, waar moet je dan op letten? Wat voor boom heb je, echt of kunst? Hoe groot moet deze zijn? Waar moet het aan voldoen? Is het duurzaam? Dit zijn enkele van de vele vragen waar mensen jaarlijks mee worstelen. Dit stuk zal proberen om antwoord te geven op de belangrijkste vragen omtrent de aanschaf en de zorg voor een kerstboom.

Mocht jij je afvragen waar het idee van de kerstboom precies ontstaan is, dat weet niemand precies. Over het algemeen wordt de kerstboom gezien als iets wat ontstaan is bij de Germanen en/of de Romeinen. Beide volkeren viel het op dat, van alle bomen, er één altijd groen bleef. Dit was de dennenboom! Daarom viel de keus voor de kerstboom op de dennenboom, hun eeuwige groene kleur gaf het iets goddelijks.

 

Kunstboom vs Natuurlijke boom

Waar men vroeger het altijd moest doen met een echte natuurlijke kerstboom, kan je tegenwoordig kiezen uit verschillende variaties in kunstbomen. Zij het een natuur getrouwe boom of volledig onnatuurlijke kerstbomen. Tegenwoordig heeft ongeveer 90% van de bevolking een kerstboom in huis. Uit onderzoek blijkt ongeveer 45 % van deze mensen een kunstboom te hebben. De rest, ongeveer 39%, maakt nog gebruik van een natuurlijke (echte) kerstboom.

Welke boom nu precies beter is voor het milieu, is nog een onderwerp van discussie. Is het hebben van een kunstboom beter omdat je deze jaarlijks weer kunt hergebruiken of is een echte boom beter? Dit omdat je deze opnieuw kunt planten en zo bijdraagt aan een stijging van de hoeveelheid bomen? Voor zowel een kunstboom als een echte boom, zijn er verschillende redenen te bedenken waarom het ene natuurvriendelijker is dan de andere. Echter kiezen de meeste mensen dus voor een kunstboom, vooral omdat deze ieder jaar weer herbruikbaar is en makkelijk in het onderhoud.

Maar wat als je voor een echte kerstboom gaat? Hoe zorg jij dat jouw boom er goed bij staat en er goed bij blijft staan? In dit artikel geven wij enkele gouden tips om je echte kerstboom zo lang mogelijk zo goed te houden. Heb jij jouw echte  kerstboom inmiddels alweer aangeschaft dit jaar of moet je nog één kopen? Lees dan de volgende tips zorgvuldig door om de kerstboom (naaldboom) goed te verzorgen.

 

Kerstboom binnenshuis plaatsen

• Laat de boom eerst wennen aan de warmere temperatuur, zet hem eerst een dag in de schuur en verhuis hem daarna pas echt naar binnen.

• Zorg ervoor dat de boom niet te dicht bij de verwarming staat. Wanneer de boom de dicht bij de verwarming staat droogt hij snel uit en vallen de naalden eerder naar beneden.

• Als je een boom met kluit hebt moet je deze meteen een paar liter water geven. Daarna heeft de boom genoeg aan een halve tot één liter water per dag.

Kerstboom close up - Biobestrijding
Kerstboom behouden

Vind je de boom van dit jaar zo mooi dat je hem volgend jaar weer wilt gebruiken?

• Zorg ervoor dat de kerstboom zo kort mogelijk binnen is geweest.

• Houd de boom uit de buurt van de haard en verwarming.

• Zet de boom met pot in een diepe bak met water.

• Zodra de feestdagen zijn afgelopen zet je de boom zo snel mogelijk weer op het terras buiten of plant je hem meteen in de grond. Wacht met het planten van de boom als het buiten vriest.

• Het is verstandig om de boom eerst weer even aan de buiten temperatuur te laten wennen door hem een paar dagen in de schuur te laten staan.|

 

Versieren kerstboom

• Zorg er voor dat de boom stevig staat
• Hang de lichtjes in de boom. Het is verstandig om van te voren te controleren of deze het nog doen, nog een tip als ze eenmaal hangen: kijk door de wimpers van je ogen door naar de kerstboom zo kun je zien of het licht goed is verdeeld.
• Hang de slingers in de boom. Het is verstandig om van boven naar beneden te werken en controleer of de slingers goed op de takken blijven liggen.
• Dan is het tijd om de ballen en hangers in de boom te bevestigen. Als je huisdieren hebt is het misschien verstandig deze niet al te laat te hangen.
• De piek. Als kerst op de taart natuurlijk de piek! Denk aan een ster, engel of een strik

Tevreden met de versiering van de boom? Bewaar de originele verpakking zodat je de versiering bij het aftuigen weer netjes kan opbergen voor volgend jaar.

 

Kerstboom houden na gebruik

  • Zorg ervoor dat de kerstboom zo kort mogelijk binnen is geweest.
  • Houd de boom uit de buurt van de haard en verwarming.
  • Zet de boom met pot in een diepe bak met water.
  • Zodra de feestdagen zijn afgelopen zet je de boom zo snel mogelijk weer op het terras buiten of plant je hem meteen in de grond. Wacht met het planten van de boom als het buiten vriest.
  • Het is verstandig om de boom eerst weer even aan de buiten temperatuur te laten wennen door hem een paar dagen in de schuur te laten staan.

 

Product toegevoegd aan winkelwagen

Continue shopping View Cart