Help de dieren in uw tuin een handje mee!

De koude dagen staan weer voor de deur en dieren kunnen uw hulp hard gebruiken. Doordat hun leefgebied steeds kleiner word is het ook minder makkelijk om voedsel te vinden. Gelukkig kunt u de natuur een handje mee helpen!

De winter voor vogels

Wil je vogels ook bijvoeren? Maak dan gebruik van een raamsilo of voedselhouder zodat de vogels een plekje hebben waar ze zich welkom voelen en hun eten kunnen vinden. Een raamsilo kan je bevestigen aan een raam. Wat je ook kiest het is belangrijk dat je ook het juiste voedsel kiest aangezien verschillende soorten voer ook verschillende vogels aantrekt.

Als je er zeker van wilt zijn dat je een gezellig gezelschap van diverse vogels in je tuin krijgt dan is het raadzaam om verschillende vogelhuisjes en voederplekken neer te zetten. Zo ondersteun je de ook vogels buiten het broedseizoen bij het vinden van voedsel. Vooral wanneer het koud is en wanneer er sneeuw valt hebben veel vogels problemen met voldoende voedsel vinden. Door ze te helpen, zorg je niet alleen dat de vogels een veilige plek hebben in je tuin, maar zorg je ook voor een natuurlijke bestrijding van insecten. De vogels zullen deze namelijk in bedwang houden en voorkomen zo plagen.

Wat voor vogelvoer is er?

Welk vogelvoer geschikt is voor vogels hangt af van welke seizoen het is. In de herfst en de winter zullen de meeste mensen vogels bijvoeren en kan je het beste voedsel aanbieden met daarin natuurlijke vetten. Wil je in de lente en zomer bijvoeren kies dan voor voedsel met veel eiwitten zoals insecten, rupsen en wormen. In het broedseizoen is bijvoeden zeker belangrijk aangezien de vogels dan extra voedsel nodig hebben voor het voeren van hun kroost en zelf ook extra energie verbruiken door het broeden en bouwen van de nesten.

De winter voor egels

Egels nemen een winterslaap van oktober tot mei/april. De jongere egeltjes blijven wat langer wakker om een goede buffer te kinnen bouwen. Tijdens de winterslaap kan de lichaamstemperatuur van volwassen egels dalen van 38 tot wel 4 graden! Af en toe worden ze wel wakker.  Ook in de winter kun je dus een egel tegenkomen.

Zodra de egel in het voorjaar weer wakker word is hij zo’n 30% van zijn eerdere lichaamsgewicht kwijt. Zodra het buiten ongeveer 12 tot 15 graden word, worden de egels weer actiever en gaan ze opzoek naar voedsel. In mei begint de paringstijd. Meer informatie over het voederen van egels vind je hier.

Shopping cart

close