Egels: Schutsheren van het groen

Terwijl de zomer langzaam verdwijnt, de bladeren aan de bomen langzaam van kleur veranderen en dagen steeds korter en donkerder worden, maakt de egel zich op om de winterslaap in te gaan. Voor zij van hun slaap kunnen genieten, zullen de egels eerst een veilig onderkomen moeten vinden. Dit gaat, jammer genoeg voor de egel, niet zonder slag of stoot.

In deze periode van verandering, heeft de egel te maken met een aantal gevaren. Denk hierbij aan bedreigingen van o.a. lage temperaturen en hoge vochtigheid. Verder is de kans aanwezig dat het nest wat ze tijdens hun winterslaap bewonen, verstoord wordt door mens of dier. Daarom is ehet wenselijk dat tuineigenaren de egel een veilig en beschermd onderkomen bieden in hun tuin of groengebied.

Waar moet een tuin aan voldoen?

Voor een egel is het namelijk belangrijk dat er in de, hopelijk niet te goed onderhouden, tuin voldoende plekken zijn waar het dier zich kan verschuilen.  Denk hierbij aan struiken, heggen, bladeren en houtafval zoals omgevallen bomen of stammen. Ondanks dat de egel graag uw tuin niet al te verzorgd en onderhouden dient ziet, raden wij wel aan om rondslingerend afval wel direct op te ruimen. Egels kunnen namelijk snel verstrikt raken in plastictassen, blikjes en ander puin en afval.

Spijtig voor de egel, zijn vele van onze tuinen juist te goed onderhouden.  Daardoor zijn veel tuinen juist niet geschikt zijn voor de egel. Die jammer genoeg er dan voor kiest om zijn nest op minder geschikte plekken te bouwen zoals afvalverbrandingshopen, composthopen, kassen en garages. Deze plekken zorgen vaak voor een noodlottig einden voor het dier. Hoe kan u de egel dan het beste helpen?

De oplossing: Het egelhuis

Om er voor te zorgen dat de egel in uw tuin veilig en ongestoord zijn winterslaap kan houden, kunt u zorgen dat er één of meerder egelhuizen in uw tuin aanwezig zijn. Het egelhuis is met het idee ontworpen om de egel de beste bescherming tegen de weersomstandigheden en andere storende factoren, zoals mensen of andere dieren in de omgeving. Wilt u deze nuttige biologische bestrijder een handje helpen, bestel dan onze complete Egelpakket via onze website.

Giftige bestrijdingsmiddelen

De egel is behalve een ijverig en leuk dier ook een zeer nuttig dier om in de tuin te hebben. Het dier houdt uw tuin of groen gebied niet alleen schoon van de meeste plaaginsecten, maar vooral van de gevreesde slak. Dus in plaats van andere (giftige) middelen gebruiken, kunt u de egels al het werk voor u laten doen!

Waar andere middelen niet alleen dodelijk zijn voor betreffende plagen, kan dit ook gelden voor de egels. De egel krijgt dit gif namelijk binnen via de insecten en slakken waar het op jaagt en die het op eet. Hoe vaker de egel een vergiftigd dier op eet, hoe meer kleine  hoeveelheden van het gif de egel binnen krijgt.  Deze middelen zijn namelijk ook nog eens (potentieel) schadelijk voor niet alleen egels en insecten. Maar ook voor onze trouwe viervoeters, zoals honden en katten!

Egels: de onbezongen helden in uw tuin

De egel is één van de beste Biobestrijder  van vaak schadelijke plagen in uw tuin of groengebied. Met genoeg egels in de omgeving is het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen onnodig en prijzig. Waar je een aardig bedrag moet neerleggen voor een pot of pak aan gif om je insecten- of slakkenplaag te bestrijden, doen de egels het gratis en voor niets. Zolang u zorgt voor een veilige en knusse tuin, zal de egel zorgen dat uw mooie tuin plagenvrij is en blijft.

Is mijn tuin geschikt voor de egel?

U hoeft zich niet druk te maken of uw tuin geschikt is voor de egel. Gezien het dier in geheel Nederland en in iedere tuin voorkomt, hoeft u weinig te doen om ze aan te trekken. Waar u wel op moet letten is vooral dat de egel makkelijk in en uit uw tuin kan komen. Heeft u een omheinde tuin? Dan is het handig om een opening, ter grote van een volwassen vuist. Verder dient u te zorgen voor voldoende goede schuilplekken en/of egelhuis voor de egel. De rest regelt de egel en de natuur allemaal zelf.

Het egelhuis

Het egelhuis dient begin oktober in de tuin aanwezig te zijn. Van oktober tot maart zullen de meeste egels een plek gevonden en beginnen ze aan hun winterslaap. Wanneer u zorgt dat eind september of begin oktober uw tuin en egelhuis klaar zijn voor bewoning, zal de egel niet lang op zich laten wachten. Een exacte periode of maand om de egelhuisjes te plaatsen is er niet. De egels gebruiken de huizen het gehele jaar en niet alleen voor de winterslaap. Egels zullen het huis namelijk gebruiken om overdag veilig te kunnen slapen. U kunt het egelhuisje dus het gehele jaar plaatsen!

Waar moet het egelhuis staan?

Plaats het egelhuis gelieve op een rustige, groene plek. Dit betekent dat u de egel en het egelhuis niet in de buurt van kinderen, katten of honden te plaatsen. Zo voorkomt u dat kinderen de egel lastig vallen of de katten en honden het dier aan kunnen vallen of doden. Zorg er voor dat de opening van het egelhuis dicht bij een in- of uitgang van de tuin geplaatst wordt. Dit zorgt er voor dat de egel veilig zijn huis en de tuin kan verlaten, zonder last te hebben van kinderen, honden en andere storende en gevaarlijke dieren, mensen of situaties.

Waar moet ik op letten betreffende het egelhuis?

Het is raadzaam om het egelhuis half te vullen met tuin- en/of plantafval zoals dorre bladeren. De buitenkant van het egelhuis dient bedekt te worden met dorre bladeren of ander plantafval, dit zorgt voor extra bescherming voor de egel van de kou en tegen (roof)dieren.  Zorg er ook voor, dat het egelhuis op een aantal tegels staat. Zo voorkom je namelijk rotting in en om het huisje. Gezien egels ieder jaar een nieuw nest willen bouwen, is het aan te raden om in de maanden april of mei het egelhuis schoon te maken voor het nieuwe nest.

Het egelhuis aantrekkelijk maken

Waar een egel naar op zoek is, zijn zaken zoals rust, veiligheid en droogvoer. Zorg dus voor een veilige, rustige maar vooral iets verwilderde tuin. Hoe natuurlijker de tuin, hoe sneller de egel bij u in de tuin intrekt. Zet extra voedsel voor de egel neer. Ze zijn vooral gek op katten- en hondenvoer, roerei. Zorg ook voor voldoende water voor om te drinken. Geef de egel nooit melk! Ondanks dat de egel gek is op melk, is het uiterst slecht voor de egel. Het dier kan namelijk geen lactose verteren. Krijgt het wel melk of andere zuivelproducten, dan krijgt het ernstige diarree waar hij zelfs dood aan kan gaan.

Omgaan met de egel

Nu begrijpen we dat het erg spannend en leuk is om egels in de tuin te hebben. Ook begrijpen wij dat het erg verleidelijk is om steeds bij de egel of in het huisje te kijken. Dit is echter totaal geen goed idee. Deze verstoring is niet alleen stressvol voor de egel, maar ook mogelijk dodelijk! Het dier zal hoogstwaarschijnlijk in volle stress vluchten, opzoek naar een rustiger huisje, of zal door de stress en angst sterven.

Wilt u weten of uw egelhuis bewoond wordt? Let dan op sporen om het huis heen, zoals pootafdrukken, uitwerpselen en verschoven bladerenbulten. De egel legt soms grote afstanden af opzoek naar eten. Zorg dus dat uw tuin en omgeving zo egelvriendelijk mogelijk is. Dek vijvers, zwembaden of andere verdrinkingsgevaren goed af. Maak desnoods trappen in uw waterelementen. Zo kan de egel er weer makkelijk uit klimmen, mocht het er in vallen.

De egel is een beschermd diersoort en mag dus wettelijk niet verstoord of gedood worden. Maakt u zich hier schuldig aan? Hier staat een celstraf van drie jaar of een geldboete van € 19.500 op.

houden en bevorderen van de egel populatie in uw omgeving. Daarnaast helpt u slakken en plaaginsecten te voorkomen

Help de egel!

De egel kan onze hulp goed gebruiken, daarom bieden wij ons speciale egelpakket aan. Zo helpen wij samen de egels de winter door te komen!

Bestel egelpakket

Shopping cart

close