Egels

 • Dierenvoer

  Bio-paté voor Egels

  1,99 Incl. BTW EAN: 5051054184456

  Deze biologische paté is licht verteerbaar voor egels met goede voedingstoffen. Leg de pathé in een voederbakje zoals dit keramische egelvoederbakje dat speciaal is ontworpen voor egels. Door de uitsparingen kan de egel gemakkelijk bij het voer. Bovendien is het schaaltje gemakkelijk schoon te houden door het gladde materiaal. Leuk vormgegeven met een mooie afbeelding van een egel

 • Egels

  Egelmand groot

  17,99 Incl. BTW EAN: 5051054243306

  Een goed en warm nest is van groot belang voor egels. Tijdens hun winterslaap vinden ze in hun nest een veilige en beschutte plek om de winter geslaagd door te komen. De egelmand is hier de perfecte oplossing voor.

 • Egels

  Egelpakket

  27,50 Incl. BTW EAN: 8720297481833

  Wilt u uw achtertuin, park, (natuur) speeltuin of andere groene omgeving egelvriendelijk maken? Dan mogen wij u het volgende pakket, voor een scherpe prijst aanbieden. Zo prikkelt u de egels om uw tuin als hun thuisbasis te gebruiken.

  Het pakket bestaat uit:

 • Dierenvoer

  Egelvoederbakje

  4,99 Incl. BTW EAN: 5051054236308

  Dit keramische egelvoederbakje is speciaal voor egels ontworpen. Door de uitsparingen kan de egel gemakkelijk bij het voer. Bovendien is het schaaltje gemakkelijk schoon te houden door het gladde materiaal. Leuk vormgegeven met een mooie afbeelding van een egel. Vul het bakje met de speciaal voor egels ontwikkelde pathé. Deze biologische paté is licht verteerbaar voor egels met goede voedingstoffen. Een ander alternatief is de egel voedermix bestaande uit pinda’s, gedroogde meelwormen, gedroogde insectenmix, havermout, gedroogde wilde bessen, kippenpoeder, lijsterbessen en talg.

 • Egels

  Houten Egelhuis

  79,99 Incl. BTW EAN: 5051054197593

  Een waar paleis voor egels! Met dit vurenhouten egelwoonhuis van Natuurmonumenten zullen de egels in jouw tuin erg blij zijn, het huisje heeft zelfs een uitschuifbare toegangstunnel. Met dit egelhuisje biedt je egels een veilig en warm nest waar ze in de koude wintermaanden zich kunnen terugtrekken en hun winterslaap kunnen houden.

 • Dierenvoer

  VBN Egelvoer 750 Gr.

  6,99 Incl. BTW EAN: 5051054221595

  Dit voer is speciaal samengesteld voor egels. Hiermee zijn ze verzekerd van een uitgebalanceerde en gevarieerde voeding. Egels hebben dit nodig om een goede vetreserve aan te leggen om de winter te kunnen overleven. Bied het voer aan in een schaaltje of op de grond.

Egels in de tuin

In Nederland kun je gemakkelijk een egel tegenkomen, zelfs in een stedelijk gebied. Doordat ze vrij veel lawaai maken zijn dan ook niet echt te missen. Als ze s’avonds een avondwandeling maken knorren en brommen ze luidruchtig. Egels zijn erg nuttige dieren en eten vaak kleine insecten zoals regenwormen, kevers, slakken en spinnen. Ook eten ze wel eens zachte zaden of fruit. De laatste jaren word het leefgebied voor egels alleen steeds kleiner. Waardoor het lastiger voor ze word om eten te vinden. Samen kunnen we de egel een handje helpen om te overleven. Hieronder enkele tips om de egels in uw tuin te helpen.

Tips om uw tuin egel vriendelijk te maken:

egel eet ui bakje

 • Zorg voor openingen in de schutting, zo maak je de tuin toegankelijker voor egels. Een opening van 15 bij 15 cm is al genoeg.
 • Zorg voor begroeiing in de tuin door middel van bloemen en planten. Egels lopen namelijk graag beschut.
 • Laat een wat bladeren in uw tuin liggen. Hiermee kunnen egels een schuilplaats of nest bouwen.
 • Plaats op een droge, beschutte plek een egelhuisje. Het is vooral belangrijk dat de ingang beschut staat en hier niet te veel wind op valt.
 • Zet een lage drinkschaal in uw tuin zodat de egels hieruit water kunnen drinken
 • Voer de egels bij wanneer dit nodig is. Vooral voor en na de winterslaap vinden de egels dit prettig. Geef ze alleen absoluut geen melk of brood.
De winter voor egels

Als het in de winter erg koud wordt en er weinig voedsel beschikbaar is houden egels een winterslaap. Als een egel in winterslaap gaat dan gaat hun ademhaling en stofwisseling omlaag en ook de lichaamstemperatuur gaat drastisch naar beneden. Dit alles doet de egel om energie te sparen tijdens de wintermaanden wanneer er weinig voedsel te vinden is. Egels eten over het algemeen insecten en deze zijn niet tot nauwelijks voorradig in de winter, en net op dit moment heeft de egel de meeste energie nodig. Ondanks dat de egel in winterslaap is en dus bijna niets verbrand verliest een egel toch nog zo’n 30% van zijn lichaamsgewicht tijdens de winterslaap. Volwassen egels gaan gemiddeld rond eind november in winterslaap, jonge egels gaan iets later in winterslaap, vaak pas eind december. De jongere egeltjes blijven wat langer wakker om een goede buffer te kunnen opbouwen. Zodra het buiten ongeveer 12 tot 15 graden word, worden de egels weer wakker en gaan ze opzoek naar voedsel. De winterslaap duurt dus ongeveer van november tot maart/ april maar dat hangt erg af van de weersomstandigheden. Als er sprake is van een zachte winter en er nog voldoende voedsel te vinden is kan het zelfs voorkomen dat een egel niet in winterslaap gaat.

Voederen van egels

Ook de egels kunnen uw hulp het gehele jaar goed gebruiken als het op voeding aankomt, vooral in het najaar en het begin van de winter voordat de egels in winterslaap gaan (ca. november) hebben de egels extra voeding nodig. Plaats het egel voederbakje met egelvoer dicht bij de plek waar u een egel hebt gezien of naast een houten egelkast of egelmand. Dit keramische egelvoederbakje is speciaal voor egels ontworpen. Door de uitsparingen kan de egel gemakkelijk bij het voer. Bovendien is het schaaltje gemakkelijk schoon te houden door het gladde materiaal. Leuk vormgegeven met een mooie afbeelding van een egel. Vul het bakje met de speciaal voor egels ontwikkelde pathé. Deze biologische paté is licht verteerbaar voor egels met goede voedingstoffen. Een ander alternatief is de egel voedermix bestaande uit pinda’s, gedroogde meelwormen, gedroogde insectenmix, havermout, gedroogde wilde bessen, kippenpoeder, lijsterbessen en talg.

Egelhuis of mand

In de winter maanden gaan de egels op zoek naar een warme en veilige plaats voor hun winterslaap, volwassen egels zullen eind november gaan slapen en jonge egels vaak pas eind december. Dit doen ze vaak onder een hoopje takken of struiken maar nog veel liever in een echt egelhuis of egelmand. Vaak zie je dat mensen de tuin en omgeving netjes willen opruimen maar daardoor blijven er vaak weinig attributen over voor de egels om een fijn nest te bouwen. Door het plaatsen van een egelmand of egelkast biedt je een goede oplossing en kunnen egels fijn overwinteren. De egels leggen het huisje vol met bladeren en hebben zo een mooi plekje om de winter door te komen.

Het meest ideale huisje voor een egel bestaat uit 2 delen: een toegangstunnel en het huisje zelf. Het egelhuisje kan je alvast voorbereiden door op de bodem hooi, krantenpapier, oude bladeren of een schone doek te leggen. Het egelhuis moet op een koele plek geplaatst worden waar de temperatuur niet hoger is dan 15 ° C. Tijdens de winterslaap heeft de egel geen daglicht nodig. Als de egel in het voorjaar wakker wordt, kan hij pas naar buiten als de temperatuur vijftien tot twintig graden is.

WEETJES OVER EGELS
 • wist je dat een volwassen egel circa anderhalve kilo weegt
 • wist je dat een volwassen egel circa 8000 stekels heeft
 • wist je dat deze stekels om het anderhalf jaar worden vernieuwd
 • wist je dat egels tot 8 jaar oud worden
 • wist je dat wanneer een egel schrikt hij/zij zich oprolt. Vervolgens heeft de egel minimaal vijf minuten nodig om zich weer te kunnen ontspannen
 • wist je dat egels veel snuiven en lawaai maken tijdens hun nachtelijke wandeling

Shopping cart

close