9726 GN, Groningen
050 2053391

Tips voor het bestrijden van slakken

Tips voor het bestrijden van slakken

Wereldwijd gezien zorgen slakken voor de meeste schade aan diverse gewassen. De meest bekende en schadelijkste slak is de 1 tot 4 cm lange, lichtgrijze naaktslak. De officiële naam van deze naaktslak is Deroceras reticulatum. Andere schadelijke slakkensoorten zijn onder andere de bos-wegslak Arion silvaticus en de 1-4 cm lange grauwe wegslak (Arion circumscriptus).

Over het algemeen zijn slakken zijn het meest actief in het voor- en najaar wanneer het vochtig is maar ook in koele, natte zomers. In sommige gevallen kunnen de slakken in het voorjaar al voor flinke schade zorgen aan bijvoorbeeld jonge koolplantjes of andere gewassen. Vooral in de nazomer en herfst is de schade groot en zorgen slakken bij diverse gewassen voor aanzienlijke schade. Het bestrijden van slakken is lastig maar is wel mogelijk door de slakken preventief aan te pakken. Enkele maatregelen die u kunt nemen om de schade van slakken te beperken zijn:

 • Gewassen die de bodem lang bedekt houden vormen een ideale plek voor de opbouw van slakkenpopulaties. Voorkom waar mogelijk meerjarige gewassen zoals grasklaver of luzerne, of teelten die de bodem lang bedekt houden zoals groenbemesters en graszaad. Klaver lijkt een extra aantrekkingskracht op slakken te hebben.
 • Zorg voor een vlakke, fijnkruimelige bodem; door na het zaaien van een gewas de grond te rollen kunnen slakken zich minder goed verbergen.
 • Zorg voor een teeltvrije zone tussen groenstroken en gevoelige gewassen.
 • Als in het voorjaar slakken voorkomen, probeer deze dan door eggen, schoffelen en uitdrogen te beperken.
 • Zorg dat slakken geen voedselbron (ingewerkte gewasresten; groenbemesters) hebben gedurende de wintermaanden.
 • Op kleine schaal kan het maken van een bierval werken. Pak een bakje (bijvoorbeeld een leeg, klein emmertje) of snij (of knip) een bierblikje door midden. Vul dit voor 1/3 mte bier en graaf het in, in de tuin. Slakken zijn gek op bier en komen hierop af. Ze klimmen in het bakje en vallen in het bier. De volgende ochtend kan je de slakkenval controleren en indien er slakken in de val zijn getrapt kan je deze weggooien.
 • Bovenal houden slakken niet van droogte en niet van warmte. Beperk dus de vochtige plaatsen in de tuin. Dit kunt u bereiken door de tuin regelmatig te schoffelen waardoor de aarde sneller droogt. Daarnaast vormen losse tegels, lege bloempotten of stapels hout een perfecte vochtige schuilplaats. Verwijder zoveel mogelijk van deze onnodige materialen en verplaats dit regelmatig om de onderliggende grond te laten drogen.
 • Goede ervaringen zijn opgedaan met het gebruik van parasitaire aaltjes. De Phasmarhabditis hermaphrodita aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van naaktslakken. Phasmarhabditis hermaphrodita is niet schadelijk voor andere diersoorten dan naakt- en huisjesslakken en brengt geen schade toe aan planten. De aaltjes zoeken actief naar slakken en parasiteren deze. Binnen enkele dagen wordt het vreten van de slak verstoord en de slak sterft binnen een tot twee weken. U kunt deze aaltjes in onze webshop bestellen.

Aaltjes tegen slakken Phasmarhabditis hermaphrodita

21,0046,50 Incl. BTW

Wissen
Phasmarhabditis hermaphrodita aaltjes tegen slakken

De Phasmarhabditis hermaphrodita  aaltjes (nematoden) zijn inzetbaar als biologische bestrijders van verschillende soorten naaktslakken. Het toepassen van aaltjes tegen slakken is een methode die al jarenlang door professionele kwekers wordt gebruikt. Het overgrote gedeelte van de naaktslak populatie bevindt zich in de grond. Het uitstrooien van anti-slakken korrels werkt niet tegen deze ondergrondse slakken. Door de inzet van aaltjes kunt u de naaktslakken echter wel bestrijden.  De van nature voorkomende aaltjes zijn al aanwezig in uw tuingrond, hoewel in onvoldoende aantallen om de gemiddelde naaktslak populatie zonder hulp effectief te beheersen. Back-up troepen zijn dus nodig! Na het uitzetten van de aaltjes gaan ze direct op zoek naar hun prooi en dringen deze binnen waardoor de slakken sterven. Onze aaltjes zijn leverbaar in de volgende verpakkingen:

 • 12 miljoen (voor ca. 25-40 m2)
 • 30 miljoen (voor ca. 60-100 m2)

Ze worden geleverd in mineraalpoeder wat klaar is om gemengd te worden met water. Met dit mengsel kunt u eenvoudig de bodem besproeien met een gieter.

Aaltjes zijn werkzaam tegen

Infectie naaktslak met aaltjesDe Phasmarhabditis hermaphrodita  aaltjes zijn vooral werkzaam tegen naaktslakken die in de bodem leven. In theorie werken ze ook tegen normale slakken maar doordat normale slakken bovengronds leven komen de aaltjes niet in contact komen met deze slakken. De aaltjes zijn het effectiefst als bestrijder van de grijze naaktslak, Deroceras reticulatum. Dit is de meest wijdverspreide plaagsoort ter wereld en is verantwoordelijk voor de meeste landbouw- en tuinbouwschade. Daarnaast is bewezen dat de aaltjes ook werkzaam zijn tegen diverse andere naaktslakken. De aaltjes dringen de naaktslakken binnen en besmetten deze met een bacterie uit hun darmkanaal. Deze bacterie vermenigvuldigt zich in de gastheer en zorgt ervoor dat deze stopt met schade aanrichten. Na 3 tot 5 dagen zullen de slakken stoppen met eten. De geïnfecteerde slakken zullen binnen 2 weken na toepassing onder de grond sterven. De aangetaste slakken zijn soms licht gezwollen. Voor een goede bestrijding is het belangrijk om de aaltjes vroegtijdig in te zetten wanneer de slakken nog jong (en klein) zijn. Als het lichaamsgewicht van een slak dermate groot is zal het voor de aaltjes lastig zijn om deze grote exemplaren te doden. Het inzetten van de aaltjes heeft effect voor ca. 6 weken mits de omstandigheden voor de aaltjes goed zijn (vochtigheid, temperatuur etc.).

Hieronder een overzicht van de naaktslakken waar tegen de aaltjes kunnen worden ingezet:

 • Arion ater (kleine exemplaren)
 • Arion distinctus
 • Arion intermedius
 • Arion lusitanicus (kleine exemplaren)
 • Arion silvaticus
 • Deroceras reticulatum (de grijze naaktslak)
 • Deroceras laeve
 • Deroceras panormitanum
 • Leidyula floridana
 • Tandonia budapestensis
 • Tandonia sowerbyi
WAT ZIJN AALTJES?

Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende rondwormen (Nematoden). Ze zijn erg klein (0,3 tot 0,7 mm) en dus onzichtbaar. Ze zijn onschadelijk voor mens, dier en plant.

HOE WERKT DE BESTRIJDING MET AALTJES?

Aaltjes leven in de bodem en gaan daar op zoek naar slakken. Er zijn vele soorten aaltjes die elk specifiek gericht zijn op een bepaald type gastheer. Ze dringen hun prooi binnen en besmetten die met een bacterie uit hun darmkanaal. Deze bacterie vermenigvuldigt zich in de gastheer en zorgt ervoor dat deze stopt met schade aanrichten en uiteindelijk sterft. Aaltjes voeden zich vervolgens met deze zelfde bacteriën waardoor zij zich op hun beurt weer vermenigvuldigen. De plaaginsecten worden dus belaagd door een waar leger aan aaltjes. Zodra de gastheer is gedood verlaten de aaltjes deze en gaan op zoek naar nieuwe gastheren. Zolang er prooien in de bodem aanwezig zijn kunnen de aaltjes zichzelf in stand houden en zich vermeerderen.

Voordelen van aaltjes
 • Volledig biologisch en milieuvriendelijk.
 • Volledig onschadelijk voor kinderen, huisdieren, vogels en dieren in het wild.
 • Perfect veilig te gebruiken rond voedselgewassen.
 • De slak trekt ondergronds terug voordat hij sterft, dus je blijft niet achter met een overvloed aan dode slakken op het oppervlak.
 • Dode slakken die door andere wezens worden gegeten, zijn niet-toxisch.
 • Onmogelijk om te veel toe te passen.
 • Werkt goed bij nat weer; precies de omstandigheden waarin naaktslakken het meest actief en destructief zijn
 • Inzetbaar met de meeste tuinchemicaliën - inclusief kunstmest - hoewel het het beste is om ze op verschillende tijdstippen toe te passen.
 • U introduceert geen buitenlandse organismen in je tuin; eenvoudigweg de goede microben die er al zijn 'bijvullen'.
 • U krijgt dezelfde voordelen die commerciële telers al meer dan twintig jaar gebruiken
TEMPERATUUR EN OMGEVING

De aaltjes kunt u inzetten bij een bodemtemperatuur tussen 5 en 30 graden. Het is belangrijk dat de aaltjes worden toegepast op een vochtige grond die voor een optimale werking gedurende meerdere weken niet mag uitdrogen. Regelmatig sproeien bij droog weer is dus een must. Tijdens of vlak voor een regenbui is een ideaal moment om de aaltjes uit te zetten. Let op: niet uitzetten bij nachtvorst.

INZET

Wanneer u de aaltjes precies moet uitzetten hangt af van de ontwikkelingsfase van de betreffende gastheer. Ideaal is dat de gastheer zich in een gevoelige staat bevindt zodat de aaltjes de prooien makkelijk kunnen penetreren. Wij adviseren zo’n 500.000 aaltjes per m2 bij een lichte infectie. Bij een grotere infectie kunt u dit aantal verhogen naar 1 miljoen aaltjes per m2. Deze inzet kunt u herhalen na 2-3 weken.

Het uitzetten bij bodemtoepassing gaat als volgt:

 • Laat de aaltjes minimaal een half uur voor de inzet op kamertemperatuur komen.
 • Pak een gieter met een opening van minimaal 0,5 mm. Verwijder eventuele zeven of afsluitingen zodat het water vrij naar buiten komt.
 • Pak een emmer en vul deze met 5 tot 10 liter lauw water. Gooi het hele pak nematodenpoeder in de emmer en roer het goed zodat er geen klonten meer zichtbaar zijn. Laat het mengsel vervolgens 5 minuten weken. Hierna nogmaals goed roeren.
 • Advies is 500.000 aaltjes per m2. U moet het mengsel van 10 liter dus verdunnen naar rato zodat u het juiste aantal aaltjes per m2 sproeit.
 • Sproei het mengsel gelijkmatig over de bodem. Denk erom dat de bodem in de eerste 2 weken goed vochtig blijft.
 • Spuit na de behandeling de grond goed na zodat eventuele bovengrondse nematoden nog de kans krijgen om in de bodem te komen.
Aaltjes gemakkelijk uitzetten

Aquanemix sproeier voor aaltjesVoor het gemakkelijk, nauwkeurig en snel uitzetten van aaltjes kan je gebruik maken van de AquaNemix 1.25 V sproeier van Birchmeier. Deze sproeier is speciaal ontwikkeld voor het uitzetten van de aaltjes in de tuin en scheelt veel werk in vergelijking met het werken met gieters. Hoe het werkt? Heel eenvoudig, giet het mengsel van de aaltjes/ water (concentraat) eenvoudig in de tank, sluit de Aquamix aan op de waterslang en stel de gewenste concentratie in. De aaltjes worden vervolgens automatisch in de juiste concentratie aan het water toegevoegd. Deze sproeier is vooral interessant voor het uitzetten van aaltjes over grotere oppervlaktes 50 m2 en meer maar komt ook goed van pas voor het nauwkeurig uitzetten van aaltjes over kleinere oppervlaktes.

Klik hier om meer te lezen over de AquaNemix 1.25V.

HOUDBAARHEID

Wij adviseren om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst te gebruiken. Wilt u ze toch langer opslaan dan kunt u ze bewaren in een koelkast (2-8 graden). Op de verpakking staat de uiterste gebruiksdatum. Nooit invriezen!

Verpakking

12 miljoen (ca. 25-40 m2), 30 miljoen (ca. 60-100 m2)

Wij maken gebruik van cookies op deze website

U kunt de cookies accepteren of afwijzen door op accepteren of afwijzen te klikken.