Emelten bestrijden

Emelten bestrijden

emelten bestrijden
Close up emelten

Emelten zijn de vraatzuchtige larven van langpootmuggen en zorgen voor veel schade aan het gazon en planten in de tuin. De schade die emelten aanrichten is te herkennen aan kale plekken in het gazon en planten die aangevreten zijn doordat emelten eten van de planten. Vooral jong groen is een favoriete maaltijd voor emelten en dit beperkt zich niet alleen tot gras maar ook planten in de moestuin zoals sla, aardbei en peterselie komen aan de beurt. De emelten richten zich op het groene deel van planten en in mindere mate op de wortels van de planten. Overdag zullen de emelten niet zichtbaar zijn en houden zich schuil in een holletje onder de grond maar in de nacht zullen tevoorschijn en zich bovengronds tegoed doen aan de groene delen van planten. In de periode van september tot en met begin november zijn de emelten op hun zwakst en het beste te bestrijden met behulp van aaltjes.

Aaltjes tegen emelten

De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) is een effectieve bestrijder van verschillende plaaginsecten waaronder ook de larven van langpootmuggen, of te wel emelten.  Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende parasitaire wormen (Nematoden) die minuscuul klein zijn en onzichtbaar voor het oog. Doordat de aaltjes zeer klein zijn, zullen zij de emelten binnendringen en daar hun bacteriën verspreiden. De bacteriën die de parasitaire aaltjes achterlaten vermenigvuldigen zich en infecteren op hun beurt de emelten die vervolgens zullen sterven. Zodra de gastheer (in dit geval de emelten) is gedood verlaten de aaltjes deze en gaan op zoek naar nieuwe gastheren. Zolang er prooien in de bodem aanwezig zijn kunnen de aaltjes zichzelf in stand houden en zich vermeerderen.

Langpootmuggen plaag

langpootmuggen bestrijden
Volwassen langpootmug

De langpootmug (officiële naam Tipula oleracea) is een mug die vaak in de avond en nacht is te zien zijn tijdens de nazomer. De volwassen langpootmug is een onschuldig insect en leeft slechts enkele dagen met als enige doel voortplanting. Het vrouwtje legt in de korte periode dat ze leeft zo’n 1.000 eitjes die ze met behulp van een de legbuis (achterlijf) in de buurt van gras en klavers legt. Daarbij geeft het vrouwtje de voorkeur aan schaduwrijke en vochtige plekken. De ellende van de langpootmuggen begint pas zodra de eieren uitkomen en de larven tevoorschijn komen, de emelten. De larven van de langpootmug zijn vraatzuchtig en zorgen voor schade aan diverse gewassen. Ze zijn te herkennen als grauwe, pootloze made-achtige larve zonder duidelijk zichtbare kop. Hoe groter ze worden hoe groter de schade zal worden, deze schade is vooral zichtbaar in het voorjaar vlak voordat ze gaan verpoppen. In de praktijk zal dit in de maanden maart tot en met mei zijn afhankelijk van de temperatuur.

Wanneer emelten bestrijden?

Wanneer je emelten het beste kan bestrijden kunnen we het beste bekijken aan de hand van de levenscyclus van de langpootmug. De emelten kunnen het beste bestreden worden wanneer de emelten net uit hun eitjes zijn gekomen en op hun zwakst zijn. Om te bepalen wanneer dit is, moet je in de gaten houden wanneer de langpootmuggen uitvliegen en hun eitjes leggen, dit is vaak in de periode eind juli/ begin augustus. Nadat de eitjes zijn gelegd duurt het ongeveer 2 weken voordat de eitjes uitkomen wat het perfecte moment is om de aaltjes uit te zetten. In de praktijk zal dit

in de periode augustus tot november zijn wanneer de emelten zich in het eerste lar

vale stadium bevinden. In deze periode kan je dus het beste de S. carpocapsae aaltjes uitzetten tegen emelten.

In de winter zullen de emelten zich verder terugtrekken in de grond en zich voorbereiden op de koude winter maanden. Als het voorjaar aanbreekt zullen ze zich verder ontwikkelen en verder naar de oppervlakte begeven, in deze tijd is ook de eerste schade weer waar te nemen. De schade zal vanaf mei weer afnemen aangezien de larven zich dan voorbereiden op het verpoppen wat vaak rond juli plaatsvindt. Zodra de pop in augustus uitkomt zal de langpootmug tevoorschijn komen en direct op zoek gaan naar andere langpootmuggen om zich voor te planten.

Emelten in gazon

De emelten komen in principe zowel in het voorjaar als najaar in de tuin voor waarbij ze in het najaar het kleinst zijn. Ze houden zich overdag schuil maar ze komen in de nacht tevoorschijn en gaan op zoek naar plantaardig voedsel in de vorm van gras en planten. In het gazon is deze schade te herkennen aan bruine, kale plakken in het gras. Daarnaast heb je ook last van secundaire schade doordat andere dieren de emelten als smakelijk tussendoortje beschouwen en dus jagen op de emelten. Vogels zoals kraaien, kauwen, spreeuwen en merels maar ook mollen gaan op zoek naar de emelten en laten een ravage achter op het gazon doordat ze de grond omploegen in hun zoektocht naar de emelten.

Emelten aaltjes

Via onze webshop kan je de aaltjes tegen emelten direct bestellen. We hebben de Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) standaard uit voorraad leverbaar in verschillende verpakkingen.

Wil je weten hoe je onze aaltjes tegen emelten inzet? Via de onderstaande link kun je de bijsluiter downloaden:

Bijsluiter aaltjes tegen emelten in PDF formaat

 • Aaltjes (Nematoden)

  Aaltjes tegen emelten Steinernema carpocapsae

  16,50139,50 Incl. BTW EAN: 7444746274258

  De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) zijn inzetbaar als biologische bestrijders van de larven van diverse plaaginsecten zoals de larven van langpootmuggen, of te wel emelten. Daarnaast zijn deze aaltjes ook inzetbaar als bestrijder van diverse rupsen (buxusmot, nachtuilen, Opogena, fruitmot, kooluil, groenteuil en de mot Duponchelia fovealis), larven van de grote dennenkever (Hylobius abietis) en . Ook werken deze aaltjes tegen andere insecten zoals teken, vlooien, eikenprocessierupsen in de bodem en koperwormen.

  De aaltjes kunt u inzetten bij een bodemtemperatuur tussen 12 en 30 graden.

  Leverbaar in diverse verpakkingen.

 • Aaltjes (Nematoden)

  Combideal Steinernema carpocapsae aaltjes + sproeier

  114,50 Incl. BTW EAN: N/A

  Combineer de aaltjes met de Sproeier

  Maak het jezelf makkelijk door gebruik te maken van de Birchmeier Aquanemix! Deze sproeier stelt automatisch de juiste verhouding in waardoor het uitzetten van nematoden (aaltjes) een stuk eenvoudiger wordt. U heeft er verder geen omkijken naar!

  Steinernema carpocapsae zet je in tegen o.a. larven langpootmuggen, aardrupsen, dennenkever, emelten, miljoenpoten, overvlieg, opagona en veenmollen

  Ze dringen bij de gastheer naar binnen via lichaamsopeningen. Vervolgens scheiden ze een bacterie uit die de gastheer binnen een dag doet overlijden.

 • Aaltjes (Nematoden)

  Sproeier voor aaltjes – Birchmeier Aquanemix 1.25V

  45,00 Incl. BTW EAN: 7611034130866

  Wilt u aaltjes uitzetten over een groot oppervlak? Met de Birchmeier Aquanemix 1.25V kunt zeer gemakkelijk uw aaltjes (nematoden) verdelen over gazon en planten. Door het perfect ontworpen doseringsysteem hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over de verdeling van de hoeveelheid aaltjes.

Shopping cart

close