
Iedere tuinliefhebber kent deze kleine kruipende gazon verwoesters, beter bekend als emelten en engerlingen! Beide zijn larven en beide lijken enorm op elkaar. Hoe houd je ze uit elkaar? Wat zijn de dan verschillen tussen engerlingen en emelten? Dit is een belangrijke vraag om te beantwoorden voor je begint met het bestrijden van één van deze twee plagen.
Engerlingen
Ondergronds levende larven van kevers, uit de bladsprietkevers (Scarabaeidae), worden engerlingen genoemd. Enkele voorbeelden zijn deze larven zijn die van de meikever, sallandkever, rozenkever, snuitkever en de junikever. Engerlingen richten schade aan planten door de wortels en andere ondergrondse delen van planten aanvreten. Vooral in de periode tussen juli en september kan dit erg veel schade aanrichten waardoor grote delen van het gazon deels afsterven of gelig bruin worden.
De aangetaste gebieden zullen sponsachtig en zacht aanvoelen . ook kan het gras op de genoemde plekken gemakkelijk worden opgetild. Acht tot tien larven per vierkante meter kunnen een gemiddeld gazon aantasten.
Emelten
Emelten zijn de vraatzuchtige larven van langpootmuggen. Ze zorgen voor erg veel schade aan het gazon en planten in de tuin. De schade die emelten aanrichten is te herkennen aan de kale plekken in het gazon en planten die aangevreten zijn. Ze leven in de bovenste laag aarde en voeden zich met de wortels van gras. Als er grote aantallen emelten aanwezig zijn, laten ze in het voorjaar dunne, bruine, kale plekken in het gazon.
Het verschil?
Emelten en engerlingen worden vaak met elkaar verward. Het verschil is dat de emelt vooral voorkomt op zandgronden en grijs van kleur is. De engerling heeft een dik wit tot ivoorkleurig lijf met een bruinige kop en drie paar pootjes. Beide zijn funest voor een goed uitziend en gezond gazon.
Wanneer actief?
Over het algemeen zin engerlingen actief vanaf begin lente tot medio herfst. De emelten zijn over het algemeen actief van de zomer tot medio herfst. Wil je precies weten wanneer je met beide te maken hebt, dan raden wij onze Plagenkalender Buiten aan!
Bestrijden van
Om engerlingen te bestrijden, raden wij aan de Heterorhabditis bacteriophora aaltjes te gebruiken. Deze zijn inzetbaar als biologische bestrijders van poppen en larven van verschillende keversoorten (engerlingen) zoals: Aphodius mestkever, Serica brunnea bladsprietkever, Hoplia philanthus sallandkever, Phyllopertha horticola rozenkever, taxuskever, snuitkever, meikever, junikever en laurierkerskever. De aaltjes kunt u inzetten bij een bodemtemperatuur tussen de 12 ºC en 30 ºC.
Voor de emelten, hebben wij de Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden). Deze zijn inzetbaar als biologische bestrijders van de larven van diverse plaaginsecten zoals de larven van langpootmuggen, of te wel emelten. Voor zowel emelten als engerlingen, hebben wij specifieke nematoden die men in kan zetten voor het bestrijden van de larven.
Schade verhelpen
Spijtig genoeg merk je pas dat je met emelten of engerlingen te maken hebt, wanneer het al te laat is. Wellicht is de schade al gedaan en moet het gras hersteld worden na één van de vreetfestijnen van engerlingen of emelten. Dan raden wij u onze graszaad Herstel (voor herstel en bijzaaien). Dit helpt uw gazon er weer op en top uit te zien.