Is de langpootmug gevaarlijk? Met z’n slanke lichaam en lange poten lijkt het misschien zo, maar eigenlijk doet het beestje geen vlieg kwaad. De mug leeft maar enkele dagen en is vooral bezig met eitjes leggen in het gras. Het zijn juist de larven van langpootmuggen die lastig zijn in de tuin. Hoe zit het met deze muggen?
Langpootmuggen (Tipulidae) hebben hun naam te danken aan de in verhouding zeer lange poten. Je herkent ze daarnaast aan hun lange lijf en ze hebben één paar vleugels. Er zijn zo’n 60 soorten in Nederland actief, het meest zie je de koollangpootmug en weidelangpootmug. Vanaf het einde van juli kom je ze tegen. Met name als het begint te schemeren worden ze actief en gaan ze paren. Is het paren gelukt, dan gaan de vrouwtjes eitjes leggen. Ze vliegen laag over het gras om eitjes in de grond te leggen.
Zo houd je langpootmuggen en emelten buiten de deur
De volwassen langpootmug leeft maar een paar dagen en eet in die tijd vrijwel niets. Dat eten doet juiste de larve van een langpootmug, deze larven noemen we emelten. Emelten zijn een veelvoorkomende plaag, ze zorgen voor flinke schade omdat ze veelvuldig vreten aan stengels en bladeren. Door de hoeveelheid langpootmuggen in de tuin te beperken, voorkom je al grotendeels een emeltenplaag. Met deze tips houd je de langpootmug op afstand:
- Vocht: langpootmuggen houden van vochtige grond. Hierin zetten ze het liefst eitjes af. Emelten gedijen vervolgens goed in een vochtige, losse bodem. Is de zomer droog geweest, dan zal je minder last hebben van langpootmuggen en haar larven
- Gazon: een losse bodem en niet al te dicht grasveld is ideaal voor de langpootmug. Zorg dus voor een sterk en dicht gazon. Dit krijg je door de inzet van bijvoorbeeld graszaad, wormenmest of andere bodemverbeteraars. Houd het gras daarnaast kort in de periode waarin langpootmuggen actief eitjes leggen. Dit is in ieder geval vanaf halverwege augustus tot in het najaar.
- Licht: heb je liever geen langpootmug in huis? Let er dan op dat volwassen muggen worden aangetrokken door licht. Zorg voor horren of sluit je ramen en deuren ‘s avonds als de langpootmuggen actief worden. Door tuinverlichting niet onnodig aan te laten, beperk je ook het aantal muggen in je tuin.
Weetjes over de langpootmug…
- Zoals al aangegeven, doet de langpootmug eigenlijk geen vlieg kwaad. Ze zijn dus niet gevaarlijk, zijn niet giftig en kunnen ook niet steken.
- De langpootmug is door z’n onhandige lange lijf een hele slechte vlieger. Je plukt ze zo uit de lucht!
- Langpootmuggen verliezen makkelijk een van hun poten. Deze groeien niet meer terug aan.
- De mug heeft veel verschillende grappige bijnamen. Wat dacht je van het Engelse Daddy Long Legs, de glazenwasser, spekkedief of vliegende hooiwagen? Verwar ‘m overigens niet met de gewone Hooiwagen, dit is een heel ander insect dat verwant is aan spinnen.
- In haar korte leven legt een vrouwtje met gemak 1000 eitjes. Daardoor kan een emeltenplaag zo fors zijn.
- Voor diverse zangvogels en vleermuizen is de langpootmug een belangrijke voedingsbron. Sowieso zijn voor veel vogels, met name spreeuwen en weidevogels, juist de emelten belangrijk als voedsel. Schade aan het gazon komt vaak dan ook niet alleen door de vretende emelten, maar ook door vogels die het gazon omspitten op zoek naar voedsel.
Larven voorkomen? Houd langpootmuggen op afstand
Lang verhaal kort: de langpootmug is op zichzelf in principe vrij onschuldig. Enige nadeel is dat ze veel eitjes leggen en dus veel vraatzuchtige larven voortbrengen. Ze worden vanaf september actief en vreten je gazon flink aan. Is het niet gelukt om de langpootmuggen op afstand te houden, dan bestaat de kans dat je last krijgt van een emeltenplaag. Heb je last van emelten? Op deze pagina “emelten bestrijden” lees je meer over hoe je ze biologisch kan bestrijden met aaltjes.