Bestrijden van de witte vlieg

Wat is een witte vlieg

Zitten er kleine witte vliegjes op uw plant? Dan gaat het waarschijnlijk om de witte vlieg. De witte vlieg bevindt zich vaak aan de onderkant van de bladeren, waar zij zich voedt met de plantsappen. Ze richt zich vooral op de jongere bladeren bovenin de plant. De witte vlieg is een wit vliegje met doorzichtige vleugels. Bij een grote plaag hoef je het blad maar even aan te raken en er vliegt een wolk vliegjes omhoog.

Witte vliegen, ook bekend als Aleyrodidae, zijn zachte, gevleugelde insecten die nauw verwant zijn aan bladluizen en wolluizen. Ze zijn in vrijwel elke regio te vinden, maar ze zijn zo klein dat ze meestal goed verstopt en niet te zien zijn.

Ze zijn 1 tot 3 mm groot, enigszins driehoekig van vorm en worden vaak gevonden in groepjes, aan de onderzijde van bladeren. Ze zijn overdag actief, zodat ze eenvoudiger te herkennen zijn dan sommige andere nachtelijke plagen. De witte vlieg is in staat om het hele jaar door te overwinteren en te reproduceren in warmere klimaten.

 • Bestrijding

  Bestrijding Witte Vlieg met Sluipwespen

  19,95 Incl. BTW EAN: 7444746273206

  De Encarsia formosa sluipwesp is de meest gebruikte natuurlijke bestrijder van de witte vlieg. De parasitaire sluipwesp parasiteert exclusief de witte vlieg. Het vrouwtje legt haar eieren in de larve van de witte vlieg waardoor de witte vlieg larve overlijdt.

  Verpakking: 500 stuks (in 5 zakjes à 100 stuks)

   

Welke schade veroorzaakt de witte vlieg?

Witte vliegen zuigen plantensappen en produceren op hun beurt een kleverige substantie die bekend staat als honingdauw. Honingdauw is vervolgens de basis voor schimmelvorming op de bladeren. Dit staat bekend als roetdauwvorming/ roetdauwschimmel. De aanwezigheid van honingdauw is een teken dat de witte vliegen dagenlang hebben gevoed. Je kunt ook mieren zien die worden aangetrokken door de honingdauw. Vooral de grotere larven van de witte vlieg scheiden veel honingdauw uit. Daarnaast produceren de larven ook een waslaag op hun rug waardoor de plant vervuilt raakt.

Doordat de wittevlieg de plantsap opzuigt zal de plant verzwakken. Bladeren zullen verwelken, worden bleek of geel en de groei zal worden belemmerd.

Daarnaast fungeren de witte vliegen als overdragers van plantenvirussen.

witte vlieg op plant
schade honingdauw op bladeren

Honingdauw schade

schade roetdauwschimmel op bladeren

Roetdauwschade op een blad

Witte vlieg bestrijden

Door er voor te zorgen dat natuurlijke vijanden in de buurt zijn, wordt voorkomen dat witte vliegen zich kunnen vestigen en voortplanten. Lieveheersbeestjes, spinnen, sluipwespen en libellen zijn enkele nuttige insecten die een witte vlieg populatie kunnen bestrijden.

De Encarsia formosa sluipwesp is de meest gebruikte natuurlijke bestrijder van de witte vlieg. De parasitaire sluipwesp parasiteert exclusief de witte vlieg. Het vrouwtje legt haar eieren in de larve van de witte vlieg waardoor de witte vlieg larve overlijdt. De geparasiteerde larven zijn te herkennen als zwarte larven. Een enkele vrouwelijke sluipwesp doodt tot 300 witte vlieg larven in hun 2 tot 3 weken durende leven. Daarnaast worden er ook zo’n 30 larven gedood door gastheervoeding. Een volwassen Encarsia sluipwesp is zo’n 0,6 mm groot, zwart van kleur met een geel achterlijf.

Ook de roofwants Macrolophus pygmaeus is een belangrijke bestrijder van de witte vlieg. Deze roofwants richt zich op alle stadia van de witte vlieg met een voorkeur voor de eieren en larven. Zodra de Macrolophus zijn prooi heeft gevonden prikt hij deze aan en zuigt deze leeg. Onder de juiste omstandigheden zal de roofwants zich goed in het gewas vestigen en langdurig actief blijven. Op één dag kan ene volwassen roofwants zo’n 30-40 witte vlieg larven eten en daarmee ervoor zorgen dat de schade van de witte vlieg beperkt blijft. Naast de witte vlieg richt de Macrolophus pygmaeus zich ook op spint, tripsen, bladluizen en motten. Een echte alleseter. De roofwants is werkzaam vanaf 15 graden, de optimale temperatuur ligt tussen de 20-30 graden. Het is dus vooral geschikt voor kasteelt.

Voor een vroegtijdige signaleren en het wegvangen van witte vlieg kan je gebruik maken van gele vangplaten of gele vanglinten. Hiermee kan je vroegtijdig signaleren dat je last hebt van witte vlieg en daarop actie ondernemen. Ook zijn de vangplaten een bestrijdingsmiddel doordat ze een gedeelte van de vliegen wegvangen. Voordeel van de platen is dat ze niet temperatuur gevoelig zijn en zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden.

Probeer insecticiden te vermijden; de witte vlieg is meestal resistent en het enige wat je uiteindelijk bereikt is het doden van nuttige insecten – hun natuurlijke roofdieren – en de insecten die de tuin bestuiven voor een betere oogst.

 • Bestrijding

  Bestrijding Witte Vlieg met Sluipwespen

  19,95 Incl. BTW EAN: 7444746273206

  De Encarsia formosa sluipwesp is de meest gebruikte natuurlijke bestrijder van de witte vlieg. De parasitaire sluipwesp parasiteert exclusief de witte vlieg. Het vrouwtje legt haar eieren in de larve van de witte vlieg waardoor de witte vlieg larve overlijdt.

  Verpakking: 500 stuks (in 5 zakjes à 100 stuks)

   

 • Bestrijding

  Geel vanglint voor insecten

  29,0064,00 Incl. BTW EAN: 7444746279291

  Gele vanglinten zijn voorzien van een lijmlaag en geschikt voor het waarnemen, tellen en identificeren van vliegende plaaginsecten.

  De gele vanglinten zijn leverbaar in de volgende formaten:

  • 10 cm x 125 meter
  • 30 cm x 100 meter
 • Bestrijding

  Gele vangplaat voor insecten

  8,0031,00 Incl. BTW EAN: N/A

  Vangplaten zijn voorzien van een lijmlaag en zijn geschikt voor het waarnemen, tellen en identificeren van vliegende plaaginsecten.

  Wij hebben de gele vangplaten in de volgende formaten leverbaar:

  • 5 x 12 cm (per 100 verpakt)
  • 10 x 25 cm (per 10 verpakt)
  • 25 x 40 cm (per 20 verpakt)
 • Geen categorie

  Gele vangplaat voor insecten (droog)

  16,0034,95 Incl. BTW EAN: N/A

  Op zoek naar een vangplaat die geen lijmresten achterlaat?
  Deze droge vangplaten doen het zelfde werk als de traditionele vangplaten! Het grote verschil is dat deze droge variant beschikt over een hoge temperatuurlijm. Dus geen platen die aan jouw handen blijven kleven, maar nog steeds doeltreffend tegen verschillende soorten vliegende insecten. Wat je natuurlijk flink wat tijd en hinder bespaart. Ook zijn de droge lijmplaten uitermate geschikt voor monitoring om de plaag hoeveelheid in te schatten.

  De vangplaten zijn leverbaar in de volgende formaten:

  • 25 x 10 cm (20 stuks)
  • 40 x 25 cm (20 stuks)

Shopping cart

close