Eekhoorns
Eekhoorns kom je vooral in bosgebieden tegen. Maar, ze weten in hun zoektocht naar voedsel ook steeds meer onze tuinen te vinden. Eekhoorns zijn echte acrobaten. Komt er eentje in je tuin, dan zal hij je trakteren op een geweldig schouwspel! In de afgelopen 10 jaar is het aantal eekhoorns in Nederland met meer dan 30% teruggelopen. Het is daarom de moeite waard om ze een steuntje in de rug te geven en de eekhoorn in de tuin te helpen.
Hoe herken je een eekhoorn?
In Nederland komt één eekhoornsoort voor, de Sciurus Vulgaris, ook wel gewone eekhoorn of rode eekhoorn genoemd. Deze eekhoorns hebben een roodbruine kleur met een witte buik. ‘s Winters is hun vacht wat donkerder van kleur dan ‘s zomers. Verder herken je eekhoorns natuurlijk vooral aan hun kenmerkende grote pluimstaart. Deze staart is zo’n beetje net zo lang als het lijf en wordt door de eekhoorn onder andere gebruikt om z’n evenwicht te bewaren tijdens het klimmen en springen in bomen.
Eekhoorns zijn overdag actief en leven vooral hoog in bomen. Ze springen van tak naar tak en klauteren langs boomstammen. Je treft ze in bosgebieden, parken en bij voldoende voedsel en bomen ook in bewoond gebied.
Wat doen eekhoorns in de winter?
In tegenstelling tot veel andere zoogdieren houden eekhoorns geen winterslaap. Wel zijn ze een stuk minder actief. Voedsel is schaars in de winter, dus om energie te besparen blijft de eekhoorn soms een paar dagen achter elkaar in zijn nest. Eekhoorns hebben altijd een hoofdnest en een aantal reservenesten. Ze bouwen bolvormige nesten hoog in de boom, gebruiken soms oude nesten van andere eekhoorns of kiezen voor een nestkast als die beschikbaar is.
Voor veel dieren is de winter een zware periode. Wil je hier meer over lezen? Deze dieren kunnen jouw hulp in de winter goed gebruiken.
Voorbereiding op de winter
Eekhoorn zijn overdag actief. Je vraagt je misschien af: wat doet een eekhoorn de hele dag? In de late zomer en herfst is dat vooral het voorbereiden op de koude winter. De eekhoorn eet flink bij om vetreserves op te bouwen en verstopt voedsel op allerlei plekjes. Zo begraven ze het in de grond of verstoppen ze het in boomholtes. Veel kunnen ze terugvinden, maar lang niet alles. Zaadjes en noten die niet zijn uitgegraven, groeien uit tot nieuwe bomen en planten. Zo draagt de eekhoorn bij aan de verspreiding van nieuw groen in het bos.
Als voorbereiding op de winter verstoppen eekhoorns vooral eikels, kastanjes, hazelnoten en beukennootjes. Maar, het menu van de eekhoorn is de rest van het jaar veel diverser. Zo eten ze ook vruchten, paddestoelen, insecten en soms jatten ze zelfs eitjes of jonge vogels uit een vogelnestje!
Hoe krijg je een eekhoorn in de tuin?
Eekhoorns komen in een groot deel van Nederland voor. Met name in oostelijke, bosrijke provincies kom je ze tegen, maar ook in duingebieden in Noord- en Zuid-Holland worden ze gezien. Wil je een eekhoorn naar je tuin lokken, dan zijn voldoende bomen in de omgeving de belangrijkste voorwaarde. Verder moet er voldoende voedsel beschikbaar zijn. Heb je vogelvoer in de tuin, dan kan de eekhoorn daar gretig gebruik van maken. Als je dat liever niet hebt, hang dan een speciaal eekhoorn voederhuisje gevuld met eekhoornvoer hoog in een boom. Zo geef je de eekhoorn een eigen plekje om te eten.
Extra leuk is om ook een speciale eekhoorn nestkast in de tuin op te hangen. In de winter kan de kast dienen als een van de schuilplaatsen, in de periode januari-februari en mei-juni zal erin worden gepaard en genesteld. Het paringsritueel van eekhoorns is ontzettend bijzonder om te zien. Je ziet mannetjes achter een vrouwtje aan jagen, waarna eentje uiteindelijk een tijdje met het vrouwtje mag samenleven. Alleen al daarom is het de moeite waard om het voor de eekhoorn aantrekkelijk te maken in je tuin!