Overleven bloedluizen de winter?
Bloedluizen (officieel bloedmijten) zorgen in het voorjaar en in de zomer voor veel overlast. Eigenaren van kippen, vogels en reptielen zijn ongetwijfeld bekend met deze parasiet en worden vaak tot waanzin gedreven door deze ongewenste gast. De bloedluis kan van de 1 op de andere dag een enorme plaag vormen. Het lijkt dan ook vaak alsof ze uit het niets tevoorschijn komen. Als je bedenkt dat een bloedluis vrouwtje in haar ca. 1-2 maanden durende leven wel tot 2500 eitjes kan leggen dan is dit echter niet heel vreemd. Zoals gezegd zijn de bloedluizen vooral in de lente en zomer waarneembaar, dit komt omdat de bloedluis van warme temperaturen houdt en bij lagere temperaturen zich schuil houdt in kieren en gaten. Voor het oog niet te zien maar ze zijn er zeker!
De ideale temperatuur voor de ontwikkeling van de bloedluis is 27 graden en ze houden van een vochtige omgeving. De bloedluis wordt echter al actief bij een temperatuur van 10 graden. Wanneer de temperatuur onder de 3 graden of boven de 40 graden komt zullen de levende bloedluizen sterven of ze schakelen over naar een soort van winterslaap. Bloedluizen die overgaan in ruststand kunnen maandenlang zonder voedsel overleven. Wat betreft de eieren, deze blijven rustig op hun plek liggen en komen alsnog uit zodra de omstandigheden weer goed zijn. In sommige gevallen kunnen eieren tot wel 2 jaar na leg datum alsnog succesvol uitkomen. In de winter lijkt het vaak alsof ze er dan niet meer zijn maar helaas, schijn bedriegt. Ze zijn dus nog zeker aanwezig maar niet actief. Zodra de temperatuur omhoog gaat komen ze weer massaal tevoorschijn en gaan ze verder waar ze gebleven waren. Eigenlijk ben je zonder het treffen van juiste maatregelen nooit helemaal bloedluis vrij.
Hoe kan ik bloedluis bestrijden?
Dat is een goede vraag en een moeilijke klus. Ideaal is om het hok in het voorjaar bloedluisvrij te krijgen zodat je in de lente kan beginnen met een schone lei. Het is daarbij belangrijk om vroegtijdig, preventief roofmijten in te zetten die de aanwezige eitjes en larven aanpakt. Roofmijten werken heel goed tegen bloedluizen zolang de populatie bloedluizen niet dermate groot. Als er sprake is van een enorme plaag bloedluizen dan zal het voor de roofmijten een erg moeilijke klus worden om dit tegen te gaan. De bloedluizen planten zich dermate snel voort dat de roofmijten eigenlijk altijd achter de feiten aan lopen. Het aantal roofmijten moet dus voldoende zijn (in verhouding) en ze moeten vroegtijdig ingezet worden. Nadeel van de roofmijten is dat zij, net zoals de bloedluis, niet van koude temperaturen houden. Ook de roofmijt is pas actief van ca. 12 graden. Ons advies is dan ook om de roofmijten in het voorjaar in grote getale uit te zetten zodra de temperatuur rond de 12-15 graden is. Dan ben je er vroegtijdig bij en kan je een rem op de groei van de bloedluizen zetten. Is er reeds een infectie van bloedluizen dan moet u zo snel mogelijk de roofmijten uitzetten om verdere groei van de infectie te beperken. Een volledige uitroeiing van een bloedluizen plaag is erg moeilijk maar de roofmijt is als natuurlijke vijand een erg goed middel om de schade te beperken.
In onze webshop kunt u onze Stratiolaelaps scimitus roofmijten bestellen, de natuurlijke vijand van de bloedluis.