De opkomst van blauwalg

Volgens verschillende berichten krijgen wij steeds meer te maken met blauwalg. Dit komt vooral omdat onze zomers steeds warmer worden. Metingen geven aan dat er tussen 2013 en 2020 een stijging in het aantal meldingen ontstond. Van 150 in 2013 naar 230 in 2020.

Wat is blauwalg

Blauwalg is eigenlijk geen alg, maar een bacterie en is ook wel bekend onder zijn officiële naam cyanobacteriën of blauwwieren. De blauwalg is een microscopisch klein organisme die over ter wereld voorkomt in zot water. Zodra de cellen in de algen kapot gaan kleuren ze blauw wat ook direct de naam blauwalg verklaart. Net als elk levend wezen heeft de blauwalg voedingsstoffen nodig voor zijn cellen, vooral fosfor. In het oppervlaktewater in Nederland en België zit door de intensieve landbouw veel fosfor. De bacterie groeit daardoor extra hard. Door menselijke factoren en de verandering van het klimaat wordt blauwalg een steeds urgenter probleem. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is.

De blauwalg hoort bij de zomer en de nazomer, maar is in sommige wateren zelfs al in mei in grote hoeveelheid aanwezig. Bij hoge temperaturen en veel voedingstoffen in het water komt de bacterie vaak voor. Kinderen zijn nog kwetsbaarder dan volwassenen, dus voor hen is zwemmen in water met blauwalg nog veel gevaarlijker. Doordat kinderen vaker spelen in het water (in tegenstelling tot rustig zwemmen), krijgen ze gemiddeld ook meer water binnen dan volwassenen.

Als er zoveel blauwalgen in het water zitten dat ze aan de oppervlakte komen drijven, dan wordt het echt gevaarlijk. De onderkant van deze drijflaag sterft af, waardoor giftige stoffen vrijkomen. Soms zelfs zoveel, dat honden maar ook mensen eraan kunnen overlijden. Naast mens en dier is de blauwalg ook schadelijk voor veel planten die onder en boven het wateroppervlak leven.

De blauwalg zelftest

De blauwalg zelftest is een snelle en eenvoudige test, die u gemakkelijk in uw eentje kan uitvoeren. Met deze simpele test komt u snel te weten of water blauwalg bevat en of dit in gevaarlijke hoeveelheden voorkomt. Blauwalg kan veel schade veroorzaken aan dier en mens en het is daarom belangrijk om blauwalg op tijd te detecteren en daarmee eventuele schade te voorkomen.

Blauwalg is een jaarlijks terugkerend probleem in de Nederlandse en Belgische rivieren en wateren. Zwemmen in water met blauwalg kan gevaarlijk zijn. De bacterie kan leiden tot ernstige klachten zoals hoofdpijn, huidirritatie, zwelling van de oogleden, maag- en darmklachten en irritatie van de slijmvliezen. Met deze simpele test komt u snel te weten of water blauwalg bevat, en of dit in gevaarlijke hoeveelheden voorkomt. De test is zo ontworpen dat u geen achtergrondkennis van toxische stoffen nodig heeft om de test uit te voeren. Het is een kwestie van meten en binnen 15 minuten hebt u een betrouwbaar resultaat. Een ideale test voor zowel particulier als zakelijk gebruik!

Voor wie is de blauwalg test

Blauwalg kan in vrijwel elk type water voorkomen: rivieren, meren, vennen, plassen, kanalen, sloten en de zee. Maar ook in aquaria kan blauwalg optreden. Veel beroepsgroepen hebben daarom met deze gevaarlijke bacterie te maken: vissers, boeren, dijkgraven, eigenaren van natuurlijke zwembaden en watersportwinkels. Daarnaast kunt u als particulier ook te maken krijgen met blauwalg wanneer u in natuurwater gaat zwemmen of als u een hondenbezitter bent en u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw hand wanneer deze uit de sloot heeft gedronken.

Enkele voorbeelden van toepassingen zijn:

 • Voor het testen van zwemwater in plassen en vijvers
 • Voor het testen van (zwem)water tijdens waterevenementen
 • Voor het testen van de waterkwaliteit van uw vijver
 • Voor het testen van drink- of zwemwater voor honden
 • Voor het testen van water in een aquarium
 • Voor het testen van drinkwater ten behoeve van bijvoorbeeld koeien (veehouderij)
 • Voor het testen van de waterkwaliteit die gebruikt zal worden voor het besproeien van landerijen (landbouw)

Aan de algenbloei, de massale vermeerdering van de bacteriën, is wel het een en ander te doen, al is de bestrijding complex. Maar voordat u dure en ingrijpende maatregelen neemt, is het zaak om te weten of het water daadwerkelijk blauwalg bevat, en in welke hoeveelheid. Blauwalg kan veel schade veroorzaken, en het is daarom essentieel dat u er op tijd bij bent. Met deze test kunt u blauwalg op tijd detecteren en daarmee de schade voorkomen. Via de website zwemwater.nl kunt u makkelijk zien of de zwemplekken bij u in de buurt veilig zijn.

Symptomen blauwalg bij mensen

Het gif wat in de blauwalg zit is de boosdoener van mogelijke klachten. Dit gif kan alleen via de mond (of neus) binnen komen, het gif kan niet via de huid binnendringen. Vandaar dat je het probleem ook vaker ziet bij jonge kinderen die eerder water binnenkrijgen dan volwassenen. De symptomen kunnen al naar enkele minuten optreden, hieronder een overzicht van mogelijke symptomen bij mensen:

 • Huiduitslag op armen of benen
 • Buik/ maagkramp
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Oogirritaties
 • Lopende neus of gezwollen lippen
 • Een pijnlijke of rode keel

Inhoud van de test en werking

We hebben de test leverbaar per 1 stuk of 3 stuks. Iedere test zal geleverd worden inclusief testcassette, een monstername potje om een watermonster te verzamelen, een pipet en Nederlandstalige handleiding. Bekijk de video voor meer informatie over het gebruik van de blauwalg zelftest.

Product toegevoegd aan winkelwagen

Continue shopping View Cart