Help! Spint op mijn planten

spintmijt de kenmerken

Spint op mijn plant bestrijden

Och, wat een drama. Spintmijten op mijn plant. Webben en draden over de bladeren en toppen die de groei van de plant ernstig belemmeren. Spintmijten vormen een erg grote bedreiging bij met name snelgroeiende planten. De kleine spintmijt is verwant aan de spin en spinnen draden die ze gebruiken om zichzelf en gelegde eieren te beschermen. Daarnaast kunnen ze zich ook makkelijk over de plant verplaatsen door middel van deze draden. Doordat ze erg klein zijn, zijn ze soms lastig te vinden en kunnen zich overal ophouden. Je denkt dat het grondig schoonmaken van je kweekruimte genoeg is maar toch vindt de spintmijt altijd wel een verstopplekje in kieren en gaten waar ze zich schuilhouden totdat er weer nieuwe planten geplaatst worden. En daar beginnen de problemen weer van vooraf aan.

spintmijt de kenmerkenIn tegenstelling tot bijvoorbeeld bladluis is er geen huis-tuin-en-keuken middel 100% effectief tegen spint. Veel gehoord is het afspoelen van planten met een stevige straal water of een mengsel van water en spiritus of water en zeep. Ook zeggen sommigen dat het uitstrooien van een teentje knoflook in de plant zou helpen. Helaas zal een complete bestrijding niet behaald worden met deze middelen.

Daarnaast is het ook mogelijk om de spint aan te pakken door het spuiten van insecticiden. Een methode die wij niet adviseren aangezien de natuurlijke balans in gevaar wordt gebracht. Niet alleen de schadelijke insecten worden gedood maar ook diverse nuttige insecten zoals bijen, spinnen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Bovendien kunnen de pesticiden via (besproeid) voedsel in ons lichaam terecht komen. Daarbij komt dat spintmijten resistent kunnen worden voor (chemische) bestrijdingsmiddelen, met als gevolg dat u uw planten bespuit met een duur middel zonder enig effect. Ook werken de meeste insecticiden niet op eieren waardoor een langdurige inzet noodzakelijk is voor een totale bestrijding. Het is dus zaak om te voorkomen dat het zover komt en het probleem vroegtijdig en bij de bron aanpakken.

Effectief bestrijden van spintmijten kan het beste door het inzetten van hun natuurlijke vijand, de roofmijt. Het inzetten van roofmijten is vooral effectief in een afgesloten ruimte zoals een kas. In een open tuin zal het minder effectief zijn. Er zijn verschillende soorten roofmijten die zich richten op de bestrijding van spintmijten. De meest gebruikte roofmijten zijn de Phytoseiulus persimilis en Amblyseius californicus. Roofmijten kunnen vanwege hun langere poten goed worden onderscheiden van spintmijten. Ze zijn ook een stuk actiever en bewegen zich in snel tempo. Ze zijn vaak rood of oranje van kleur. Phytoseiulus persimilis is de meest ingezette vijand en voedt zich met alle stadia van de spintmijt.

De A. californicus roofmijt richt zich ook op alle stadia van spint maar heeft voorkeur voor de jongere stadia. Bij afwezigheid van prooien kan de A. californicus, in tegenstelling tot de Phytoseiulus ook overleven op het aanwezige stuifmeel van de planten. Deze roofmijt kan langere tijd zonder eten en kan daardoor ook preventief worden ingezet tegen spint.

 • Bestrijding

  Bestrijding van Spint (mix)

  29,95 Incl. BTW EAN: 7444746272247

  Spint bestrijding met de mix van de Amblyseius californicus en Phytoseiulus persimilis, met deze roofmijten heeft u het perfecte team voor de bestrijding van spint in uw planten.

  Verpakking: 1.000 stuks Phytoseiulus/ 500 stuks Amblyseius. 

  Bij de bestelling zit een handleiding waarin staat beschreven hoe je deze roofmijten het best kunt inzetten.

 • Bestrijding

  Bestrijding van Spint (preventief)

  43,25159,95 Incl. BTW EAN: 7444746272278

  De Amblyseius californicus is een roofmijt die ingezet kan worden voor een effectieve bestrijding van alle stadia van spint (o.a. kasspint en fruitspint) met voorkeur voor de jongere stadia.

  Verpakking: 5.000 of 25.000 (strooisel) stuks

 • Bestrijding

  Bestrijding van Spint met roofmijten (correctief)

  24,95175,95 Incl. BTW EAN: 7444746272254

  De Phytoseiulus persimilis roofmijt is uitermate geschikt als biologisch bestrijder van spint. Deze roofmijt voedt zich uitsluitend met spintmijten en wordt vooral ingezet wanneer er al sprake is van een spint infectie.

  Wij adviseren tot 50 Phytoseiulus roofmijten per m2.

  Verpakking: 1.000, 2.000, 10.000 of 20.000 stuks

Product toegevoegd aan winkelwagen

Continue shopping View Cart