[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Wil je zelf kiemgroenten kweken? Goed idee! Het is namelijk heel simpel maar bovenal lekker en gezond. Kiemgroenten zijn scheuten die ontstaan uit het natuurlijke proces waarbij sporen of zaden ontkiemen op een teelt in water. Deze scheuten worden binnen een paar dagen uit zaad gekweekt. De Engelse term sprouting is een populaire term voor kiemgroenten. Onze biologische kiemgroenten bevatten talloze vitamines en mineralen in zeer geconcentreerde vorm. Je kan de kiemgroenten simpel kweken met behulp van een kiemschaaltje of de kweekset Easy-sprout. Sommige kiemgroenten in ons assortiment kunnen het best met de Easy-sprout methode worden geteeld, zoals Basilicumkers, Fenegriek en Taugé. Andere kiemgroenten van ons kunnen het best met het kiemschaaltje worden gekweekt, zoals Raapsteel, Rucolakers en Tuinkers.
Kiemgroenten zijn niet alleen een heerlijke toevoeging aan je gerecht, maar ook uitermate gezond!
Met de Easy-sprout kweekset heb je altijd verse kiemgroenten binnen handbereik: lekker, snel en gezond! Al binnen een paar dagen kweek je deze kiemen uit onze biologische zaden. Je krijgt hiermee veel vitamines en mineralen binnen in zeer geconcentreerde vorm. Deze kiemgroenten kweekset heeft een diameter van 12 cm en is ongeveer 17,5 cm hoog. De Easy-sprout bestaat uit 6 onderdelen die zijn gemaakt van duurzaam en voedselveilig plastic (HDPE). Inclusief Nederlandstalig stappenplan om succesvol kiemgroenten te kweken.
Ten eerste doe je jouw favoriete kiemgroenten zaden in de binnenbeker. Gebruik je hele fijne zaden? Gebruik dan de kleine zaadinzet, zodat de zaden niet uit de binnenbeker vallen. Doe vervolgens de binnenbeker helemaal in de buitenbeker. Vul de Easy-sprout met ruim voldoende water, zodat de zaden ook nog onder water staan wanneer ze uitzetten. Plaats vervolgens de maatdeksel in de binnenbeker. Nu worden de zaden geweekt. Afhankelijk van de soort zaden die je gebruikt duurt dit ongeveer 8 tot 12 uur.
Na het wellen haal je de binnenbeker uit de Easy-sprout en spoel je de zaden onder stromend water. Het water dat achterblijft in de buitenste houder gooi je weg. Wanneer je de zaden goed hebt gespoeld haal je zoveel mogelijk vocht uit de binnenste houder door te schudden met een draaiende beweging. Hierbij is het belangrijk om het goed uit te laten lekken. Om de 12 uur (afhankelijk van het soort zaden) herhaal je het spoelen en uitlekken. Binnen een paar dagen heb je heerlijke, gezonde en bovenal zelfgekweekte kiemgroenten die klaar zijn voor consumptie.
- Zaaien in Easy-sprout: Alfalfa, Broccolikers, Fenegriek, Groene erwt, Mosterdkers, Radijskers ‘Daikon’, Rode kool en Taugé.
De lekkerste biologische kiemgroenten kweek je zelf met een kiemschaaltje: snel, schoon en simpel. Het glazen schaaltje en het uitneembare rooster zijn eenvoudig in gebruik en geschikt voor reiniging in de vaatwasser. Met enkele dagen heb je heerlijk en super gezonde kiemgroenten gekweekt.
Strooi de zaden van een kiemgroente in een dun laagje op het rooster. Vul het schaaltje tot aan het rooster met water. Zet daarna het kiemschaaltje weg op de juiste standplaats, volg hiervoor de teeltinstructies op de verpakking. Vermijd volle zon en vul het waterniveau elke dag bij, tot aan de wortels.
Reinig het kiemschaaltje na de oogst grondig met afwasmiddel of in de vaatwasser. Zorg dat het schaaltje volledig schoon is aan het begin van elke nieuwe teelt.
- Zaaien in kiemschaaltje: Alfalfa, Basilicumkers, Broccolikers, Groene erwt, Mosterdkers, Raapsteel, Radijskers ‘Daikon’, Rode kool, Rucolakers, Tuinkers en Zonnebloem.
- Kiemgroenten zijn op elk moment klaar om te eten zodra het ontkiemde plantje tevoorschijn komt. Proef dagelijks de gekiemde zaden zodat je zelf kan bepalen wanneer ze voor jou lekker smaken. Veel zaden verliezen hun milde smaak als ze te lang ontkiemen.
- Was kiemgroenten vlak voor je ze gaat gebruiken onder stromend water. Sommige kiemgroenten worden wel eens rauw gegeten, maar de meest veilige keuze is om kiemgroenten van tevoren te verhitten. Dit kan door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd.
- Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bewaar ze in de koelkast bij 4 °C, houd de tijd tussen het uit de koelkast halen en het opeten zo kort mogelijk.
Bekijk hieronder ons uitgebreide assortiment voor een breed scala aan verschillende kiemgroenten. Welke zaden je bij ons ook bestelt, deze zijn altijd GMO-vrij en 100 procent biologisch. In de meeste gevallen is je bestelling al binnen 1 tot 2 werkdagen in huis.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]
[/vc_column][/vc_row]