Nematoden uitzetten met een sproeier

Aquanemix sproeier voor aaltjes

Aquanemix sproeier voor aaltjesVoor het gemakkelijk, nauwkeurig en snel uitzetten van aaltjes kunt u gebruik maken van de AquaNemix 1.25 V sproeier van Birchmeier. Deze sproeier is speciaal ontwikkeld voor het uitzetten van aaltjes in de tuin en is geschikt voor alle type aaltjes zoals de H. bacteriophora, S. feltiae, S. carpocapsae en P. hermaphrodita. Hoe het werkt? Heel eenvoudig, giet het mengsel van de aaltjes/ water (concentraat) eenvoudig in de tank, sluit de Aquamix aan op de waterslang en de aaltjes worden vervolgens automatisch in de juiste concentratie aan het water toegevoegd. Deze sproeier is vooral interessant voor het uitzetten van aaltjes over grotere oppervlaktes 50 m2 en meer maar komt ook goed van pas voor het nauwkeurig uitzetten van aaltjes over kleinere oppervlaktes. Op deze pagina een stap-voor-stap instructie voor het uitzetten van aaltjes met de AquaNemix sproeier of download de handleiding via deze link.

AQUANEMIX 1.25 V SPROEIER VOOR AALTJES

onderdelen aquanemix sproeierDe sproeier bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Sproeier/ mengkop met instelling van verhouding (0% of 2% (Ne))
 2. Sproeipistool
 3. Reservoir van 1,25 liter voor het mengsel
 4. Aansluitstuk voor de tuinslang
 5. Zeefje

De AquaNemix sproeier kunt u gebruiken in combinatie met de volgende aaltjes:

 • Steinernema feltiae aaltjes zijn werkzaam tegen de larven en poppen van diverse plaaginsecten. In de bodem kan de Steinernema feltiae de larvale stadia van varenrouwmuggen (grondvliegjes, Sciaridae), poppen van trips en larven van taxuskever bestrijden. De Steinernema feltiae kan ook toegepast worden op de bladeren waar ze larven en poppen van trips bestrijden en op boomstammen ter bestrijding van de eikenprocessierupsen.
 • Steinernema carpocapsae aaltjes zijn werkzaam tegen emelten (larven van langpootmuggen, Tipulidae) en larven van oevervliegen, rupsen van nachtuilen (Opogena), fruitmot, kooluil, groenteuil, buxusmot en Duponchelia fovealis, larven van de grote dennenkever (Hylobius abietis), diverse andere kevers (Coleoptera) en veenmollen (Orthopthera). Ook werken deze aaltjes tegen andere insecten zoals teken, vlooien en koperwormen.
 • Heterorhabditis bacteriophora aaltjes zijn werkzaam tegen de larven en poppen van de volgende keversoorten: de mestkever (Aphodius), de bladsprietkever (Serica brunnea), de sallandkever (Hoplia philanthus), de rozenkever (Phyllopertha horticola), taxuskever, snuitkever, meikever, junikever en laurierkerskever.
 • Phasmarhabditis hermaphrodita aaltjes zijn inzetbaar als biologische bestrijders van diverse (naakt)slakken.
GEBRUIKERSINSTRUCTIE AQUANEMIX SPROEIER

Stap 1: Gazon nat maken

Het is belangrijk dat de aaltjes worden toegepast op een vochtige grond die voor een optimale werking gedurende meerdere weken niet mag uitdrogen. Voordat u de aaltjes uitzet is het dan ook raadzaam om het gazon eerst te besproeien met water, dit kunt u ook met de AquaNemix doen.

Stap 2: Instellen van de ratio

Op de mengkop kunt u de mixratio afstellen door te draaien. U kunt hierbij kiezen uit 0 of Ne. De stand Ne is voor het uitsproeien van nematoden met een mixratio van 2%. Bij de neutrale stand 0 zullen de nematoden niet in de juiste verhouding gemengd worden. Denk er dus om dat de sproeikop op stand Ne (2%) staat voordat u begint met sproeien.

Stap 3: Het mengen van de nematoden

Menginstructie voor H. bacteriophora, S. feltiae, S. carpocapsae aaltjes

Vermeng de complete inhoud van de verpakking aaltjes in een emmer met lauw (schoon) water conform onderstaande gegevens. Dit mengsel is het concentraat. Roer het mengsel grondig gedurende 1 à 2 minuten zodat de aaltjes goed vermengd zijn met het water en er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Laat het mengsel niet te lang staan, gebruik het binnen maximaal 2 uur. Laat het mengsel nooit in de directe zon staan, dit is funest voor de werkzaamheid.

 • Verpakking van 10 miljoen aaltjes: 20 m2: oplossen in 0,4 liter water, goed roeren en overgieten in het reservoir van de sproeier.
 • Verpakking van 50 miljoen aaltjes: 100 m2: oplossen in 2 liter water, goed roeren en 1 liter van het mengsel overgieten in het reservoir van de sproeier. Als het reservoir leeg is moet u dit nogmaals herhalen en giet u dus de 2e liter in het reservoir.
 • Verpakking van 250 miljoen aaltjes: 500 m2: oplossen in 10 liter water, goed roeren en 1 liter van het mengsel overgieten in het reservoir van de sproeier. Als het reservoir leeg is moet u dit nog 10 keer herhalen totdat het complete mengsel op is.

Menginstructie voor Phasma hermaphrodita aaltjes tegen naaktslakken

Vermeng de complete inhoud van de verpakking aaltjes in een emmer met lauw (schoon) water conform onderstaande gegevens. Dit mengsel is het concentraat. Roer het mengsel grondig gedurende 1 à 2 minuten zodat de aaltjes goed vermengd zijn met het water en er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Laat het mengsel niet te lang staan, gebruik het binnen maximaal 2 uur. Laat het mengsel nooit in de directe zon staan, dit is funest voor de werkzaamheid.

Verpakking van 12 miljoen aaltjes: 25-40 m2: oplossen in 1 liter water, goed roeren en overgieten in het reservoir van de sproeier.

 • Verpakking van 30 miljoen aaltjes: 60-100 m2: oplossen in 3 liter water, goed roeren en 1 liter van het mengsel overgieten in het reservoir van de sproeier. Als het reservoir leeg is moet u dit nog 2 keer herhalen totdat het mengsel op is.

Stap 4: Aansluiten op de tuinslang

Sluit de sproeier aan op de tuinslang. Draai de kraan volledig open en besproei het oppervlak zo  gelijkmatig mogelijk. Begin bij de sterkst getroffen gebieden en spuit van daaruit naar buiten. Wanneer het reservoir bijna leeg is moet het gehele oppervlakte behandeld zijn met nematoden.

BLAD- EN STAMTOEPASSING

In de meeste gevallen worden aaltjes ingezet als bestrijding in de bodem maar ze kunnen ook bovengronds worden toegepast zoals bijvoorbeeld bij de bestrijding van de buxusrups en eikenprocessierups. Als u de aaltjes over de bladeren of stam heen sproeit kunnen ze enkele uren overleven waardoor het belangrijk is om gericht te sproeien en om het op het juiste moment te doen. Advies is om het in de avond of in de ochtend te doen wanneer er zo min mogelijk zon is, aaltjes kunnen namelijk slecht tegen Uv-straling. Zorg ervoor dat de aaltjes de te bestrijden rupsen zoveel mogelijk direct raken. Denk erom dat het behandelde oppervlak goed vochtig blijft na het uitzetten van de aaltjes zodat de aaltjes de kans hebben om hun gastheer binnen te dringen.

ALGEMENE OPMERKINGEN VOOR EEN EFFECTIEVE BEHANDELING
 • Gebruik altijd schoon kraanwater zodat u eventuele vervuiling voorkomt.
 • Maak na gebruik de sproeier, reservoir en het zeefje goed schoon zodat de sproeier weer klaar is voor gebruik.
 • Komt er onvoldoende water uit de sproeier dan kan dit te maken hebben met de waterdruk. Een andere mogelijkheid is dat het zeefje vervuild is geraakt, dit kunt u simpel controleren en eventueel reinigen.
 • Zorg ervoor dat de bodem ook na het uitzetten goed vochtig wordt gehouden. Denk erom dat de bodem ook in de eerste 2 weken na de uitzet goed vochtig blijft. Vermijd plassen op het gazon! Als er plassen staan zullen de aaltjes verdrinken en niet in de grond komen.
 • Het is belangrijk dat de aaltjes worden toegepast op een vochtige grond die voor een optimale werking gedurende meerdere weken niet mag uitdrogen. Regelmatig sproeien bij droog weer is dus een must. Tijdens of vlak voor een regenbui is een ideaal moment om de aaltjes uit te zetten. Advies is om de aaltjes uit te zetten in de avond of in de vroege ochtend zodat ze zo min mogelijk aan Uv-straling blootgesteld worden.
 • Aaltjes zijn gevoelig voor temperatuur, denk erom dat de bodemtemperatuur niet te laag of te hoog is. De juiste bodemtemperatuur verschilt per type aaltjes: S. feltiae aaltjes: 8 tot 30 graden. S. carpocapsae en H. bacteriophora aaltjes: 12 tot 30 graden. P. hermaphrodita aaltjes: 5 tot 30 graden.
 • Wij adviseren om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst te gebruiken. Wilt u ze toch langer bewaren dan kunt u ze bewaren in een koelkast bij 2-8 graden. Op de verpakking staat de uiterste houdbaarheidsdatum. Denk erom dat u de gehele verpakking in 1 keer gebruikt aangezien de aaltjes niet homogeen zijn verdeeld in de verpakking.
Toch gebruik maken van een gieter?

Op deze pagina vindt u de instructie voor het uitzetten van aaltjes met behulp van een gieter.

Shopping cart

close