Vogelvoederhuisjes
Wil je vogels of bijvoeren? Maak dan gebruik van een vogelvoederhuisje zodat de vogels een plekje hebben waar ze zich welkom voelen en hun eten kunnen vinden. Een voederhuisje kan je ophangen in de boom of struik, bevestigen aan het raam maar er zijn ook voedertafels die je los neer kunt zetten. Wat je ook kiest het is belangrijk dat je in combinatie met het voederhuisje ook het juiste voedsel kiest aangezien verschillende soorten voer ook verschillende vogels aantrekt. Als je er zeker van wilt zijn dat je een gezellig gezelschap van diverse vogels in je tuin krijgt dan is het raadzaam om verschillende voederhuisjes neer te zetten zodat je de vogels buiten het broedseizoen om kan helpen met het vinden van voedsel. Vooral wanneer het koud is en wanneer er sneeuw valt hebben veel vogels problemen met voldoende voedsel vinden en kan je dus een handje helpen zodat de vogels zich welkom voelen in jouw tuin.
Welke type voederhuisje zijn er?
Er zijn verschillende vogelvoederhuisjes leverbaar, de meest voorkomende uitvoeringen zijn:
- Losstaand voederhuis
- Voerderhuisje voor aan de boom
- Voedersilo’s
- Voederhuisje met zuignap voor aan het raam
- Voederhuisje met ophanghaak
Zoals je kan zien zit het verschil in het type bevestiging en toegangsopening voor de vogels. Je kan een huisje bevestigen aan de muur, boom, schutting maar ook de traditionele voedertafels zijn erg populair. Zodra het voederhuisje staat of hangt kan je huisjes vullen met zaden, vetbollen of pindakaas zodat de vogels naar hartenlust kunnen eten. Een voedersilo is ideaal als je geen voedselresten in de tuin wilt hebben en ook hygiënischer voor de vogels. Doordat het voedsel in de silo zit zullen de vogels niet in het voedsel zitten en verklein je de kans op ziekteverspreiding en ophoping van bacteriën.
Je zult zien dat zodra de vogelvoederhuisjes een poosje staan of hangen dat steeds meer vogels de weg naar jouw tuin weten te vinden en een graantje meepikken.
Waar hang je een voerderhuisje op?
Het voederhuisje kan je over het algemeen overal ophangen zolang het maar op een goede hoogte is en vrij toegankelijk. Niet alle vogels zijn te vinden in alle tuinen in Nederland dus het is per soort afhankelijk of ze ook bij jou in de tuin of op het balkon komen. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is dat de plek waar je een voederhuisje ophangt vrij toegankelijk moet zijn. Zorg ervoor dat eventuele obstakels zoals bijvoorbeeld waslijnen niet dicht in de buurt van het huisje hangen want dan zullen de vogels minder snel geneigd zijn om het huisje te bezoeken. Hou ook rekening met de hoogte van het huisje, hou minimaal 2 meter aan zodat katten of andere roofdieren niet te makkelijk bij het huisje kunnen komen. Wil je een voederhuisje ophangen op het balkon? Dan kan je dit bijvoorbeeld doen met behulp van tie-wraps aan het hetwerk van het balkon.
Welk vogelvoer is er?
Welk vogelvoer geschikt is voor vogels hangt af van welke seizoen het is. In de herfst en de winter zullen de meeste mensen vogels bijvoeren en kan je het beste voedsel aanbieden met daarin natuurlijke vetten. Wil je in de lente en zomer bijvoeren kies dan voor voedsel met veel eiwitten zoals insecten, rupsen en wormen. In het broedseizoen is bijvoeden zeker belangrijk aangezien de vogels dan extra voedsel nodig hebben voor het voeren van hun kroost en zelf ook extra energie verbruiken door het broeden en bouwen van de nesten.
Welk vogelvoer je ook kiest, in principe mag je vogels het gehele jaar bijvoeren met tuinvogelvoer aangezien vogels zichzelf beschermen en niet teveel voedsel zullen eten en ze zullen niet stoppen met zelf voedsel zoeken. Vogels zijn geen alleseters, gooi dus niet zomaar restjes frituurvet of verrot voedsel in de tuin als zijnde vogelvoer. Brood is over het algemeen altijd goed om te gebruiken als voer aangezien het granen bevat maar probeer dit ook aan te vullen met bijvoorbeeld vetbollen, vogelzaad en vogelpindakaas voor een uitgebalanceerd dieet. Welk voedsel geschikt is hangt per vogelsoort af, sommige vogels geven de voorkeur aan een bepaald type voedsel terwijl andere vogels niet zo kieskeurig zijn. Op deze pagina kan je een overzicht vinden van het beschikbare vogelvoer zoals vetbollen, pindakaas, zaden en pinda’s.
Voederen egels
Ook de egels kunnen uw hulp goed gebruiken. Plaats het egel voederbakje met egelvoer dicht bij de plek waar u een egel hebt gezien of naast een egelkast / egelhuis. In de winter maanden gaan de egels vaak op zoek naar geschikte plaats voor hun winterslaap. Dit doen ze vaak onder een hoopje takken of struiken maar nog veel liever in een echt egelhuis. Dit egelhuis vullen ze dan met bladeren
Weetjes over egels
- wist je dat een volwassen egel circa anderhalve kilo weegt
- wist je dat een volwassen egel circa 8000 stekels heeft
-
wist je dat deze stekels om het anderhalf jaar worden vernieuwd
- wist je dat egels tot 8 jaar oud worden
-
wist je dat wanneer een egel schrikt hij/zij zich oprolt. Vervolgens heeft de egel minimaal vijf minuten nodig om zich weer te kunnen ontspannen
-
wist je dat egels veel snuiven en lawaai maken tijdens hun nachtelijke wandeling