Wist je dat wormen eenvoudig je afvalberg kunnen verminderen? Dit doe je door ze te laten helpen met composteren! Met wormencompost help je het milieu een handje mee. Composteren met behulp van wormen is simpel, geurloos en efficiënt. In dit artikel leggen we uit hoe je direct aan de slag kan.
Wat is wormencompost?
Volgens Milieu Centraal produceren we zo’n 490 kilogram afval per persoon per jaar. Een groot deel daarvan is groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Dit afval belandt vaak in dezelfde container als het restafval en wordt vervolgens verbrand. Dit is zonde, want GFT is hartstikke nuttig in te zetten!
Het meeste GFT afval kan worden gecomposteerd. Composteren is een proces waarbij organisch materiaal door bacteriën, bodemdieren en schimmels wordt omgezet in een voedingsrijk product. Goede compost kan worden ingezet als mest omdat het boordevol stoffen zit om de bodem mee te verbeteren.
Bij wormcompostering voeg je levende wormen toe aan het materiaal dat je gaat composteren. De wormen helpen het organisch afval afbreken. Ze eten het materiaal en breken het af in hun spijsverteringsstelsel. Wat de wormen vervolgens ontlasten is een enorm voedingsrijk product dat vermicompost wordt genoemd.
Hoe begin je met wormcompostering
Om te beginnen met wormen composteren heb je een wormenbak, bodembedekking, voedselresten en wormen nodig. Een wormenbak is eventueel zelf te maken, of kan je kant-en-klaar aanschaffen. Het beddingmateriaal moet een droge, luchtige substantie hebben. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit hennepmatten, versnipperd krantenpapier, karton of kokosvezel. Voedselresten kunnen organisch afval zijn. Denk aan fruit- en groenteschillen, koffiedik en eierschalen. Als laatste heb je natuurlijk wormen nodig, deze kan je bestellen in onze webwinkel.
Om je wormenbak klaar te maken, begin je met het toevoegen van bodembedekking onderin de bak. Voeg vervolgens je wormen en etensresten toe. Zorg dat je de bak goed luchtig houdt en maak het comfortabel voor de wormen. Zo is het belangrijk dat de bak vochtig is, maar ook voldoende luchtig blijft. Extra luchtigheid kan je creëren door extra beddingmateriaal toe te voegen.
Daarna is het zaak om je wormen goed te verzorgen. Dit doe je door de bak vochtig houden. De bak moet echter niet kletsnat zijn. Voeg regelmatig voedselresten toe en haal wat compost uit de bak om in de tuin te gebruiken.
Problemen oplossen bij je wormencompost
Hoewel wormcompostering een eenvoudig proces is, kunnen er dingen misgaan. Dit zijn de meest voorkomende problemen:
- De wormen eten niet
Waarschijnlijk is de bak te nat of juist te droog. Bij te veel vocht voeg je wat beddingmateriaal toe. Is het te droog, dan kan je beter wat beddingmateriaal verwijderen. De kunst is om hier een goede balans in te vinden. - De wormen ontsnappen
Ook dit komt vermoedelijk doordat de bak te nat of juist te droog is. Speel met het toevoegen of juist verwijderen van beddingmateriaal voor een goede habitat. Blijft het probleem aanhouden, overweeg dan om een deksel op de wormenbak te plaatsen. - De compost stinkt
Wormencompost hoort niet te stinken. Het heeft normaal gesproken een enigszins aardse geur. Heb je last van stank, dan is de bak te nat of er is te weinig luchtcirculatie. Voor goede compostering is zuurstof belangrijk. Speel met het toevoegen of verwijderen van beddingmateriaal en belucht de bak wat vaker door het deksel te verwijderen.
De voordelen van wormcompostering op een rijtje
Het is ontzettend leuk en eenvoudig om met wormcompostering te beginnen en wormencompost biedt een aantal hele mooie voordelen. Zo helpen de wormen je een handje mee:
- Vermindering van je afval
Per persoon wordt dagelijks zo’n 1,5 kilogram afval geproduceerd. Een groot deel van dit afval kan worden gebruikt voor wormcompostering. Hierdoor hoeft dit afval geen weg af te leggen naar de stortplaats waar het moet worden verwerkt en vaak verbrand wordt. - Je creëert zelf een voedingsrijke bodemverbeteraar
Vermicompost zit boordevol voedingsstoffen die de groei en gezondheid van planten kunnen helpen verbeteren. Daarnaast helpt de compost om verdichte grond te beluchten en de drainage te verbeteren. - Je helpt klimaatverandering tegengaan
Stortplaatsen zijn een van de grootste bronnen van methaangas, een krachtig broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering. Methaangas is na koolstofdioxide het grootste probleem als het gaat om opwarming van de aarde. Wanneer organisch materiaal op een stortplaats zonder zuurstof wordt afgebroken, komt er methaangas vrij in de atmosfeer. Maar, in een wormenbak wordt het afval afgebroken met behulp van zuurstofproducerende bacteriën. Hier komt weinig tot geen methaangas bij vrij.
Kortom, het is de moeite waard om met wormcompostering aan de slag te gaan. Met een bloeiende wormenfamilie verminder je je ecologische voetafdruk en geef je de planten in je tuin een fantastische voedingsbodem!