9726 GN, Groningen
050 2053391

Bestrijding Spint

Wat is spint?

Spintmijt is één van de bekendste plaaginsecten, die voor veel schade zorgt in diverse gewassen. De spintmijt komt voor in groente- en fruitgewassen maar ook bij diverse sierplanten. De meest bekende spintmijt is de Tetranychus urticae. Dit type spint komt het meeste voor in Nederland en staat ook wel bekend als de kasspintmijt of bonenspintmijt. Er zijn echter diverse soorten spintmijten beschreven en ze hebben allemaal gemeen dat ze zich in een droge en warme omgeving flink vermenigvuldigen en enorme schade kunnen aanrichten. Naast dat ze zich voeden met plantsappen spinnen ze fijne draden op de plant, vandaar de naam spint.

Bestrijding van bloedluis
EAN: 7444746272247
26,50 Incl. BTW
Bestrijding van Trips preventief
EAN: 7444746272278
26,5087,50 Incl. BTW
Bestrijding van Spint correctief
EAN: 7444746272254
24,5039,00 Incl. BTW
Soorten spint

Enkele soorten spintmijten die vaak voorkomen zijn:

  • Kasspintmijt/bonenspintmijt, dit type spintmijt is het meest voorkomend in Nederland en België en komt vooral voor in kassen. Vaak groenachtig/geel van kleur met 2 stippen op het lijf.
  • Fruitspintmijt, rood met gele poten.
  • Ligustermijt, vaak terug te vinden op ligusterhagen en orchideeën.
  • Orchideeënspintmijt, een specifieke spintsoort die voorkomt op de bladeren van de orchidee.
  • Anjerspintmijt
  • Coniferen-/sparrenspint, donkerrood tot roodbruin van kleur met gelige poten.
  • Buxusspint, specifieke spint die in de buxus voorkomt. Vaak geelbruin van kleur.
  • Cittrusspint
Kenmerken van de spintmijt

De spintmijt is een kleine ovale mijt die in volwassen vorm zo’n 0,5 mm groot is. Met het blote oog is dit beestje nauwelijks te zien. De spintmijt kan bruin of oranje-rood zijn, maar groen, groenachtig/geel of een bijna doorschijnende kleur is het meest voorkomend. Overwinterende vrouwtjes zijn oranje tot oranje-rood. De inhoud van het lichaam is vaak zichtbaar door de transparante lichaamswand. Dit zijn de twee zwarte stippen op het lijf. Vandaar dat de spintmijt ook wel de mijt met de twee stippen wordt genoemd. Spintmijten bewegen zich traag of zelfs helemaal niet en ze houden zich vaak op aan de onderkant van bladeren. Op die plek doen zij zich tegoed aan het weefsel en sap van de bladeren.

spintmijt de kenmerken
Levenscyclus spintmijt

De spintmijt geeft de voorkeur aan het warme, droge weer van de zomer- en herfstmaanden. Overwinterende vrouwtjes overwinteren in de bodem of onder de schors van bomen of struiken. Een volwassen vrouwtje spint een web op de bladeren en legt daarin eitjes waaruit na ongeveer drie dagen een larve wordt geboren. De spintmijt ontwikkeld zichzelf in vijf fases tot een volwassen exemplaar. Ei, larve, twee nimfenstadia (protonimf en deutonimf) en uiteindelijk de volwassen spintmijt. De levenscyclus van ei tot volwassen exemplaar is erg afhankelijk van de temperatuur.

Normaliter duurt dit zo’n 17 dagen maar bij een temperatuur van 30 graden is dit een stuk korter, zo’n 7 dagen. De spintmijt houdt van een droge en warme omgeving. Bij temperaturen onder de 12 graden staat de ontwikkeling van de spintmijt stil, de vrouwtjes verstoppen zich in dan en gaan over in een soort van winterstand. Tijdens deze winterstand zullen de vrouwtjes een oranje-rode kleur krijgen. Zodra de omstandigheden weer beter worden komen ze tevoorschijn en gaan verder waar ze gebleven waren. Het volwassen vrouwtje leeft 2 tot 4 weken en is in staat om honderden eieren te leggen tijdens haar leven.

Schade die spint aanricht

De spintmijt zorgt in alle stadia voor schade aan planten. De larven, nimfen en volwassen spintmijten bevinden zich over het algemeen aan de onderkant van de bladeren en penetreren daar met hun naaldvormige snuit het plantweefsel. Wanneer het sap uit het weefsel is gezogen zakt het weefsel op die plek in elkaar en ontstaan er wit/gelige vlekjes die langzaam bruin verkleuren door schimmelvorming. Een spintmijt kan naar schatting 18 tot 20 cellen per minuut vernietigen. Bij een grote aantasting kan het gehele blad verkleuren. In het ergste geval sterven de bladeren af of kan de hele plant doodgaan.

Een ander schadebeeld is witte rag die op de plant zit. Dit zijn de spinsels van de mijten. Deze bevinden zich rond de bladeren, maar kunnen ook op de bloemen en toppen waarneembaar zijn. Als er erg veel spintmijten aanwezig zijn kan de hele plant zelfs bedekt zijn met webben waarin het krioelt van de mijten.

schade die spint aan kan richten
Bestrijding van spint

In tegenstelling tot bijvoorbeeld bladluis is er geen huis-tuin-en-keuken middel 100% effectief tegen spint. Veel gehoord is het afspoelen van planten met een stevige straal water of een mengsel van water en spiritus of water en zeep. Ook zeggen sommigen dat het uitstrooien van een teentje knoflook in de plant zou helpen. Helaas zal een complete bestrijding niet behaald worden met deze middelen.
Daarnaast is het ook mogelijk om de spint aan te pakken door het spuiten van insecticiden. Een methode die wij niet adviseren aangezien de natuurlijke balans in gevaar wordt gebracht. Niet alleen de schadelijke insecten worden gedood maar ook diverse nuttige insecten zoals bijen, spinnen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Bovendien kunnen de pesticiden via (besproeid) voedsel in ons lichaam terecht komen. Daarbij komt dat spintmijten resistent kunnen worden voor (chemische) bestrijdingsmiddelen, met als gevolg dat u uw planten bespuit met een duur middel zonder enig effect. Ook werken de meeste insecticiden niet op eieren waardoor een langdurige inzet noodzakelijk is voor een totale bestrijding.

Effectief bestrijden van spintmijten kan het beste door het inzetten van hun natuurlijke vijand, de roofmijt. Het inzetten van roofmijten is vooral effectief in een afgesloten ruimte zoals een kas. In een open tuin zal het minder effectief zijn. Er zijn verschillende soorten roofmijten die zich richten op de bestrijding van spintmijten. De meest gebruikte roofmijten zijn de Phytoseiulus persimilis en Amblyseius californicus. Roofmijten kunnen vanwege hun langere poten goed worden onderscheiden van spintmijten. Ze zijn ook een stuk actiever en bewegen zich in snel tempo. Ze zijn vaak rood of oranje van kleur. Phytoseiulus persimilis is de meest ingezette vijand en voedt zich met alle stadia van de spintmijt.

De A. californicus roofmijt richt zich ook op alle stadia van spint maar heeft voorkeur voor de jongere stadia. Bij afwezigheid van prooien kan de A. californicus, in tegenstelling tot de Phytoseiulus ook overleven op het aanwezige stuifmeel van de planten. Deze roofmijt kan langere tijd zonder eten en kan daardoor ook preventief worden ingezet tegen spint.

Direct bestellen
Bestrijding van bloedluis
EAN: 7444746272247
26,50 Incl. BTW
Bestrijding van Trips preventief
EAN: 7444746272278
26,5087,50 Incl. BTW
Bestrijding van Spint correctief
EAN: 7444746272254
24,5039,00 Incl. BTW

Wij maken gebruik van cookies op deze website

U kunt de cookies accepteren of afwijzen door op accepteren of afwijzen te klikken.