Naaktslakken bestrijden in de tuin
Zodra de zon ondergaat, komen de naaktslakken uit hun ondergrondse holen tevoorschijn. Vooral in het natte voorjaar zien de slakken het jonge groen als een lekkere snack. Met tientallen rijen tanden knagen de naaktslakken in de tuin het liefst aan vlezige planten zoals kolen en sla. Slakken verstoppen zich overdag onder bladafval, maar vooral in de bodem. Bovengronds ga je de slakken te lijf met ecologische slakken korrels.
Ecologische slakkenkorrels
Onze ecologische slakkenkorrels trekken slakken en naaktslakken bovengronds aan en zorgen dat de plaagbeesten snel hun eetlust verliezen. Na verloop van tijd vluchten de slakken terug de bodem in, waar ze sterven en opnieuw worden opgenomen in de natuurlijke kringloop. De slakkenkorrels bevatten geen levensgevaarlijke stoffen zoals metaldehyde en zijn veilig voor mens, huisdier, egel en andere dieren in de tuin. De werkzame stof, ijzerfosfaat, komt van nature in de bodem voor en wordt afgebroken in de plantenvoedingsstoffen ijzer en fosfaat. Reken per vierkante meter 2,5 tot 5 gram, ongeveer een theelepel. De slakkenkorrels zijn verkrijgbaar in een verpakking van 750 gram, dus meer dan genoeg voor je achtertuin. Strooi de korrels simpelweg gelijkmatig uit op een natte bodem en de naaktslakken komen vanzelf aankruipen. Het overgrote deel van de slakken zit verstopt onder de grond en bestrijdt je het best met hun natuurlijke vijand: parasitaire aaltjes.
Voordelen van slakkenkorrels
- Werkzame stof: ijzerfosfaat (toel. nr.: 15492N)
- Actief bestanddeel wordt in de bodem omgezet in de plantenvoedingstoffen ijzer en fosfaat
- Milieuvriendelijk en veilig voor o.a. egels, regenwormen, huisdieren, vogels, bijen etc.
- Heeft geen invloed op de wachttijd van de oogst
- Geen slakkenkarkassen zichtbaar, de slakken verteren en worden opgenomen in de ecologische kringloopToepassingsgebieden
Bestrijdt slakken op groentegewassen, fruitgewassen en sierplanten in het veld en in de kas. Geschikt voor de biologische tuin.
Uitzetinstructie van de slakkenkorrels
Per vierkante meter kunt u 2,5 tot 5 gram gebruiken. Dit is vergelijkbaar met een licht volle theelepel. Wanneer de besmetting begint of wanneer de eerste vreetschade van de slakken zichtbaar wordt dien je de korrels gelijkmatig over de gewassen te verdelen. De korrels kunnen het beste worden uitgestrooid in de vroege avond wanneer de slakken hun schuilplaatsen verlaten. Verspreid de slakkenkorrel zo breed mogelijk door het hele gebied dat bedreigd wordt door de slakken. In geval van zware aantasting, de aangrenzende gebieden waarin de slakken zich terugtrekken ook behandelen. Strooi de korrels nooit in hoopjes of in een ring rond sommige planten. Als het aas de volgende dag geheel of gedeeltelijk wordt opgegeten dan is dat een teken dat de slakken zeer actief zijn in de nacht en is het raadzaam om nogmaals de korrels uit te strooien. Op deze manier worden ook de nieuw slakken geregistreerd en bestreden. Als het oppervlak van de grond droog is dan is het advies om de gebied één keer kort water te geven zodat de korrels het water opnemen en aantrekkelijker zijn voor de slakken. Als er een sterke slakdruk is, bestrooi de bedden dan direct na het planten en probeer de slakken die zich al op de planten begeven zoveel mogelijk handmatig te verwijderen. Als het bodemoppervlak erg grof is, is het raadzaam om de vloer zoveel mogelijk glad te maken. Dit voorkomt dat de korrels in de scheuren in de vloer verdwijnen en dus niet meer te bereiken is voor de slakken.
Naaktslakken bestrijden
Naaktslakken hebben zoals de naam al doet vermoeden geen slakkenhuis. Dit betekent dat de beesten snel uitdrogen. De glibberige griezels komen pas in de nacht tevoorschijn om warmte en zonlicht te ontwijken. Slakken hebben bovengronds smaak voor dikke, vlezige plantenbladeren zoals sla en kool, maar richten zich ondergronds ook op de plantenwortels. Behalve dat de slakken planten het leven zuur maken, trekken de plaagbeesten ook nog eens mollen en dassen aan die de tuin op stelten zetten. Daarbovenop pikken hongerige merels, lijsters en eksters je mooie gazon zo kapot. Naaktslakken worden twee tot drie jaar oud en overwinteren in de bodem. Begin daarom in het voorjaar alvast met naaktslakken bestrijden. Alhoewel de wintervorst behoorlijk wat slakken de das om doet, is een meerjarige bestrijding aan te raden.
Wanneer slakken bestrijden?
Over het algemeen zijn slakken het meest actief in het voor- en najaar wanneer het vochtig is, maar ook in koele, natte zomers. In sommige gevallen kunnen de slakken in het voorjaar al voor flinke schade aanrichten aan bijvoorbeeld jonge koolplantjes of andere gewassen. Vooral in de nazomer en herfst is de schade groot en zorgen slakken bij diverse gewassen voor aanzienlijke schade. Het bestrijden van slakken is lastig, maar wel mogelijk door de slakken preventief aan te pakken. De inzet van slakkenkorrels kan al vanaf 5 graden en dus vroeg in het seizoen. Dit kan vaak al vanaf maart wanneer de slakken tevoorschijn komen en zich tegoed doen aan het jonge groen.
Slakkenkorrels in combinatie met aaltjes?
Voor een complete bestrijding van slakken kan je de Phasma aaltjes en ecologische slakkenkorrels tegelijkertijd uitzetten. De aaltjes zullen in de bodem hun werk doen en daar de aanwezige naaktslakken bestrijden. De slakkenkorrels zullen bovengronds hun werk doen en zowel de naaktslakken als de huisjesslakken bestrijden. Een ideale combinatie!
Jammer genoeg zullen deze aaltjes niet meer leverbaar zijn, dit door productie problemen bij de leverancier. Momenteel wordt er gekeken naar een andere soort van aaltjes tegen (naakt)slakken, wanneer we deze in ons assortiment zullen krijgen is nog onbekend. Tot die tijd raden wij iedereen aan om onze ecologische aaltjes te gebruiken om hun tuin slakkenvrij te houden.