Praktische tips voorkomen bloedluizen

Praktische tips van bloedluis bestrijden

Hoe voorkom je bloedluis tips!

Bloedluis bestrijden en voorkomen, wat werkt en wat niet? Op deze pagina een opsomming van verschillende tips die wij te horen hebben gekregen van kippenhouders. Hopelijk bruikbare tips voor de houders van hobbypluimvee!

  • Ten eerste, begin tijdig! Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer er de bloedluizen waargenomen zijn kunnen de aantallen binnen enkele dagen enorm groeien. Een bloedluis legt zo’n 8 eieren per dag waardoor ze bijna niet te stoppen zijn. Preventieve bestrijding, vroeg in het seizoen (begin lente) is dus belangrijk. Het is daarbij van belang dat de bron wordt aangepakt, dus de bestrijding van de eitjes door het inzetten van natuurlijke vijanden.
  • Maak gebruik van “zwevende” zitstokken zodat de bloedluizen niet via de poot van de zitstok omhoog kunnen klimmen. Bloedluizen houden zich vaak op in de buurt bij de zitstokken. Je kan door middel van draden aan het plafond bijvoorbeeld zwevende zitstokken maken.
  • Alternatief voor de zwevende zitstokken is zorgen dat de bloedluizen niet op de zitstok kunnen komen. Dit kan je bijvoorbeeld door door de uiteinden van de stok in te smeren met vaseline. Hier zullen de bloedluizen in vast blijven plakken.
  • Kit de kieren van het hok dicht zodat de bloedluizen zich daar niet kunnen verschuilen.
  • Indien je een hok bouwt gebruik dan materiaal met zo min mogelijk nerven, gaten etc. Dus zo massief mogelijk. Iedere ruimte waar de bloedluizen in kunnen kruipen zullen ze gebruiken als verschuil plek.
  • De vogels zelf zijn vaak de verspreiders van bloedluizen. Zorg er dus voor dat het hok afgedicht is zodat er geen andere, vreemde vogels naar binnen kunnen vliegen.
  • Verwijder de nestkasten en vogelnesten. De bloedluizen verschuilen en vermeerderen zich op deze plekken.
  • Gebruik droog en schoon strooisel in het hok. Bloedluizen zullen zich eerder nestelen in oud, vochtig strooisel dan in nieuw strooisel.
  • Denk om de directe omgeving om het hok heen, hier kunnen de bloedluizen zich ook verschuilen. Beschoeiing, planten, opslag of gras zijn plekken waar de bloedluis zich ook kan verschuilen. Overweeg om dit te vervangen door bijvoorbeeld grind, de bloedluis zal zich hierin niet kunnen verschuilen.
  • Reinig het hok een paar keer per jaar grondig met bijvoorbeeld een verfbrander (zorg ervoor dat het hok niet in de fik vliegt) of met een stoomreiniger of heet water (minimaal 70 graden).
  • Vooral bij warm weer worden de bloedluizen actief, het is belangrijk om het hok in warmere periodes vaker schoon te maken.
  • Inzet van lavameel kan ook een oplossing zijn, kippen baden in het lavameel en ze nemen het lavameel mee naar hun zitstokken. De nog aanwezige bloedluizen gaan dood door het lavameel. En de luizen hebben minder kans om bij de huid van de kip te komen door de aanwezigheid van de lavameel.
  • Heeft u gebruik gemaakt van chloor of andere schoonmaakmiddelen? Wacht dan even met het uitzetten van roofmijten, deze houden namelijk ook niet deze middelen.
  • Ook gehoord is het toevoegen van knoflookextract aan het drinkwater en voedsel van de kippen. Hierdoor komt er knoflook in het bloed van de vogels waardoor de bloedluizen het niet meer lusten.
  • Bloedluizen houden van een warme omgeving, zorg ervoor dat het hok dus koel en goed geventileerd is.
  • Inspecteren of er nog steeds sprake is van bloedluis? Dan kan je een zelf een mijtenval maken. Pak een stukje enkelzijdig karton. Rol het stukje op en plaats het op een tactische plek (onder de zitstok). De bloedmijten zullen zich, nadat ze zich gevoed hebben op de kip, terugtrekken en op zoek gaan naar een slaapplaats. In dit geval de mijtenval! In de ochtend kan je het kartonnetje openvouwen. Je kan nu zien of en in welke mate er bloedluis aanwezig is. Alternatief voor deze zelfgemaakte mijtenval is onze bloedluisval die voorzien is van een feromoonlokstof. De bloedluizen zoeken donkere plekken op om zichzelf te verschuilen en om zich voort te planten, het karton is daarmee een ideale plek. De val kan gebruikt worden om vroegtijdig in het seizoen de bloedluizen te signaleren zodat u actie kunt ondernemen. Ook kan de val gebruikt worden om de bloedluizen te bestrijden.
  • Het aanbieden van een stofbad voor de kippen. Cumbasil Mite is een mineraalpoeder welke u kunt gebruiken als droogbad (stofbad) voor kippen ter bestrijding van mijten en bloedluis. Het mineraalpoeder bestaat uit zuiver natuurlijk gesteente met een korrelgrootte van 0,09 mm en is 100% biologisch. Doordat de kippen graag een stofbad nemen behandelen zichzelf met het poeder en beschermen de kippen zich op een niet-chemisch tegen uitwendige parasieten zoals de rode vogelmijt (bloedluis).
mijtenval karton bloedluis kippen
  • Maak bij voorkeur geen gebruik van chemische middelen, dit zijn vaak kortdurige oplossingen. Bloedluizen worden resistent voor de middelen en deze middelen pakken alleen de volwassen bloedluizen aan en niet de eitjes. De eitjes komen gewoon uit en je hebt nog steeds last van bloedluizen. Begin bij de bron door de eitjes te bestrijden, dit kan door de inzet van roofmijten.

Direct bestellen

Hieronder een overzicht van de producten die wij leverbaar hebben ter bestrijding van bloedluizen.
  • Bloedluis

    Barn Guard Bloedluis Totaalpakket

    47,95 Incl. BTW EAN: 8720297482052

    Dit pakket bevat 1.000 roofmijten, een bloedluisval, 5 kilo Cumbasil mineraalpoeder, 250 ml Blood Shield en 1 kilo Tabac Straw voor een volledige bestrijding van bloedluis. Op deze manier ligt de bloedluis van alle kanten onder vuur voor een snelle en effectieve bestrijding.

  • Bestrijding

    Bloedluisval

    9,7532,00 Incl. BTW EAN: 7444746279246

    De bloedluisval is een karton welke is voorzien van een feromoon (lokstof) waar zowel mannelijke als vrouwelijke bloedluizen op af komen.

    Afmeting van de val is 14 x 20 cm

  • Bestrijding

    Bloedluisval + Roofmijten Pakket

    17,5046,00 Incl. BTW EAN: 7444746279239

    Dit pakket bestaat uit de bloedluisval in combinatie met roofmijten voor de bestrijding van bloedluizen.

  • Bestrijding

    Blood Shield tegen bloedluis

    19,95 Incl. BTW EAN: 8720297482038

    Bloedluis bestrijden met Blood Shield als voedingssupplement voor kippen ter bestrijding van mijten en bloedluis (vogelmijt). Blood Shield zorgt ervoor dat de bloedluis geen bloed meer verteert en vanzelf uitsterft. Verkrijgbaar in de hoeveelheid 250 ml

  • Bloedluis

    Cumbasil mineraalpoeder tegen bloedluis

    10,65 Incl. BTW EAN: 8720297482021

    Cumbasil mineraalpoeder gebruik je als droogbad (stofbad) voor kippen ter bestrijding van mijten en bloedluis. Het mini-gesteente droogt de bloedluis uit en vormt een ondoordringbaar schild dat de bloedluizen elimineert. Verkrijgbaar in de hoeveelheid van 5 kilo voldoende voor 5-10 kippen.

  • Bestrijding

    Roofmijten tegen bloedluis

    9,9037,50 Incl. BTW EAN: 7444746281249

    Heeft u last van bloedluis of wilt u dit preventief voorkomen? Maak dan gebruik van roofmijten tegen bloedluis. Onze roofmijt de Hypoaspis miles (ook bekend onder andere namen zoals Stratiolaelaps scimitus) is geschikt voor de natuurlijke biologische bestrijding van bloedluis bij uw gevogelte. Per dier adviseren wij tussen de 150 – 250 roofmijten te bestellen.

    Selecteer de gewenste verpakking hieronder.

  • Bloedluis

    Tabac Straw tegen bloedluis

    7,50 Incl. BTW EAN: 8720297482045

    Tabac Straw gebruik je in het legnest en door het strooisol in het nachthok. Vlooien, luizen en bloedmijten worden verjaagd met de geur en gunnen de dieren in het hok een goede nachtrust.
    Verkrijgbaar in de hoeveelheid van 1 kilo.

Shopping cart

close