Vogelnestkastjes

 • Eikenprocessierups

  Berken nestkast 32 mm

  11,95 Incl. BTW EAN: 5051054156163

  Als nestkastje valt hij nauwelijks op, deze uitgeholde berkenstam. Dit maakt de nestkast erg geliefd. De invliegopening van 32 mm is ideaal voor een koolmees, kuifmees, boomklever of een bonte vliegenvanger. Deze vogels kiezen graag voor deze natuurlijke nestkasten. Het dak kan eraf worden geschroefd om de kast schoon te maken.

 • Cadeauartikelen

  Bouwpakket nestkastje voor mezen

  14,99 Incl. BTW EAN: 8714335751002

  Zelf een nestkast bouwen? Met dit zelfbouwpakket heb je alles in huis om een nestkast te bouwen welke geschikt is voor mezen. Het pakket zal geleverd worden inclusief spijkers, schroeven, handleidingen en natuurlijk het hout.

 • In de tuin

  Hangende waterschaal voor vogels

  16,99 Incl. BTW EAN: 5051054271170

  Deze vrolijke waterschaal zal veel vogels verleiden om je tuin te bezoeken en geregeld terug te keren. Water is, naast vogelvoer, een goede manier om vogeltjes naar je tuin te lokken. Vooral in de zomer zal je zien dat ze graag een bad komen nemen of even wat komen drinken.

 • Groene Deals

  Nestkast Minesota (voor koolmees)

  17,99 Incl. BTW EAN: 8714335900592

  Help vogels een handje mee met een nestkastje. Deze nestkast voor de koolmees is uitermate geschikt om in de tuin op te hangen. In het voorjaar en de zomer gebruiken vogels het om te nestelen, in de winter dient de nestkast als schuilplaats tegen de kou.

 • Cadeauartikelen

  Nestkast Portland (voor pimpelmees)

  16,99 Incl. BTW EAN: 8714335900417

  Help vogels een handje mee met een nestkastje. Deze nestkast voor pimpelmezen en kuifmezen is uitermate geschikt om in de tuin op te hangen. In het voorjaar en de zomer gebruiken vogels het om te nestelen, in de winter dient de nestkast als schuilplaats tegen de kou.

 • Cadeauartikelen

  Vogel Box

  24,95 Incl. BTW EAN: N/A

  Leuk om te geven, nog leuker om te krijgen! De Vogel Box is hét pakket voor de echte vogel fanaat! Identificeer jij alle vogels die in de tuin aanwezig zijn met behulp
  van de Minigids Vogels van de KNNV? Daarnaast ondersteun je de plaatselijke vogel populatie en houd jij zo je tuin in natuurlijk evenwicht.

 • Nestkastjes

  Vogelhuis San Francisco

  19,99 Incl. BTW EAN: 5051054182377
Vogelnestkastjes

Met het plaatsen van vogelnestkastje creëer je een geschikte plek voor vogels om te broeden en te schuilen. De vogels zoeken naar een fijn plekje in de tuin maar helaas zijn er steeds minder natuurlijke plekjes aanwezig waarin vogels zich kunnen verstoppen. Boomholtes zijn minder te vinden en ook de nestplekjes in huizen worden minder aangezien huizen steeds beter geïsoleerd zijn en weinig ruimte bieden voor dieren. Door het plaatsen van een nestkastje geef je vogels een plek waar ze veilig kunnen broeden maar tevens zal het nestkastje gebruikt worden als schuilplaats tijdens de gure herfst en wintermaanden. Kortom,  help de natuur een handje mee en plaats een vogelnestkastje!

Welk kastje is geschikt voor welke vogel? 

In principe heeft elke vogel voorkeur voor een bepaald nestkastje. Een zwaluw zal je bijvoorbeeld niet tegenkomen in een nestkastje voor een koolmees. De invliegopening, of te wel het gaatje waardoor de vogel het kastje naar binnen kan, en de grootte van het kastje zijn hierbij bepalend. Mezen houden bijvoorbeeld van een kleine opening terwijl roodborstjes een kastje nodig hebben met een brede invliegopening. Hieronder een globaal overzicht van welke invliegopening geschikt is voor welke vogel:

 • 25 – 28 mm: kleine mezen zoals de pimpelmees  en zwarte mees
 • 30 – 32 mm: kuifmees 
 • 32 mm – 35 mm: koolmees, huismus, boomklever en bonte vliegenvanger
 • 40 mm: ringmus 
 • 45 mm: spreeuw
 • 50 mm: grote bonte specht
 • Halfholen/ halfopen nestkast: roodborstje, grauwe vliegenvanger, winterkoning, witte kwikstaart, merel, gekraagde roodstaart en zwarte roodstaart

Kijk eerst goed in uw tuin en omgeving om te zien welke vogels er voorkomen zodat je een geschikt kastje ophangt. 

Hoe hang ik een nestkastje op?

Het ophangen van een kastje vergt ook aandacht, vogels zijn kieskeurig en zullen niet alle huisjes en plekken graag bezoeken. Wil je de kans vergroten dat het nestkastje in jouw tuin bezoekers krijgt? Hou dan rekening met de volgende tips:

 • Hang het nestkastje op een rustige plek zodat de vogels zich veilig en thuis voelen. Vermeid drukke plekken zoals bijvoorbeeld het terras of langs een druk voetpad aangezien vogels niet van veel activiteit rondom hun nest houden. 
 • Hang het kastje niet in de volle zon maar zoek een meer beschut plekje op, liever niet op het zuiden maar op het noorden, noordoosten of oosten.
 • Zorg ervoor dat de opening van het kastje niet in de volle wind zit aangezien het regen dan makkelijk naar binnen kan waaien. Advies is om de invliegopening richting het noordoosten wijst.
 • Denk erom dat er geen obstakels voor het kastje hangen zodat de vogels vrij het kastje in kunnen vliegen. Denk erom dat een waslijn of takken de aanvliegroute niet blokkeren. Wel is het handig om enige beplanting in de buurt te hebben zodat jonge vogeltjes dit kunnen gebruiken als ondersteuning en beschutting tijdens hun eerste vlucht. 
 • Misschien logisch maar niet onbelangrijk, plaats het kastje uit de buurt van roofdieren zoals de plaatselijke buurtkat. Plaats eventueel gaas om de boom zodat katten niet bij het kastje kunnen komen.
 • Wil je meerdere kastjes ophangen? Hou er dan rekening mee dat er voldoende afstand zit tussen de kastjes. Over het algemeen kan je het volgende aanhouden: 10 meter afstand indien de nestkastjes gericht zijn op dezelfde soort vogels. 3 meter afstand indien je verschillende kastjes voor verschillende soorten vogels ophangt.  Reden hiervoor is dat veel vogels tijdens de broedtijd hun territorium willen beschermen en dus niet te dicht in de buurt van andere vogels willen zitten. Hierop zijn de huismussen en zwaluwen een uitzondering! Huismussen en zwaluwen zijn koloniebroeders en zitten het liefst wel bij elkaar in de buurt te broeden.
 • Denk erom dat je het kastje stevig bevestigd zodat het kastje bij een stevige wind niet gaat schommelen of zelfs vallen. Bevestig het kastje bijvoorbeeld met schroeven aan de boom of schutting. 
 • Blijft het nestkastje twee broedseizoenen achter elkaar leeg? Dan adviseren wij om het kastje te verplaatsen, of misschien heb je het verkeerde type nestkastje opgehangen? Als je de tips op deze pagina in acht neemt dan is de kans groot dat je vogels aantrekt. 
Koolmees op takHoe hoog moet het kastje hangen?

De hoogte van het kastje hangt ook weer af van welke vogels je wilt aantrekken maar over het algemeen is 2-3 meter een goede hoogte. Via deze pagina van de vogelbescherming kan je een mooi overzicht vinden van de verschillende ophanghoogtes. 

Wanneer hang ik een nestkastje op?

Als je nog geen nestkastjes hebt hangen maar hier we mee wil beginnen dan kan je dit het beste doen in het najaar. De vogels zijn in het najaar al druk bezig met plannen maken en op zoek naar een geschikte plek om in het voorjaar te gaan broeden. Als de koude en natte maanden beginnen zullen de vogels nestkastjes gebruiken om te schuilen tegen de regen en kou. Dit zal voor de vogels ook gelijk een goede manier te zijn om het nestkastje te beoordelen op de geschiktheid om te broeden, is het nestkastje goedgekeurd door de vogels? Dan is de kans groot dat deze vogels in het voorjaar terugkomen om hun nestje te bouwen in het kastje en te gaan broeden. 

Schoonmaken van nestkastjes

Het is belangrijk om nestkastjes regelmatig schoon te maken zodat de vogels veilig gebruik kunnen maken van de kastjes. Het meest ideaal is om het kastje te verschonenen direct nadat de jongen zijn uitgevlogen zodat het kastje weer mooi schoon is voor de volgende broed. Als dat niet lukt raden wij aan om het kastje in het najaar schoon te maken, bijvoorbeeld aan het begin van de winter. Vooral na een vorstperiode is het een geschikt moment om een kastje schoon te maken omdat dan eventueel achtergebleven ongedierte niet meer actief is. Een schoon nestkastje zorgt voor een veilige,  hygiënische en uitnodigende schuil en broedplek voor vogels. Hoe maak je het schoon? Heel simpel, verwijder het achtergebleven nestmateriaal en maak het kastje vervolgens schoon met heet water en een harde borstel. 

Nestkastjes voor andere dieren

Behalve vogels zijn er ook veel andere dieren die het fijn vinden als er een nestkastje wordt geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nestkastje voor egels, vleermuizen of eekhoorns. Ook deze nestkastjes kan je in ons assortiment vinden. 

Product toegevoegd aan winkelwagen

Continue shopping View Cart