9726 GN, Groningen
050 2053391

Bestrijding van de eikenprocessierups

Eikenprocessierups bestrijden met aaltjes

Bestrijding van de eikenprocessierups kan met behulp van de Steinernema feltiae aaltjes. Deze aaltjes (nematoden) vreten de rupsen van binnenuit op. Voorwaarde is wel dat de piepkleine aaltjes, die in water worden verneveld, op de juiste plek terechtkomen. Lastig van aaltjes is dat je heel gericht en op de goede plaatsen moet spuiten. De eikenprocessierupsen, Thaumetopoea processionea, vormen een gezondheidsrisico omdat hun stekende haren huidirritatie kunnen veroorzaken en zelfs ernstige allergische reacties bij mensen kunnen veroorzaken. Nematoden zijn een milieuvriendelijk alternatief voor gevestigde controlemethoden, aangezien ze al na een paar uur effectief zijn. Inzet van de aaltjes kan vanaf 8 graden boven nul. Daarmee is deze bestrijdingsmethode al vroeg in de levenscyclus van de eikenprocessierups toe te passen. Lees een onderzoek van het WUR over het gebruik van aaltjes op deze pagina: http://edepot.wur.nl/389216

De Steinernema feltiae nematoden worden geleverd in een  hydraterende gel wat opgelost moet worden in water. Je kan de nematoden gebruiken zodra de rupsen zijn uitgekomen. In deze tijd van het jaar hebben de bomen nog geen bladeren. Spuiten tot en met de derde fase van de rupsen is mogelijk (ongeveer tot eind mei). Voor een maximaal effect moet de behandeling binnen twee weken opnieuw worden uitgevoerd. Denk erom dat je aaltjes in de avond of vroege ochtend over de rupsen sproeit. Doe het niet wanneer de zon schijnt aangezien de aaltjes dan uitdrogen en geen kans hebben om hun gastheer binnen te dringen. Gebruik een spuitbus om de nematoden aan te brengen. Controleer vóór het eerste gebruik of alle openingen van je sproeifles/ spuit groot genoeg zijn en dat de aaltjes ongeschonden door de sproeiers kunnen gaan.

Inzet van gaasvliegen

Er wordt momenteel ook onderzoek gedaan naar de inzet van de gaasvlieg Chrysoperla carnea. Gaasvlieglarven zouden jonge eikenprocessierupsen eten. Hier is echter nog weinig over bekend. De verwachting is dat het toepassen van de gaasvlieglarven als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups niet kan worden gezien als een absolute beheersing, maar wel zal bijdragen aan het terugdringen van de rupsen. De volwassen gaasvlieg zelf is afhankelijk van bloemen en nectar. Dat betekent dat de gaasvlieg weinig kans maakt in een omgeving waar geen bloemen voorhanden zijn. Normaal gesproken leggen gaasvliegen hun eitjes in bladluizenkolonies, maar eventueel ook in de buurt van de eipakketjes van eikenprocessie- of andere rupsen. Gaasvlieglarven zijn geen selectieve eters. Ze eten vlindereieren, jonge rupsen, bladluizen, bladvlooien, spint, trips en allerlei andere insecten.

Op dit moment adviseren wij de Steinernema feltiae aaltjes. Deze kan je via onze webshop bestellen en wij hebben wij uit voorraad leverbaar.

aaltjes nematoden biobestrijding
EAN: 7444746274234
16,50169,50 Incl. BTW

Wij maken gebruik van cookies op deze website

U kunt de cookies accepteren of afwijzen door op accepteren of afwijzen te klikken.