Hoe ziet blauwalg eruit?
Vooral in de maanden juli, augustus en september komt blauwalg veel voor. Het is eigenlijk geen alg, maar een bacteriesoort: de cyanobacteriën. In principe komen deze bacteriën in ieder water voor. Ze vormen alleen een probleem als er een overmatige groei is ontstaan. Blauwalg is vaak te herkennen aan een blauwgroene of bruingroene laag die op het water ligt. Deze drijflaag is niet altijd zichtbaar, terwijl de concentratie blauwalg in het water dan al wel hoog kan zijn. Let daarom ook op of het water stinkt of bubbelt. Dit is een teken dat er gassen in uit het water vrijkomen en de waterkwaliteit niet top is.
Meer lezen? Hoe blauwalg precies ontstaat en waarom het steeds vaker voorkomt hebben we uitgelegd in een ander blogartikel: De opkomst van blauwalg.
Gevaren van blauwalg voor dieren
Jaarlijks vinden natuur- en dierenbeschermingsorganisaties dode vogels en vissen in de buurt van natuurwater. Belangrijkste oorzaak: botulisme en blauwalg. Tegen botulisme is een tegengif beschikbaar, maar dieren die te veel gifstoffen van blauwalgen binnen hebben gekregen, zullen uiteindelijk sterven. Ook je huisdieren kan je daarom het beste beschermen tegen een overdosis blauwalg. Denk bijvoorbeeld aan honden die niets liever doen dan zwemmen. Slikken ze besmet water in, dan kunnen ze flink ziek worden. Dit kan tijdens het spelen in het water gebeuren, maar ook aan de kant als de hond z’n vacht schoonlikt. Algenbloei kan van de ene op de andere dag ontstaan, dus het slootje waar ze eerder probleemloos in poedelden, kan de volgende dag giftig zijn. Wees daarom altijd scherp op de symptomen van een blauwalg besmetting bij een hond.
Symptomen blauwalg besmetting bij honden
Om ziek te worden van blauwalg, moet een dier het water hebben ingeslikt. De ernst van de verschijnselen is afhankelijk van hoeveel besmet water is ingeslikt en het type blauwalg in het water. Deze symptomen treden soms binnen enkele minuten op, maar het kan ook tot wel vijf uur duren voordat symptomen zichtbaar worden.
Let bij honden op de volgende symptomen:
- de hond is sloom
- ademhalingsproblemen
- kwijlen of schuimbekken
- braken en diarree
- slechte coördinatie
- trillen, toevallen of epileptische aanvallen
- in het ergste geval overlijden
Mijn hond heeft water met blauwalg binnengekregen. Wat nu?
Heb je het vermoeden dat je hond met blauwalg besmet water binnen heeft gekregen. Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts. Er bestaat geen antigif, dus bij een besmetting moet er snel gehandeld worden. De dierenarts kan helpen om de symptomen te behandelen. Vaak zal er een middel worden toegediend om braken of laxeren te stimuleren. Ook kan de maag worden leeggepompt en moet eventueel een infuus worden toegediend. Allemaal geen pretje voor de hond, dus voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
Blauwalg besmetting voorkomen
Op de meeste recreatieplekken wordt regelmatig de waterkwaliteit door de overheid gecontroleerd. Op zwemwater.nl kan je bekijken of de waterkwaliteit van jouw favoriete zwemplekje in orde is. Is er een negatief zwemadvies, dan staat dat vaak ook aangegeven op borden in de buurt van het water. Houdt er rekening mee dat het water grofweg eens in de twee weken wordt gecontroleerd. Als het een aantal dagen flink warm is geweest, neemt het risico op algenbloei flink toe. Twijfel je over de waterkwaliteit, dan kan je je hond er beter niet in laten zwemmen. Daarnaast zijn er altijd zwemplekjes die niet door officiële organisaties worden gecontroleerd. Daar kan het de moeite waard zijn om zelf het water te testen met behulp van een blauwalg zelftest.