Bloedluis bestrijden

Bloedluis

bloedmijten infectieEen bloedluis is een parasiet die het leven van diverse dieren (en eigenaren) ‘zuur’ kan maken. Kippen, duiven, kanaries, parkieten, spinnen en andere reptielen kunnen vreselijk last krijgen van bloedluizen. Overdag zie je ze amper op de dieren omdat ze zich dan schuilhouden in de spleten, kieren en gaten van het hok. Vooral in de buurt van de zitstokken, legnesten of voerbakken zijn ze te vinden. In de nacht komt de bloedluis tevoorschijn en vallen ze de dieren aan. Met behulp van een zaklamp kan je in de nachtelijke uren zien dat de mijten zich overal bevinden. Na zich gevoed te hebben met het bloed van de dieren, verstoppen ze zich opnieuw in kieren en gaten, weg van het daglicht, waar ze paren en eieren leggen.

Bloedmijt

Een bloedluis is een mijt, om preciezer te zijn een rode vogelmijt met als officiële naam de Dermanyssus gallinae. Deze rode vogelmijt staat verder bekend als de bloedmijt, rode mijt, pluimveemijt, kippenluis of kippenmijt. Een hardnekkig beestje dat zich kan verstoppen in alle hoeken en kieren van onder andere kippenhokken, terraria en volières.

Bloedluis bestrijden

Bloedluis bestrijden kan op verschillende manieren. De meest gehoorde methode is de inzet van roofmijten maar ook het gebruik van een bloedluisval en mineraalpoeder kan uitkomst bieden. Er zijn dus diverse bloedluis bestrijdingsmiddelen die we hieronder kort toelicht:

Bloedluis bestrijden met roofmijten

De Hypoaspis miles is een bodemroofmijt die ook bekend staat onder de naam Stratiolaelaps scimitus. Deze roofmijt richt zich op de bestrijding van een breed scala aan insecten en is ook bruikbaar als natuurlijk vijand van de bloedmijt (bloedluis). De Hypoaspis miles is een lichtbruin-beige roofmijt en ca. 0,8 – 1 mm groot en leeft in de bovenste grondlaag tot 4 cm diep en kan zich snel door en over de bodem bewegen.

roofmijt in actie tegen bloedluis
Roofmijt in actie tegen bloedluis

Deze roofmijt zoekt de bloedluis op in de kleinste hoeken en gaten. Wij leveren deze roofmijt is een soort van grond/substraat. Deze grond dient u in hoopjes uit te strooien op de plekken waar de bloedmijten zich ophouden. Dit is dus vooral in de kieren, gaten, hoeken en daar waar de vogels zich nestelen (zoals eier-leg plekken en slaapplaatsen). Op deze plaatsen kunnen de roofmijten zich, evenals de bloedluis, verbergen, vermenigvuldigen en eieren plaatsen. Onze roofmijten hebben een bereik van ongeveer 50-100 cm per dag en zij gaan zelf actief op zoek naar de bloedmijten.

Met de Hypoaspis miles roofmijt kunt u onder andere de volgende vogelmijten bestrijden:

 • Bestrijding van bloedluis/ kipluis/ bloedmijt/ rode vogelmijt/ rode bloedluis (latijnse naam Dermanyssus gallinae)
 • Bestrijding van zwarte luis/ zwarte mijt (latijnse naam Ornithonyssus bursa)
Bloedluis bestrijden en monitoren met een val
Bloedluisval kippenhok - Biobestrijding
Foto gemaakt bij Stad in de Tuin Groningen

Naast de inzet van roofmijten kunt u ook gebruik maken van de zogeheten bloedluisval. Deze val is een karton van 14 bij 20 cm welke is voorzien van een feromoon (lokstof) waar zowel mannelijke als vrouwelijke bloedluizen op af komen. De bloedluizen zoeken donkere plekken op om zichzelf te verschuilen en om zich voort te planten, het karton is daarmee een ideale plek. Zodra de bloedluizen in het karton zitten kunt u het karton verwijderen en legen (of vernietigen) waardoor u (en vooral uw dieren) minder last hebben van de bloedluizen. Een effectieve bestrijding van de levende bloedluizen en goede aanvulling op de inzet van roofmijten.

Bestrijding bloedluis met mineraalpoeder
Cumbasil Mite is een mineraalpoeder welke u kunt gebruiken als droogbad (stofbad) voor kippen ter bestrijding van mijten en bloedluis. Het mineraalpoeder bestaat uit zuiver natuurlijk gesteente met een korrelgrootte van 0,09 mm en is 100% biologisch. Doordat de kippen graag een stofbad nemen behandelen zich zelf met de poeder en is het een eenvoudige en effectieve manier om bloedluisbesmetting tegen te gaan. We leveren Cumbasil Mite in een emmertje van 2,5 kg of een zak van 25 kg.
Bloedluis kippen

bloedmijt op kipVooral in de pluimveehouderij kunnen bloedluizen (bloedmijten) een enorme plaag veroorzaken. Kippen kunnen vreselijk last krijgen van bloedluizen. Overdag zie je ze amper op de kippen. Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het strooisel. ’s nachts komen ze tevoorschijn en vallen ze vogels aan. Met behulp van een zaklamp kan je tijdens de nachtelijke uren zien dat de mijten zich overal bevinden. Na het eten verstoppen ze zich opnieuw in de kieren en gaten, weg van het daglicht, waar ze paren en eieren leggen. Bloedluizen zorgen vooral in het voorjaar en in de zomer voor overlast. Eigenaren van kippen, vogels en reptielen zijn ongetwijfeld bekend met deze parasiet en worden vaak tot waanzin gedreven door deze ongewenste gast. De bloedluis kan van de 1 op de andere dag een enorme plaag vormen. Het lijkt dan ook vaak alsof ze uit het niets tevoorschijn komen. Als je bedenkt dat een bloedluis vrouwtje in haar ca. 1-2 maanden durende leven wel tot 2500 eitjes kan leggen dan is dit echter niet heel vreemd. Zoals gezegd zijn de bloedluizen vooral in de lente en zomer waarneembaar, dit komt omdat de bloedluis van warme temperaturen houdt en bij lagere temperaturen zich schuil houdt in kieren en gaten. Voor het oog niet te zien maar ze zijn er zeker!

Levenscyclus van kippenluis

De kippenluis, of beter gezegd de bloedmijt, doorloopt in zijn leven 5 stadia: ei, larve, twee nimfen stadia en als laatste een volwassen mijt. Onder gunstige omstandigheden kan bloedluis zich binnen 7-10 dagen voortplanten tot volwassen mijten die zich weer kunnen voortplanten. De ideale omgeving voor een bloedluis is een warme en vochtige omgeving, met voldoende slachtoffers om zich mee te voeden. Na de paring legt een bloedluis vrouwtje ongeveer 10 eitjes, liefst op een goed verborgen plek, zoals in spleten en kieren. De eitjes komen na één tot twee dagen uit. De neet (larve) eet niet en vervelt na 1-2 dagen. Na deze eerste vervelling noemt men het een protonymf. Ook deze eet niet. Na enige dagen vervelt de protonymf weer en wordt dan een volwassen mijt. Deze mijt moet zich eerst met bloed van gevogelte voeden en kan daarna al paren. Twee dagen later zijn er dan weer eieren gelegd. Volwassen bloedluizen zijn taaie rakkers. De ideale temperatuur voor de ontwikkeling van de bloedluis is 27 graden en ze houden van een vochtige omgeving. De bloedluis wordt echter al actief bij een temperatuur van  10 graden. Wanneer de temperatuur onder de 3 graden of boven de 40 graden komt zullen de levende bloedluizen sterven of ze schakelen over naar een soort van winterslaap. Bloedluizen die overgaan in ruststand kunnen maandenlang zonder voedsel overleven. Wat betreft de eieren, deze blijven rustig op hun plek liggen en komen alsnog uit zodra de omstandigheden weer goed zijn. In sommige gevallen kunnen eieren tot wel 2 jaar na leg datum alsnog succesvol uitkomen. In de winter lijkt het vaak alsof ze er dan niet meer zijn maar helaas, schijn bedriegt. Ze zijn dus nog zeker aanwezig maar niet actief. Zodra de temperatuur omhoog gaat komen ze weer massaal tevoorschijn en gaan ze verder waar ze gebleven waren. Eigenlijk ben je zonder het treffen van juiste maatregelen nooit helemaal bloedluis vrij.

Kenmerken bloedluisbesmetting
bloedmijt close up
Close up bloedluis

Bij een besmetting met bloedluis valt vaak eerst op dat de vogels erg onrustig zijn, vooral ‘s nachts. Ze hebben jeuk en proberen de bloedluizen te verwijderen door voortdurend met hun poten te bewegen en met hun snavel in hun veren te wroeten. Ze fladderen veel, zijn nerveus en gestrest. Dat kost veel energie. Veel bloedluizen in leghenstallen leidt tot bloedarmoede, verminderde ei afleg en een lager ei gewicht. De bloedarmoede leidt ook tot grotere vatbaarheid voor andere ziektes. Jonge vogels zijn het meest vatbaar voor de bloedluis.

Kippen met veel bloedluis slapen veel overdag, eten en drinken niet goed en leggen minder of geen eieren meer. In een zwaar besmette stal kunnen niet alle bloedluizen zich verstoppen en is de besmetting te herkennen door de rode “stippen” op de eieren, of op de houten of stalen staanders in de stal. Een echte plaag gaat gepaard met een eigenaardige geur, een beetje als de lucht van een natte dweil. Naast het bloed zuigen kan de bloedluis ook indirect de gezondheid beïnvloeden aangezien de bloedluis ook ziektes onder de vogels kan verspreiden.

Direct bestellen
 • Bestrijding

  Bloedluisval

  9,0030,00 Incl. BTW EAN: 7444746279246

  De bloedluisval is een karton welke is voorzien van een feromoon (lokstof) waar zowel mannelijke als vrouwelijke bloedluizen op af komen.

  Afmeting van de val is 14 x 20 cm

 • Bestrijding

  Bloedluisval + Roofmijten Pakket

  16,2042,00 Incl. BTW EAN: 7444746279239

  Dit pakket bestaat uit de bloedluisval in combinatie met roofmijten voor de bestrijding van bloedluizen.

 • Bestrijding

  Cumbasil Mite mineraalpoeder tegen bloedluis

  27,95 Incl. BTW EAN: 7444746281287

  Cumbasil Mite is een mineraalpoeder dat je kan gebruiken als droogbad (stofbad) voor kippen ter bestrijding van mijten en bloedluis.

  Let op! De verzendkosten per zak à 25 kg zijn € 9,99 in plaats van de reguliere verzendkosten à € 5,- en de levertijd op Cumbasil Mite is 5 werkdagen, omdat het vanaf een andere locatie wordt gestuurd. In combinatie met andere producten ontvang je twee zendingen
 • Bestrijding

  Roofmijten tegen bloedluis

  9,0029,95 Incl. BTW EAN: 7444746281249

  Heeft u last van bloedluis of wilt u dit preventief voorkomen? Maak dan gebruik van roofmijten tegen bloedluis. Onze roofmijt de Hypoaspis miles (ook bekend onder andere namen zoals Stratiolaelaps scimitus) is geschikt voor de natuurlijke biologische bestrijding van bloedluis bij uw gevogelte. Per dier adviseren wij tussen de 150 – 250 roofmijten te bestellen.

  Selecteer de gewenste verpakking hieronder.

Bloedluis bij duiven 

Ook duiven kunnen last hebben van bloedmijt. Lees verder op deze pagina.

Bloedmijt bij reptielen

Dikwijls hebben reptielen last van bloedmijt. De bloedmijt leeft aan de buitenzijde van zijn gastheer en is een potentiële overbrenger van verschillende ziektes waardoor een reptiel ernstig verzwakt kan raken. Het is dus zaak om de bloedmijt tijdig te bestrijden. Lees verder op deze pagina.

Bloedluis bestrijden bij vogels

Ook volièrevogels waaronder ook kanaries kunnen last hebben van bloedmijt (bloedluis).

Praktische tips

Bloedluis bestrijden en voorkomen, wat werkt en wat niet? Op deze pagina een opsomming van verschillende tips die wij te horen hebben gekregen van kippenhouders. Hopelijk bruikbare tips voor de houders van hobbypluimvee!

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren en voor advertentiedoeleinden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Product toegevoegd aan winkelwagen

Continue shopping View Cart