9726 GN, Groningen
050 2053391

Bloedluis bij kippen

Bloedluis bij kippen

In de pluimveehouderij kunnen bloedluizen (bloedmijten) een enorme plaag veroorzaken. Kippen kunnen vreselijk last krijgen van bloedluizen. Een bloedluis is een mijt, om preciezer te zijn een rode vogelmijt met als officiële naam de Dermanyssus gallinae. Deze rode vogelmijt staat verder bekend als de rode mijt, pluimveemijt, kippenluis, kippenmijt of bloedmijt. Een hardnekkig beestje dat zich kan verstoppen in alle hoeken en kieren van onder andere kippenhokken. Overdag zie je ze amper op de kippen. Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het strooisel. ’s nachts komen ze tevoorschijn en vallen ze vogels aan. Met behulp van een zaklamp kan je tijdens de nachtelijke uren zien dat de mijten zich overal bevinden. Na het eten verstoppen ze zich opnieuw in de kieren en gaten, weg van het daglicht, waar ze paren en eieren leggen. Bloedluizen zorgen vooral in het voorjaar en in de zomer voor overlast. Eigenaren van kippen, vogels en reptielen zijn ongetwijfeld bekend met deze parasiet en worden vaak tot waanzin gedreven door deze ongewenste gast. De bloedluis kan van de 1 op de andere dag een enorme plaag vormen. Het lijkt dan ook vaak alsof ze uit het niets tevoorschijn komen. Als je bedenkt dat een bloedluis vrouwtje in haar ca. 1-2 maanden durende leven wel tot 2500 eitjes kan leggen dan is dit echter niet heel vreemd. Zoals gezegd zijn de bloedluizen vooral in de lente en zomer waarneembaar, dit komt omdat de bloedluis van warme temperaturen houdt en bij lagere temperaturen zich schuil houdt in kieren en gaten. Voor het oog niet te zien maar ze zijn er zeker!

bloedmijt op kip

Bloedmijtinfectie bij een kip

Levenscyclus van een bloedmijt

De bloedmijt doorloopt in zijn leven 5 stadia: ei, larve, twee nimfen stadia en als laatste een volwassen mijt. Onder gunstige omstandigheden kan bloedluis zich binnen 7-10 dagen voortplanten tot volwassen mijten die zich weer kunnen voortplanten. De ideale omgeving voor een bloedluis is een warme en vochtige omgeving, met voldoende slachtoffers om zich mee te voeden. Na de paring legt een bloedluis vrouwtje ongeveer 10 eitjes, liefst op een goed verborgen plek, zoals in spleten en kieren. De eitjes komen na één tot twee dagen uit. De neet (larve) eet niet en vervelt na 1-2 dagen. Na deze eerste vervelling noemt men het een protonymf. Ook deze eet niet. Na enige dagen vervelt de protonymf weer en wordt dan een volwassen mijt. Deze mijt moet zich eerst met bloed van gevogelte voeden en kan daarna al paren. Twee dagen later zijn er dan weer eieren gelegd. Volwassen bloedluizen zijn taaie rakkers. De ideale temperatuur voor de ontwikkeling van de bloedluis is 27 graden en ze houden van een vochtige omgeving. De bloedluis wordt echter al actief bij een temperatuur van  10 graden. Wanneer de temperatuur onder de 3 graden of boven de 40 graden komt zullen de levende bloedluizen sterven of ze schakelen over naar een soort van winterslaap. Bloedluizen die overgaan in ruststand kunnen maandenlang zonder voedsel overleven. Wat betreft de eieren, deze blijven rustig op hun plek liggen en komen alsnog uit zodra de omstandigheden weer goed zijn. In sommige gevallen kunnen eieren tot wel 2 jaar na leg datum alsnog succesvol uitkomen. In de winter lijkt het vaak alsof ze er dan niet meer zijn maar helaas, schijn bedriegt. Ze zijn dus nog zeker aanwezig maar niet actief. Zodra de temperatuur omhoog gaat komen ze weer massaal tevoorschijn en gaan ze verder waar ze gebleven waren. Eigenlijk ben je zonder het treffen van juiste maatregelen nooit helemaal bloedluis vrij.

bloedmijten infectie

Verzameling van bloedluizen

Kenmerken van een bloedluisbesmetting

Bij een besmetting met bloedluis valt vaak eerst op dat de vogels erg onrustig zijn, vooral ‘s nachts. Ze hebben jeuk en proberen de bloedluizen te verwijderen door voortdurend met hun poten te bewegen en met hun snavel in hun veren te wroeten. Ze fladderen veel, zijn nerveus en gestrest. Dat kost veel energie. Veel bloedluizen in leghenstallen leidt tot bloedarmoede, verminderde ei afleg en een lager ei gewicht. De bloedarmoede leidt ook tot grotere vatbaarheid voor andere ziektes. Jonge vogels zijn het meest vatbaar voor de bloedluis.

Kippen met veel bloedluis slapen veel overdag, eten en drinken niet goed en leggen minder of geen eieren meer. In een zwaar besmette stal kunnen niet alle bloedluizen zich verstoppen en is de besmetting te herkennen door de rode “stippen” op de eieren, of op de houten of stalen staanders in de stal. Een echte plaag gaat gepaard met een eigenaardige geur, een beetje als de lucht van een natte dweil. Naast het bloed zuigen kan de bloedluis ook indirect de gezondheid beïnvloeden aangezien de bloedluis ook ziektes onder de vogels kan verspreiden.

Bloedluis bestrijden met roofmijten

De Hypoaspis miles is een bodemroofmijt die ook bekend staat onder de naam Stratiolaelaps scimitus. Deze roofmijt richt zich op de bestrijding van een breed scala aan insecten en is ook bruikbaar als natuurlijk vijand van de bloedmijt (bloedluis). De Hypoaspis miles is een lichtbruin-beige roofmijt en ca. 0,8 – 1 mm groot en leeft in de bovenste grondlaag tot 4 cm diep en kan zich snel door en over de bodem bewegen.

Deze roofmijt zoekt de bloedluis op in de kleinste hoeken en gaten. Wij leveren deze roofmijt is een soort van grond/substraat. Deze grond dient u in hoopjes uit te strooien op de plekken waar de bloedmijten zich ophouden. Dit is dus vooral in de kieren, gaten, hoeken en daar waar de vogels zich nestelen (zoals eier-leg plekken en slaapplaatsen). Op deze plaatsen kunnen de roofmijten zich, evenals de bloedluis, verbergen, vermenigvuldigen en eieren plaatsen. Onze roofmijten hebben een bereik van ongeveer 50-100 cm per dag en zij gaan zelf actief op zoek naar de bloedmijten.

Met de Hypoaspis miles roofmijt kunt u onder andere de volgende vogelmijten bestrijden:

  • Bestrijding van bloedluis/ kipluis/ bloedmijt/ rode vogelmijt/ rode bloedluis (latijnse naam Dermanyssus gallinae)
  • Bestrijding van zwarte luis/ zwarte mijt (latijnse naam Ornithonyssus bursa)
Bloedluis bestrijden met een val

Naast de inzet van roofmijten kunt u ook gebruik maken van de zogeheten bloedluisval. Deze val is een karton van 14 bij 20 cm welke is voorzien van een feromoon (lokstof) waar zowel mannelijke als vrouwelijke bloedluizen op af komen. De bloedluizen zoeken donkere plekken op om zichzelf te verschuilen en om zich voort te planten, het karton is daarmee een ideale plek. Zodra de bloedluizen in het karton zitten kunt u het karton verwijderen en legen (of vernietigen) waardoor u (en vooral uw dieren) minder last hebben van de bloedluizen. Een effectieve bestrijding van de levende bloedluizen en goede aanvulling op de inzet van roofmijten.

Direct bestellen
Bestrijding van bloedluis
EAN: N/A
9,0029,95 Incl. BTW
Bestrijding van bloedluis
EAN: N/A
30,6056,95 Incl. BTW
Bloedluisval bestrijding bloedluis
EAN: N/A
9,0030,00 Incl. BTW
Bloedluisval bestrijding bloedluis
EAN: N/A
16,2041,36 Incl. BTW

Wij maken gebruik van cookies op deze website

U kunt de cookies accepteren of afwijzen door op accepteren of afwijzen te klikken.