Stratiolaelaps scimitus is een lichtbruin-beige roofmijt die voorheen bekend stond als Hypoaspis miles. Het is een soort minispinnetje met een afmeting van 1 mm. Deze roofmijt komt in grote delen van Europa van nature voor. Hij leeft in de bovenste grondlaag tot 4 cm diep en kan zich snel door de grondlaag bewegen.
Levencyclus van deze roofmijt
Stratiolaelaps scimitus voelt zich thuis in vochtige (pot)grond. Als er voldoende te eten is leggen de vrouwtjes veelvuldig eieren. De jongen komen al na twee dagen uit en beginnen dan ook eieren en larven te eten. De populatie van de roofmijten breidt zichzelf dus uit zolang er eten is. Als het moet kan de Stratiolaelaps scimitus populatie echter ook tot 7 weken zonder voedsel door over te gaan in een rustfase. Stratiolaelaps scimitus is een echte roofmijt en eet bij voorkeur insecten en mijtensoorten. De mens en andere zoogdieren of pluimvee worden vermeden door deze roofmijt.
Stratiolaelaps scimitus is geschikt voor bestrijding van
- Bestrijding van larven en poppen van rouwvliegjes
- Bestrijding van tripslarven en tripspoppen
- Bestrijding van potwormen (Lyprauta spp.) bij o.a. orchidieeën (Phalaenopsis)
- Bestrijding van stromijten en bollenmijten
- Bestrijding van springstaarten, alsmede miljoenpoten en wortelluizen.
- Goede nevenwerking voor de bestrijding van de larven van de mot Duponchelia
- Bestrijding van voedselmijten en voedermijten
- Bestrijding van bloedluizen/ bloedmijten bij gevederden en andere dieren
- Bestrijding van zwarte luizen/ kipluis bij kippen en andere dieren
De roofmijten jagen de hele dag achter hun prooi aan, doden het en eten ze vervolgens op. De roofmijt is een felle bestrijder van diverse plaaginsecten en komt bijna altijd als winnaar uit de strijd. Als er voldoende eten is leggen de vrouwtjes eieren en vermenigvuldigen de roofmijten zichzelf. Een volwassen roofmijt leeft gemiddeld 6 weken en is actief bij temperaturen van 10 °C tot 28 °C. Bij hogere of lagere temperatuur gaat de roofmijt over in rustfase om te overleven. De roofmijt is het meest actief bij temperaturen tussen de 22 tot 28 ºC. Bij slechtere omstandigheden sterven de roofmijten niet onmiddellijk af, maar worden ze tijdelijk minder actief. Voordeel van de roofmijt is dat de prooien niet resistent worden (zoals dat wel het geval is bij de inzet van chemische middelen), ze zijn ongevaarlijk, ze werken tegen meerdere plaaginsecten en ze zijn uitermate mobiel waardoor ze een groot bereik hebben.
Hieronder een filmpje waarop de Stratiolaelaps roofmijten te zien zijn. De grote exemplaren zijn de roofmijten, de kleine mijtjes zijn de voerdermijten welke belaagd en bestreden worden:
Voordelen Stratiolaelaps scimitus roofmijt
De Stratiolaelaps scimitus roofmijt is een effectieve en duurzame oplossing voor de bestrijding van bodemplaaginsecten. Deze roofmijt is bijzonder omdat hij zichzelf in stand houdt en zich voortplant in de grond of strooisel, wat zorgt voor langdurige controle van diverse bodemplagen zonder dat je veelvuldig hoeft te herhalen. In tegenstelling tot andere bestrijders zoals de cucumeris of swirskii, hoeft de Stratiolaelaps slechts enkele keren per jaar te worden uitgezet, wat je tijd en kosten bespaart. Elke bestelling wordt nauwkeurig gecontroleerd onder de microscoop op het aantal aanwezige roofmijten, zodat je verzekerd bent van de beloofde hoeveelheid en een effectieve inzet.