9726 GN, Groningen
050 2053391

Buxusmot bestrijding

Buxusmot bestrijding

Op het moment zorgt de buxusmot weer voor veel overlast. De officiële naam van deze vlinder is Cydalima perspectalis en staat bekend als de buxusmot aangezien hij zich te goed doet aan de gelijknamige plant. De buxusmot is oorspronkelijk afkomstig uit Azië, deze is waarschijnlijk in Europa terecht gekomen door de import van buxussen uit Azië. Hierdoor hoort de buxusmot officieel niet thuis in Nederland, en heeft hij op dit moment nog geen natuurlijke vijanden. Door gebrek aan evenwicht hebben we het al snel over een plaag, dit wordt ook wel ‘invasie exoot’ genoemd. Aangezien er erg veel buxussen zijn in  Nederland heeft de buxusmot meer dan genoeg voedsel om te overleven. Dit kan ervoor zorgen dat uw buxus compleet word leeg gevreten. In principe zal de buxusmot 2 keer per jaar uitvliegen:

  • De eerste generatie motten vliegt vanaf juni tot juli.
  • De tweede generatie vliegt van eind augustus tot oktober.

In deze periode kunt u de motten wegvangen met behulp van de een feromoonval.

Bestrijding van buxusmot door middel van feromoonval

funnel trap tegen buxusmot montageDe feromoonval zorgt ervoor dat de mannelijke motten gevangen worden waardoor deze geen vrouwtjes meer kunnen bevruchten en het voortplanten een halt wordt toegeroepen. Het principe van de feromoonval is heel simpel, in de val plaatst u een capsule met daarin een lokstof (vrouwelijke seksferomoon). De mannelijke buxusmotten worden aangetrokken door deze lokstof en zullen in de val vliegen waar ze vervolgens niet meer uit kunnen ontsnappen. Minder bevruchte eitjes betekent minder buxusrupsen en uiteindelijk minder buxusmotten.

Als er sprake is van overpopulatie zullen de mannetjes motten ook echt vrouwtje gaan ruiken en is er meer dan genoeg keus. Dit veroorzaakt dan alsnog bevruchte eitjes en dus schade aan uw buxus. Uw zult dus waarschijnlijk enkele jaren moeten volhouden voordat de gehele populatie is verdwenen. Wij raden u aan nooit gif te gebruiken aangezien deze middelen niet alleen de buxusmotten doden maar ook schadelijk zijn voor andere nuttige insecten zoals vlinders, bijen en lieveheersbeestjes. Een 100% biologische aanpak heeft altijd de voorkeur!

Montage van de feromoonval

Het monteren van de feromoonval werkt als volgt:

  • Druk de deksel stevig aan en zorg dat hij goed bevestigt zit. Zorg ervoor dat de pootjes zijn verbonden met de trechter, hierdoor kan het feromoon zich beter verspreiden onder het deksel.
  • Plaats het mandje in de opening die in het deksel zit.
  • Laat de feromooncapsule met de lokstof vanuit het zakje vallen in het mandje. Erg belangrijk is om deze niet met uw vingers aan te raken. Hiermee voorkomt u dat u de geur van het feromoon vervuilt, en het dus minder effectief is.
Wat is de beste tijd om een feromoonval op te hangen?
  • De eerste generatie motten vliegt vanaf juni tot juli.
  • De tweede generatie vliegt van eind augustus tot oktober.
Wat is de beste plek om de val op te hangen?

Het beste is om de val in de buurt te hangen van de buxus die u beschermen wilt. Zorg ervoor dat de val stevig en veilig hangt, zodat deze niet kan gaan waaien bij forse wind. De mottenval heeft ongeveer een bereik van 15 meter rondom de val. Ons advies is om één val per 25m² meter op te hangen. Hang nooit meer dan één feromoonval per 10 m² anders werken de feromoon lokstoffen elkaar tegen en is de val een stuk minder effectief.

De buxusmotval  online bestellen
Hieronder een overzicht van de beschikbare feromoonval inclusief de capsules. Heeft u al een val? Dan kunt u deze hergebruiken en in dat geval heeft u alleen de losse capsules nodig. Vragen over het gebruik? Laat het ons gerust weten.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies op deze website

U kunt de cookies accepteren of afwijzen door op accepteren of afwijzen te klikken.