Maak je tuin winterklaar!

De dagen worden korter en kouder, er begint iets te kriebelen bij iedere tuinier. We gaan het najaar in, het is tijd om onze tuinen langzaam  winterklaar te maken! Hieronder lees je de belangrijkste tips om ervoor te zorgen dat jouw tuin winterklaar is!

Niet alle bladeren opharken

Sommigen houden natuurlijk  het liefste hun tuin geheel bladeren vrij. Maar zo verspil je een hoop voedingsstoffen , nadat de bladeren uiteindelijk verteerd zijn. Het is dus aan te raden om niet alle bladeren op te harken en weg te gooien. Denk er over na om ze te gebruiken voor compost. Haal de bladeren vooral weg waar ze schadelijk kunnen zijn, denk aan terrassen, opritten, vijvers en paden. Deze bladeren kan men in een compostbak bewaren en deze gebruiken als extra mest en voeding.

Maai niet te kort

Ook al houd men graag zijn gras kort, laat je niet verleiden om hier te ver in te gaan. Bij te kort maaien in het najaar, kan er mos ontstaan op uw grasveld. Ook zorgt hoger gras ervoor dat het gras vorstbestendiger wordt. Vergeet niet aangetast gras te vervangen met herstellende graszaden en moswerende mest.

Snoeien, snoeien en nog eens snoeien!

Snoeien bevordert de bloei en zowel sier als fruitgewassen. Tijdig snoeien is dus van belang. Hieronder vind je de ideale tijden om te snoeien voor een aantal planten en gewassen.

Besjes: September
Blauweregen: September
Buxus: September
Druiven: Vanaf november
Fruitbomen: Afhankelijk van de vrucht november
Vijg: Begin november

Denk aan je tuinwild

Door de dieren en insecten in jouw tuin te ondersteunen, zorg je zelf voor een natuurlijk evenwicht in je tuin. Zorg dus voor genoeg voer en onderdak voor al je tuinwild. Plaats bijvoorbeeld vogelhuisjes, egelhuizen, insectenhotels en vleermuiskasten om zo de dieren te ondersteunen. In ruil daarvoor zullen zij je tuin ontdoen van de meeste plaaginsecten.

Mesten en oogsten

In de komende koude tijden is het raadzaam om te oogsten wat er geoogst dient te worden. Haal die appels, peren en ander fruit uit de bomen en struiken voor het te laat is. Vergeet dan niet om je tuin nog één of twee keer van een goede najaar mest te voorzien. Een zeer goede bron van voedingsrijke mest zijn wormen! Denk er dus over na om een wormery/wormentoren op te zetten of aan te schaffen.

Biologisch behandelen

Van groot belang is natuurlijk om je tuin biologisch tegen (potentiële) plagen te beschermen. Dit doe je natuurlijk door het gebruik van aaltjes, roofmijten, roofkevers en andere biologische bestrijders. Het zal er niet alleen voor zorgen dat je tuin nu ontdaan wordt van huidige plagen, maar het zal ook zorgen dat in het voorjaar de schadelijke insectenplagen minder intens zullen zijn.
Ook zorg je uiteindelijk ervoor dat jouw tuin een extra boost krijgt en ter zijner tijd zelf de insectenplagen oplost door een natuurlijk evenwicht te creëren!

Shopping cart

close