Ga je op vakantie naar Hintergarten, of toch iets verder van huis? In beide gevallen wil je dat de tuin, waar je het hele jaar druk mee bent geweest, goed de vakantie doorkomt. In deze blog lees je wat je kan doen om de tuin zomerklaar te maken!
Zo blijft je tuin mooi terwijl jij op vakantie bent
De vakantieperiode is aangebroken. Ga je een paar weken weg, dan wil je natuurlijk het liefst dat je tuin bij thuiskomst nog even mooi erbij staat als je ‘m hebt achtergelaten. Met de juiste voorbereiding kan je voorkomen dat al je harde werk voor niets is geweest.
- Onderhoud de borders
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Alle bloemen in je border bloeiden precies in de periode dat jij van huis was. Pluk voordat je vertrekt alle (bijna) uitgebloeide bloemen en neem bij kort bloeiende planten ook voor een deel nog goede bloemen mee. De plant krijgt energie voor nieuwe groei. Op die manier stimuleer je nieuwe bloei in de nazomer.
- Bereid potplanten voor
Geef alle potplanten die buiten staan flink water voor je weggaat. Zet planten zo veel mogelijk bij elkaar op een schaduwrijke plek. Zo drogen je planten wat minder snel uit en blijven ze koel. Plaats eventueel schotels onder de potten, dan wordt daar water in opgevangen. Kamerplanten geef je een extra keer een normale dosis water. Maak waterdruppelaars voor een gelijkmatige watertoevoer als jij van huis bent.
- Maai, snoei en oogst nog een laatste keer
Snoei onkruid en sierplanten die de neiging hebben hard te groeien zoveel mogelijk terug. In de moestuin oogst je alle groenten die klaar zijn om gegeten te worden en (bijna) rijp fruit. Kruiden snoei je flink terug om nieuwe groei te stimuleren. Gras kan je nog een laatste keer maaien. Maai het liefst vroeg in de ochtend of ‘s avonds, maar maak het niet te kort. Wil je voorkomen dat je gazon uitdroogt, maai dan helemaal niet.
Zo maak je een vakantie in eigen tuin nóg leuker
Blijf je thuis? Dan is nu het moment om te genieten van al het werk dat je het hele jaar in de tuin hebt zitten. Met deze tips maak je van je achtertuin een nóg leukere vakantiebestemming!
- Bouw een nestkastje of insectenhotel
Met een insectenhotel geef je de flora en fauna een flinke boost. Je trekt er bijen, vlinders, spinnen, kevers en andere insecten mee aan. Plaats het hotel in de buurt van inheemse bloemen zodat de gewassen in de tuin goed bestoven kunnen worden. Hier heb je de rest van het jaar profijt van! Een insectenhotel kan je zelf goed zelf bouwen maar ook kant-en-klaar bestellen. Insecten trekken ook weer vogels en egels aan. Zet wat water voor ze klaar en ga aan de slag met ons bouwpakket voor een nestkastje. Let op dat je water voor de vogels op hoogte plaatst, je wil niet dat ze doelwit worden voor katten.
- Houd plaaginsecten in de gaten
In de zomer komen helaas ook verschillende plagen om de hoek kijken. Heb je buxus in de tuin, houd dan de buxusrups in de gaten en bestrijd deze met aaltjes. Buxusmotten vang je in een feromoonval. Last van bladluizen? Dan heb je waarschijnlijk ook last van mieren. Pak eerst de mieren aan met een lokdoos of aaltjes en bestrijd daarna de bladluizen met lieveheersbeestjes. Houd ook de taxuskever in de gaten. De volwassen kever is in juli en augustus erg actief en kan je bestrijden met behulp van een aaltjesval. - Geniet van het buitenleven
Niets is fijner dan genieten van een ijsje of groot glas limonade terwijl je over je tuin uitkijkt. In de zomer zal alles volop in bloei staan en is de tuin misschien wel op zijn mooist. Wil je het nog extra vrolijk maken? Hoewel het advies over het algemeen is om eerder te zaaien, kan je ook nu nog prima bloemen zaaien om extra insecten en vogels aan te trekken. Omdat de dagen lang en warm zijn zullen de bloemen zelfs extra snel ontkiemen.
Thuis of op je vakantieadres, wespen zijn er altijd
De zomerperiode kan een vervelende keerzijde hebben. Zit je net klaar met een ijsje in je hand, komt er een legertje wespen jouw kant op! Wespen kunnen agressief steken en heb je daarom liever niet in de buurt. De wesp is een hartstikke nuttig beestje. Zo eten ze bijvoorbeeld muggen, ook al zo’n irritante zomerplaag. Voorkom daarom chemische wespenbestrijding. Probeer wespen ook niet dood te slaan, dit werkt juist agressie in de hand.
Met de gloednieuwe Wespi 0.5 bestrijd je wespen op een biologische en milieuvriendelijke manier. Je besproeit de wespen met ultrafijne waternevel. Hierdoor denken ze dat het regent en keren ze terug naar hun nest. Wespen communiceren via feromonen en zullen ook aan de rest van het nest doorgeven dat ze moeten schuilen. Zorg dus dat je de vrolijke Wespi klaar hebt staan op je terras of neem ‘m mee naar de camping. Wespen laten je met rust en jij kan veilig van je ijsje smullen.
Belangrijk: spuit nooit water rechtstreeks op een wespennest.