Een kweekkas kan een mooie aanvulling zijn voor iedere groenliefhebber. Of je nu een grote tuin hebt, een stadstuintje, slechts een balkon of juist een plantencollectie binnenshuis. Een kas kan nuttig zijn én is ontzettend leuk om te gebruiken. Waarom en hoe je er eenvoudig eentje maakt, lees je in dit blogartikel!
Het nut van een koude kas of kweekkas
Een koude kas is simpelweg een kas zonder extra verwarming. In zo’n kas bescherm je planten met name tegen regen en wind en voor een deel ook tegen kou. Zakt de temperatuur onder het vriespunt, dan zal ook in de kas uiteindelijk de temperatuur dalen, maar wel een stuk langzamer. Staat de zon erop, dan is het in de kas gauw een paar graden warmer dan buiten in de kas.
Een koude kas in de tuin
Het voordeel van een koude kas in de tuin is dat je veel meer en veel langer de mogelijkheid hebt om te kweken. Omdat planten beschermd worden, kan je het hele jaar door zaaien en tot ver in het najaar blijven oogsten. Gewassen die je in de kast voorzaait in de herfst, komen over het algemeen goed door de winter heen. Sterker nog, ze zullen dieper wortelen en met extra veel power het voorjaar in gaan!
Een mini kweekkas in huis
Ook in huis kan een klein kweekkasje handig zijn. Ben je veel bezig met het stekken van kamerplanten, dan is het de moeite waard om ze te laten groeien in een kasje. Kamerplanten zijn tropische planten en hebben dus warmte en een hoge luchtvochtigheid nodig. In een kas kan je dit beter controleren en zullen je stekjes beter en sneller groeien. Ook kan je zaden makkelijker opkweken. Zowel van tropische kamerplanten, als gewassen die je later buiten wil plaatsen. Tip: kweek kiemgroenten of verse kruiden op in een kasje. Hier kan je dan het hele jaar van genieten!
Heb je plantjes in een kasje in huis voorgezaaid en wil je ze buiten verder laten groeien? Geef ze dan tijd om te kunnen afharden. De plantjes moeten wennen aan de kou en kunnen dit niet in één klap aan. Zet ze in de loop van mei, als er zeker weten geen nachtvorst meer is, een paar uurtjes per dag buiten. Liefst op een beschut plekje. Bouw dit geleidelijk op en na een paar weken kun je ze permanent buiten laten staan.
Tips om zelf een mini kweekkas of koude kas te bouwen
Het leuke van een mini-kweekkas of koude kas is dat het helemaal niet moeilijk is om er zelf eentje te maken. Je kan gebruik maken van spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Wie naast groene vingers ook nog eens twee rechterhanden heeft, kan er ook een stapje verder mee gaan.
Eenvoudige kweekkasjes met restafval
Zoek je een snelle oplossing om je plantjes te beschermen tegen kou, kijk dan eens wat je in huis hebt liggen. Een plastic wegwerpbekertje, de onderkant van een PET-fles, plastic fruitbakjes… stuk voor stuk items die je zo over je gewassen plaatst om een broeikasje te creëren. Grotere planten of grotere oppervlakken kan je ook bedekken met een doorzichtige plastic zak of een omgekeerde kunststof opbergbox. Zolang je zorgt dat er nog een beetje lucht doorheen kan, kan je dit allemaal gebruiken als tijdelijke oplossing.
Creëer een kweekkas met tweedehands spullen
Wil je een kas die langer meegaat, ga dan op zoek naar tweedehands spullen om te upcyclen. Met een stapel fotolijstjes bouw je een mini-kweekkas voor in huis. Zoek je een grotere kas voor in de tuin, dan kan je volgens hetzelfde principe een frame bouwen met tweedehands raamkozijnen.
Voor speurneuzen die goed kunnen zoeken op tweedehands platforms: ga op zoek naar een Victoriaanse cloche. Deze kleine kassen, vaak van gietijzer, zien er niet alleen prachtig uit, ze doen ook soms al honderden jaren dienst als handig hulpje in de moestuin!
Een tip voor in huis is om een vitrinekast om te bouwen tot broeikas. Wist je dat er een hele community bestaat die vitrinekasten van het bekende Zweedse woonwarenhuis hackt? Bekijk voor inspiratie op Instagram de hashtag #ikeagreenhousecabinet.
Kant-en-klare kassen of zelf bouwen
Naast oplossingen met gerecycled materiaal zijn er natuurlijk ook allerlei kant-en-klare kweekkassen te vinden. Veel tuincentra en doe-het-zelfzaken hebben bouwpakketten beschikbaar om een kas in elkaar te zetten. Wie handig is en écht maatwerk wil, kan zelf een frame bouwen met (plexi)glas.
Met een kweekkas bescherm je je planten tegen kou en tocht en kan je de omstandigheden voor je planten goed controleren. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om zelf een kweekkas voor in de tuin en in huis te bouwen. Geïnspireerd geraakt? Wacht niet te lang met bouwen. Dan kan je direct beginnen met kweken en er extra lang van profiteren!
Meer lezen?
Veel natuurlijke vijanden zijn juist in een kas extra effectief. Ze kunnen namelijk niet zomaar wegvliegen en daardoor heel doelgericht plaaginsecten aanpakken. Wil je weten welke plaag in je gewassen zit? Download de plaagwijzer voor binnenplagen.