Plantenencyclopedie en kamerplant verzorgingstips

Plantensoorten en verzorgingstips

Op deze pagina staat een lijst met kamerplanten en hoe je deze het best kan verzorgen. Ook leer je meer over de afkomst van de planten en in welke omstandigheden ze het best gedijen. Heb je toch nog vragen over het onderhouden van je kamerplant of een plaag? Bel of mail ons dan gerust!

Calathea

Calathea verzorgen

De Calathea is een tropische plant en oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Het blad is vaak paars aan de onderkant, maar het is in sommige gevallen ook gewoon groen. Aangezien de Calathea van nature op de grond van het tropisch regenwoud groeit is de plant gewent om in veel beschutting te leven. Het is dan ook belangrijk dat de Calathea niet te veel licht krijgt. In de jungle wordende planten vaak overdekt door de hoge bomen om hen heen en ontvangen ze dus indirect licht. Dit zouden dan ook de ideale omstandigheden zijn voor de Calathea bij jouw thuis. De Calathea moet je ook niet op een te donkere plek plaatsen hier houden ze ook niet van. De bladeren gaan dan hangen, op deze manier ziet de plant er somber uit. Zie je dit gebeuren? Dan is het verstandig de plant te verplaatsen naar een andere plek.

Hoeveel water heeft de Calathea nodig?

Het is erg belangrijk dat de Calathea niet te veel water krijgt. Ons advies is om beter 2 keer per week een kleine hoeveelheid water te geven,  dan één keer per week te veel. Wanneer de plant te veel water krijgt, dan gaan de bladeren hangen en worden ze geel. Wanneer de grond te vochtig is, kun je er voor kiezen deze te vervangen zodat de wortels niet te lang in water blijven staan.

Omstandigheden voor de Calathea

In de jungle is het natuurlijk tropisch warm met een hoge lucht vochtigheid. Hier houd de Calathea dan ook van. Aangezien het in onze huiskamers vaak niet erg vochtig, is het verstandig dagelijks te sprayen. En een minimale temperatuur te behouden van 15 graden. De ideale temperatuur is rond de 20 graden hiermee stimuleren je de groei.

De Calathea slaapt

Soms lijkt het er op dat de Calathea s’avonds slaapt en wordt vervolgens weer wakker in de ochtend. Dit kun je zien aan de bladeren, deze klappen open en dicht met het ritme van de zon. Wetenschappers zijn er nog altijd niet over uit waarom de plant dit doet, maar het is volstrekt normaal.

Gevoelig voor ongedierte

Helaas is de Calathea ook zeer gevoelig voor kleine beetjes, voornamelijk tripsen en spint houden van deze plant. Houdt de bladeren dus goed in de gaten. Controleer ook of de plant niet in de tocht staat en uiteraard genoeg water heeft. De Calathea is gelukkig niet giftig voor mensen en huisdieren.

Plaatsing van de Calathea

Doordat de Calathea niet erg snel groeit hoef je hem ook niet zo snel te verpotten. Gebruik een iets te grote pot, zodra de wortels uit de grond komen is het tijd voor een nieuwe. Het is verstandig een pot te kiezen met afwateringsgaten, op deze manier loopt het water weg als je hem per ongeluk te veel gegeven hebt. Probeer de Calathea op één plek te houden en niet te vaak te verplaatsen. Als de plant goed staat, dan kan hij blijven staan.

Fiscus Benjamina

ficus benjamina verzorgen
De Fiscus Benjamina groeit op veel verschillende plekken, van Portugal, Afrika, Zuid-Amerika, Zuidwest-Azie en Australië. In de natuur word de plant gemiddeld tot wel 30 meter hoog! De recordhoogte staat op 131 m hoogte, deze staat in India. De Fiscus gaat al aardig wat jaartje mee op onze aarde. De oudste fossiele resten die zijn gevonden van de Fiscus zijn maar liefst 30 miljoen jaar oud. De Fiscus is afkomstig uit de Moerbeifamillie.

Omstandigheden Fiscus Benjamina

De plant staat graag in licht, hoe bonter het blad hoe meer ligt de plant graag wil hebben. Let wel op dat ze niet in de volle zon beland, dit heeft de Fiscus liever niet. Op een plek waar veel licht is drinkt de Fiscus meer. De potgrond mag dan ook altijd vochtig zijn. De Fiscus moet dus regelmatig water krijgen en bij voorkeur kalkarm.  Net zoals jij en ik houd de fiscus ook niet van een koude douche, het liefst dus water op kamertemperatuur laten komen. Als je de Fiscus s’winters koopt is het verstandig deze goed in te pakken voor de reis naar huis. De Fiscus houd absoluut niet van kou, in de zomer kan de plant ook buiten geplaatst worden. Als je de plant af en toe een kwart slag draait zorgt dit ervoor dat de Fiscus mooi recht groeit. De temperatuur moet boven de 15 graden blijven, zodra de temperatuur lager word verliest de Fiscus zijn groene bladeren.

Plaatsing Fiscus Benjamina

Over het algemeen begint de Fiscus Benjamina aan zijn groeispeurt in de lente. Zodra dit gebeurt is het tijd om de plant te verpotten, gebruik niet een al te grootte pot aangezien de wortels toch niet erg lang worden. Als je de plant gaat snoeien is het verstandig wat krantenpapier of ander opvang materiaal onder aan de plant te leggen. De Fiscus produceert namelijk een soort melksap dat schadelijk zou kunnen zijn voor uw vloer.
De Fiscus kan tientallen jaren meegaan als ze goed verzorgd wordt. Zo heb je er dus een trouwe huisgenoot bij.

De vrouwentong (Sansevieria)

Sansevieria
De Sansevieria is een vrij gemakkelijk te verzorgen plant. Ze verbruiken zeer weinig water, te veel water kan tot gevolg hebben dat de plant doodgaat. Dit is dan ook meteen een van de weinige manieren om de Sansevieria dood te krijgen. Dus Let op bij het water geven, zodra de grond goed droog is kun je hem opnieuw water geven. In de winterperiode kan de vrouwentong soms wel 6 tot 8 weken zonder water. Tijdens de groeiperiode is om de 2 week water geven voldoende, spreken we van een hittegolf, dan kan wat extra water geen kwaad. 

Plaatsing Sansevieria

Het ligt ook aan de positionering van de plant en de hoeveelheid licht. Staat de Sansevieria voor een raam naar het zuiden. Dan heeft de plant wel 2 tot 3 keer zoveel water nodig als wanneer de plant bij een raam op het noorden staat. Ook maakt de grote van de pot uit, hoe groter de pot hoe meer water de grond kan opvangen. De Sansevieria kan goed tegen droge lucht dus is sproeien niet noodzakelijk. 
Het is dan ook van groot belang dat je de kamerplant niet te dicht bij het raam zet zodra het water opgedroogd is.

Minimale temperatuur

Op zich doet de Sansevieria niet heel erg moeilijk over de lichtintensiteit. Zodra deze binnenplant dichterbij het raam staat worden de bladeren lichter van kleur. Wanneer de Sansevieria minder dicht bij het raam staat zal de de behoefte voor water een stuk kleiner worden en de groei vertragen. Als de plant verder van het raam weg staat zal de waterbehoefte drastisch minder worden,
De vrouwentong kan ook uitstekend tegen droge lucht. De minimale temperatuur over dag is 18 graden en s’nachts minimaal 13 graden.

Philodendron

De Philodendron soorten komen van oorsprong uit Zuid Amerika, waar ze in de regenwouden groeien. De plant komt in Nederland in verschillende soorten voor, zoals de Deliciosa, Gatenplant of monstera. De oorspronkelijke familie van de Philodendron is de Araceae.

Philodendron water geven

Zorg dat de grond van de Philodendron in de lente en de zomer licht vochtig blijft. De plant gebruikt niet veel water dus controleer dit wekelijks. Een Philodendron is gevoelig voor te veel water, let er dus op dat de grond niet te nat blijft. Geef wat water bij zodra de grond aan de droge kant begint te raken, tijdens de winter mag de grond ongeveer één week wat droog aanvoelen.
De hoeveelheid water hangt af van verschillende factoren, denk aan de plek waar de plant staat en de grootte van de kamerplant. Experimenteer daarom met de hoeveelheid water die je toedient. Is de grond na 4 dagen nog steeds erg nat, dan kan de hoeveelheid de volgende keer een stuk minder.
De grond van een Philodendron moet in de lente en zomer licht vochtig blijven. Echter gebruikt de plant niet veel water. Een Philodendron is gevoelig voor te veel water. Geef daarom niet te vaak water. Je kunt de kamerplant opnieuw water geven zodra de grond begint op te drogen. In de winter mag de grond ongeveer een weekje droog aanvoelen.

De watergift is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de standplaats en grootte van de kamerplant. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na vier dagen nog steeds erg nat, geef dan minder per gietbeurt.

Steek regelmatig een vinger in de grond om te controleren of de grond vochtig aanvoelt. Bij een nieuwe huiskamerplant is het verstandig dit regelmatig te doen. Na enkele keren water geven leer je vanzelf hoeveel en hoe vaak jouw Philodendron water nodig heeft.

Wij adviseren de plant minimaal 1 keer per week te sproeien, dit verwijdert stof en is goed voor de vitaliteit. Ook zorgt het ervoor dat beginnend ongedierte minder kans hebben om zich voor te planten.

Omstandigheden Philodendron

De Philodendron kan prima tegen weinig licht zolang ze niet in direct zonlicht staan. Vermijd direct zonlicht, vooral het felle middag zonlicht. De meest ideale plek om deze planten te plaatsen zijn:

  • 3-4 meter van het raam op het noorden
  • 4 meter van het raam op het oosten/westen
  • 5-6 meter van het raam op het zuiden

Op deze manier vermijd je dat de kamerplant meer dan 3 uur in direct zonlicht staat. De minimale temperatuur overdag is 16 C° en s’nachts is dit 13 C°.

Plagen en ziektes Philodendron

De Philodendron soorten hebben doorgaans weinig last van ongedierte. Mocht het toch voorkomen dan is er vaak sprake van wolluis deze is gemakkelijk te bestrijden met De Cryptolaemus montrouzieri

Dracaena

In Nederland kennen we deze plant ook wel onder de naam Drakenbloedboom. De Dracaena komt voornamelijk uit Afrika, ook groeit de plant in de tropen van Azië en Midden-Amerika. De Dracaena kent tientallen verschillende soorten. Over het algemeen hebben deze soorten spitse en langwerpige bladeren. Je kunt de Dracaena planten gemakkelijk herkennen aan de de strepen over de lengte van de bladeren. Deze strepen zijn in verschillende soorten zoals wit, geel of roze. De Dracaena is een gemakkelijke kamerplant die weinig onderhoud vraagt. Hierdoor is de Dracaena ook perfect voor op kantoor.

Dracaena verzorgen

De Dracaena is een kamerplant die zeer weinig water nodig heeft. Geef hem pas water indien de grond droog aanvoelt. Controleer dit vaker tijdens de zomer aangezien de grond dan sneller opdroogt. Tijdens de winter kan deze plant wel weken zonder water, schenk ongeveer eens per 4 tot 6 weken bij. In de zomer is het verstandig dit ongeveer eens per 2 tot 3 weken. De hoeveelheid water is afhankelijk van temperatuur, lichtintensiteit en de grootte van de plant. Te veel water kan voor de  plant grootte schade aanrichten, controleer dus goed of de grond droog is voor je de plant opnieuw water geeft. Als de grond na een paar dagen nog steeds vochtig is kun je de volgende keer een stuk minder water geven. Beter te weinig dan te veel water geven.

Wanneer er sprake is van te veel water is er een grootte kans dat er wortelrot kan optreden. Dit kan je in de beginfase herkennen aan het blad, er komen vaak bruine vlekken en gele randen op te zitten. Het is verstandig deze bladeren te verwijderen en in vervolg een minder water te geven.

Omstandigheden Dracaena

De Dracaena kan prima tegen weinig licht, een ware schaduwplant. Vermijd direct zonlicht, vooral het felle middag zonlicht. De meest ideale plek om deze planten te plaatsen zijn:

  • bij het raam op het noorden
  • 2-3  meter van het raam op het oosten/westen
  • 3-4 meter van het raam op het zuiden

Op deze manier vermijd je dat de kamerplant meer dan 3 uur in direct zonlicht staat. De minimale temperatuur overdag is 16 C° en s’nachts is dit 12 C°.

Wanneer de plant toch dichtbij het raam komt te staan, is het verstandig om deze in de winter aan te schaffen. Zet de plant geleidelijk dichterbij het raam, op deze manier went de plant steeds meer aan direct zonlicht en kan de Dracaena het directe zonlicht ook tijdens de zomer verdragen. Als de Dracaena lichter of zelfs geel van kleur wordt, ontvangt deze te veel licht. Groeit de plant niet of bijna niet? Dan is er sprake van te weinig licht, experimenteer dus een klein beetje met de plaatsing van deze kamerplant.

Plagen & ziektes Dracaena

Wanneer de planten te veel water krijgen worden de Dracaena’s gevoeliger voor ongedierte. Doordat het blad dan zachter wordt is het gemakkelijker voor ongedierte het sap uit de bladeren te ontrekken. Het is altijd verstandig regelmatig te controleren op luizen zoals wol-, schild- of dopluis. Hoe eerder je de luizen ontdekt hoe gemakkelijker deze te bestrijden zijn. Voor de bestrijding hier van kun je het beste de Rhyzobius lophanthae gebruiken.

Spathipyllum

Deze kamperplanten zijn erg geliefd vanwege hun witte bloemetjes. Doordat de bloemetjes op een lepel lijken wordt de Spathiphyllum ook wel Lepelplant genoemd in Nederland. De Spathiphyllum komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied en kan dus goed tegen warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid. De Spathiphyllum behoort tot de Araceae plantenfamilie. De “Lepelplant” is een zeer gemakkelijke kamerplant die goed tegen weinig licht kan, bovendien is het onmogelijk de plant te verdrinken.

Verzorging Spathipyllum

Deze kamerplant vraagt vrij veel water. Wanneer de kamerplant te weinig water krijgt gaan de balderen hangen. Maar maak je niet druk met een flinke bak water staat de Spathiphyllum er al snel weer sterk bij. De kamerplant is gewend aan veel water omdat deze van oorsprong uit de Amazone komt. Zodra de rivier overstroomd kan de Spathiphyllum zelfs onderwater door leven, te veel water is dus niet mogelijk voor deze plant. Het beste is om de plant twee keer per week bij te gieten. De plant besproeien is gunstig voor de gezondheid, vooral tijdens de wintermaanden aangezien de luchtvochtigheid binnenshuis vrij laag is.

De Spathiphyllum kan niet goed tegen te veel direct zonlicht. 2 tot 3 uur direct zonlicht is ruim voldoende, vermijd daarom de middag zon. Als de plant te veel zonlicht krijgt worden de bladeren geel, bij te weinig licht kleuren de bloemen groen.

  • De beste plek om de Spathiphyllum te plaatsen is voor een raam op het noorden.
  • Op het oosten of westen kun je de plant het beste zo’n 2 tot 3 meter van het raam wegzetten.
  • Als de plant bij een raam op het zuiden komt te staan is de meest ideale afstand 3 tot 4 meter.
  • De minimale temperatuur overdag is 16℃ en s’nachts is dit 14℃.

Ongedierte bij de Spathipyllum

Soms heeft deze plant last van spint, dit komt voornamelijk voor bij droge omstandigheden. Het besproeien van de plant is een erg handige manier van preventieve bestrijding van ongedierte. Mocht je toch last krijgen van spint dan is dit gemakkelijk aan te pakken met onze roofmijten.

Kentia

De Kentia palm heet ook wel de Howea Forsteriana. Deze plant komt van oorsprong uit Australië. De Kentia is een palm afkomstig uit de familie Arecaceae of Palmea. Omdat deze kamerplant erg gemakkelijk in onderhoud en verzorging is, is deze zeer geliefd op kantoren.

Kentia Water geven

Net zo als andere palmen moet de Kentia in constant vochtige grond staan. Zorg er wel voor dat de wortels niet in de natte grond zitten. Het is daarom verstandig herhaaldelijk kleine beetjes water toe te dienen. Dit kan eens per 5 dagen zijn in de zomer en 10 dagen in de winter.
De water hoeveelheid hangt af van de grootte van de palm en de lichtintensiteit die de plant bereikt. Wij adviseren daarom regelmatig kleine hoeveelheden water per gietbeurt toe te voegen, om zo af te tasten wat de juiste hoeveelheid is voor jou plant. Als de grond na 4 dagen nog steeds nat is kun je de volgende keer een stuk minder water toedienen.

Plaatsing Kentia palm

Deze plant heeft niet veel eisen betreft de lichtintensiteit. In tegenstelling tot andere palmsoorten kan de Kentia op een relatief donker plek worden geplaatst. Lijkt de kamerplant haast niet te groeien of er is weinig vers blad? Zet de plant dan ongeveer een meter dichterbij het raam. Zie je de bladeren juist geel of lichter van kleur worden? Zet de palm dan een meter verder van het raam vandaan. Het is belangrijk dat de Kentia minimaal 3 uur direct zonlicht ontvangt, zo behoudt de palm zijn diepe donkere groene kleur goed.
De Kentia kan je eigenlijk op alle richtingen naast een raam plaatsen, behalve de zuidkant. Heb je geen andere keus? Plaats de plant dan minimaal 3 meter van het raam weg. De minimale temperatuur overdag is 16℃ en s’nachts is dit 10℃.

Ziekte & ongedierte

De Kentia is niet vatbaar voor een specifieke plaag of ziekte. Het is natuurlijk altijd verstandig regelmatig te controleren op kleine beestjes. Hoe eerder je dit waarneemt hoe gemakkelijker de bestrijding is.

Areca

Deze palm heeft een geveerd blad lichtgroen van kleur. De Arcea palmen groeien meestal in bosjes, zo bestaat de palm eigenlijk uit meerdere palmpjes die bij elkaar groeien. De Areca wordt ook wel Goudpalm, goudvruchtpalm of Arekapalm genoemd in Nederland. Van oorsprong komt de Areca uit de vochtige tropen van Zuidoost-Azië.

Areca water geven

De Areca palm houd van grond die altijd vochtig is. Zodra de grond geheel is uitgedroogd is de kans groot dat er onherstelbare schade optreed. Ons advies is daarom eens per week water te geven in de winter en twee maal in de zomer. Af en toe kleine hoeveelheden is beter dan ineens heel veel, dit komt omdat de grond een grote hoeveelheid niet in een keer kan absorberen. Je kunt controleren of de grond nog vochtig aanvoelt door een vinger in de grond de steken. Als je de plant net nieuw hebt gehaald is het verstandig regelmatig even te kijken. Op deze manier leer je hoeveel water jou kamerplant nodig heeft. Aangezien dit per plant verschillend is.
Het is verstandig de Areca palm dagelijks te sproeien, hoe vaker hoe beter. Vooral tijdens de winterperiode wanneer de kachel aan staat is vaak sproeien belangrijk. Gebruik hiervoor het liefst lauwarm water. Spoel de palm ook eens per jaar compleet af om stof te verwijderen.

Plaatsing Areca

De Areca is zeer kieskeurig als het aankomt op licht. Alhoewel de kamerplant veel licht wenst, kan de palm niet goed tegen lang direct zonlicht. De Areca staat daarom het liefst bij een raam op het noorden. Als je de kamerplant niet bij een raam aan het noorden kunt zetten is het ook mogelijk om de plant bij een raam op het westen of het oosten te zetten, houdt dan alleen wel meer afstand tot het raam. Indien dit ook niet mogelijk is moet je de plant minimaal 3 meter van het raam op het zuiden plaatsen.
Door die afstanden aan te houden zorg je ervoor dat de plant ongeveer drie tot vijf uur zonlicht krijgt. Te veel direct zonlicht doet de bladeren geel kleuren en zal de waterbehoefte laten stijgen. Te weinig licht zorgt voor een belemmering van de groei. De minimale temperatuur overdag is 15℃ en s’nachts is dit 8℃

Ziekte & giftig?

Deze palm is niet giftig maar juist erg geliefd door katten. Voor huisdieren is deze kamerplant ongevaarlijk
De Areca wordt vatbaarder voor ziektes als deze in een droge lucht staat. Denk aan spint of wolluis.

Cordyline

Oorspronkelijk komt deze plant uit Nieuw Zeeland en Brazilië. Hij stamt af van de Aspergefamilie. Deze kamerplant komt voor in verschillende kleuren, zo heb je Cordyline’s met rode, groene en roze bladeren. De bladeren komen zowel met als zonder bladomlijning voor.

Cordyline Water geven

Deze kamerplant Heeft het liefst altijd een licht vochtige grond. Zorg er echter wel voor dat de wortels niet in een laagje water komen te staan, dit kan voor wortelrot zorgen. Geef de Cordyline minder water in het najaar en in de winter. Deze kamerplant stoot zijn bladeren af als de grond te droog is geweest. De Cordyline is een tropische plant en vindt af en toe een sproeibeurt dus wel fijn. Dit komt het uiterlijk en de gezondheid ten goede tevergeefs.

Plaatsing Cordyline

De beste plek om de Cordyline te plaatsen is op een schaduwrijke plek. Deze plant ontvangt het liefst alleen indirect zonlicht. De ochtend of avondzon is ideaal, maar zorg dat die niet in de middag zon komt te staan. Vooral tijdens de zomer periode kan dit het blad verbranden. Als de plant te veel licht ontvangt kun je dit gemakkelijk zien aan de verkleuring van de bladeren. Deze worden dan vaak lichter. De minimale temperatuur overdag is 18 ℃ en s’nachts is dit 15

Ziektes en plagen

Deze plant is giftig, als huisdieren er van eten kan dit braken tot gevolg hebben. Alhoewel deze plant nauwelijks gevoelig is voor ziektes of plagen, is het toch verstandig om de ontwikkeling van spint in de gaten te houden. Mocht je toch last krijgen? Gebruik dan onze roofmijten voor een biologische bestrijding.

Crassula

De Crassula is een succelent ook wel vetplant genoemd. Deze plant behoort tot de Crassulaceane familie. Oorspronkelijk komt deze plantensoort uit Zuid-Afrika en groeit daar in zonnige, droge gebieden. Door het gemakkelijke onderhoud van de Crassula is het een geliefde kamerplant. In Nederland staat deze plant ook wel bekend als de Jadeplant of Geldboom.

Crassula water geven

Crassula’s hebben niet veel water nodig. Deze kamerplant heeft namelijk vlezige bladeren waar de plant water opslaat. Door de vetlaag op het blad verdampt de plant ook erg weinig, hierdoor kan de plant lang zonder watergift. Let dus goed op dat de grond droog is voor je de kamerplant weer opnieuw water geeft. Tijdens de zomer adviseren we de plant ongeveer 1 week compleet droog te laten staan. In de winter kan dit zelfs wel 4 tot 6 weken. Zie je de bladeren rimpelig worden? Dan krijgt de plant te weinig water. Geef de plant dan snel water en over het algemeen verdwijnen de rimpels binnen één dag. Te veel water kan echter zorgen voor grotere problemen. Hierdoor is er grote kans op wortelrot. Dit kun je gemakkelijk zien wanneer de bladeren geel worden of zelfs van de plant vallen. Bij twijfel kan je dus beter te weinig dan te veel water toe dienen.

Omstandigheden Crassula

Deze kamerplant staat het liefst op een zonnige standplaats. Vooral tijdens de winter staat de Crassula graag voor een raam. Direct zonlicht zorgt eigenlijk nooit voor schade bij deze plant. Vooral als de Crassula er geleidelijk aan went. Tijdens de zomer is het wel verstandig de plant 3 meter van het raam te plaatsen, bij te veel warmte of licht zal het blad verbranden. Bij te weinig licht is er kans op blad rot.  Tijdens de zomer kan de grotere Crassula het ook buiten prima vol houden. Ze verbruiken in deze periode een stuk minder water.
De minimale temperatuur overdag is 12℃ en s’nachts is dit 5℃

Plagen en ziektes

Tips om plagen en ziektes te voorkomen
  • Sproei regelmatig in juni en juli, in deze periode bewegen de jonge dop en schildluizen zich nog over de plant. Door te sproeien spoel je de luizen los en bent gemakkelijk van ze af.
  • Toch al last van de dop- en of schildluizen? Kijk hier voor alle bestrijders.
  • Zie je een begin van aantasting op de bladeren, knip de aangetaste takken er af. Check daarna regelmatig of het er meer worden.
Winkelwagen0
De winkelwagen is leeg
Verder winkelen
0