Planten op de juiste manier water geven

Hoe geef je planten op de juiste manier water?

Planten water geven gebeurd doorgaans aan de bovenkant. Maar het is voor de planten veel natuurlijker om het water uit de bodem te zuigen. Op deze manier is de kans op te veel water miniem en zo weet je ook 100% zeker dat het bij de wortels aankomt. Gebruik daarom altijd een plantenpot met gaten in de onderkant.

Drie goede technieken om je planten water te geven:

  1. Gebruik van een schotel. Zet een schotel onder de pot en vul deze met nieuw water wanneer deze leeg is. Laat het vervolgens een paar uur intrekken. Leeg de schotel daarna weer en laat het overgebleven water er uit lopen.
  2. Maak gebruik van een dienblad of wastafel etc. Laat een klein laagje water op de bodem staan. Plaats vervolgens je plant op de bodem van het dienblad en laat het water een paar uur in de plant trekken.
  3. Zelf-watergevende potten. Deze potten zijn erg handig en kosten een stuk minder tijd, je zult je planten nooit meer te veel of te weinig water geven. De plant doet het allemaal zelf. Het enige wat jij af en toe moet doen is het reservoir bijvullen.

Leg steentjes over de potgrond

Maak gebruik van kleisteentjes om de grond vochtig te houden. Je kan water vasthoudende klei steentjes (of normale steentjes of zelfs kiezeltjes) gebruiken op de bovenkant van de grond, hiermee voorkom je dat het water verdampt. Deze steentjes kun je gemakkelijk vinden bij een plantenzaak.

Om te controleren of de grond nat of droog is kun je je vinger of een tandenstoker ongeveer 2 cm in de grond steken, als de grond blijft plakken is het nog vochtig.

Als de grond erg droog is kun je dit gemakkelijk zien door te kijken aan de zijkant van de pot, als er een gat zit tussen de pot en de grond betekend dit, dat al het water verdampt of opgedronken is.

In de zomermaanden hebben de platen logischerwijs meer water nodig dan in wintermaanden.

Ken je plant

Er zijn verschillende type plant. Grofweg zijn er twee soorten huisplanten: het droge type en het vochtige type. Droge plant soorten zijn bijvoorbeeld de cactussen, Succulent, vrouwentongen en nog vele andere soorten. Deze planten houden van een droge grond en het dus niet nodig om deze soorten vaak water te geven, dit in tegenstelling tot het natte type. 1 of 2 keer per maand wateren is bij dit type al voldoende. Dit is ook afhankelijk van de temperatuur in de kamer. Te veel water kan het einde voor deze planten betekenen, het is dus verstandig de grond goed te controleren voor je ze water geeft.

Dan heb je ook nog het type plant dat juist van een erg vochtige grond houd. De meeste tropische planten soorten vinden dit fijn. Zodra de grond droog wordt, kun je de planten weer water geven.

Onderhoud van je planten als je op vakantie bent

  1. Tuin touw truc: vul een emmer met water en zet deze op een tafeltje. Dit is je nieuwe water reservoir. Knip een aantal stukjes touw en maak deze nat. Plaats een uiteinde van elk stukje touw in de emmer water. Zet het andere uiteinde in de grond van de plant. Zorg ervoor dat het reservoir hoger staat dan de plantenpotten zodat het water zijn weg naar beneden kan vinden. Op deze manier zorgt het stukje touw er voor dat je planten langzaam water toegediend krijgen, hoe langer je weg bent hoe meer water je nodig hebt.
  2. De vochtige handdoek truc: Leg een mob, handdoek of iets met van deze stof op een dienblad en maak en maak het doek nat. Plaats je plantenpot er boven op. Voeg nog water toe aan de zijkant wanneer nodig. Het idee is om een vochtige plek zo dicht mogelijk bij de wortels te creëren. Ook hier geld hoe langer je weg bent hoe meer water je nodig zult hebben.
  3. Maak gebruik van de zelf waterkerende potten.

Shopping cart

close