9726 GN, Groningen
050 313 7464

Het gebruik van aaltjes (nematoden)

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes, of nematoden, zijn van nature voorkomende bodemorganismen van zo’n 0,3 tot 0,8 mm klein die voor het blote oog onzichtbaar zijn. Ze worden veel ingezet in de tuinbouw en zijn onschadelijk voor mensen, dieren en planten.

Hoe werkt de bestrijding met aaltjes?

De nematoden leven zich in de grond en gaan daar op zoek naar prooien in de vorm van plaaginsecten. Ze richten zich alleen op de larven en poppen van plaaginsecten. De volwassen exemplaren worden niet bestreden. De nematoden penetreren hun prooi waarbij een bacterie vrijkomt uit het darmkanaal van de aaltjes. Deze bacterie vermenigvuldigt zich in de gastheer en zorgt ervoor dat deze stopt met schade aanrichten en uiteindelijk sterft. De nematoden voeden zich vervolgens met deze zelfde bacteriën waardoor zij zich op hun beurt weer vermenigvuldigen. Een enkele insectenlarve kan het broeinest zijn van wel duizenden nematoden. De plaaginsecten worden dus belaagd door een waar leger aan aaltjes. Zodra de gastheer is gedood verlaten de aaltjes deze en gaan op zoek naar nieuwe gastheren. Zolang er prooien in de bodem aanwezig zijn kunnen de aaltjes zichzelf in stand houden en zich vermeerderen.

Welke aaltjes zijn er leverbaar

De Steinernema feltiae aaltjes zijn werkzaam tegen de larven en poppen van diverse plaaginsecten. In de bodem kan de Steinernema feltiae de larvale stadia van varenrouwmuggen (grondvliegjes, Sciaridae), poppen van trips en larven van taxuskever bestrijden. De Steinernema feltiae kan ook toegepast worden op de bladeren. In dat geval kunnen ze larven en poppen van trips bestrijden.

De Steinernema carpocapsae aaltjes zijn werkzaam tegen langpootmuggen (Tipulidae), rupsen (nachtuilen, Opogena, fruitmot, kooluil, groenteuil, buxusmot en Duponchelia fovealis), emelten en larven van overvliegen, larven van de grote dennenkever (Hylobius abietis), diverse andere kevers (Coleoptera) en veenmollen (Orthopthera). Ook werken deze aaltjes tegen andere insecten zoals teken, vlooien en koperwormen.

De Heterorhabditis bacteriophora aaltjes zijn werkzaam tegen de larven en poppen van de volgende keversoorten: de Aphodius mestkever, de Serica brunnea bladsprietkever, de Hoplia philanthus sallandkever, de Phyllopertha horticola rozenkever, taxuskever, snuitkever, meikever, junikever en laurierkerskever.

Temperatuur en omgeving

De aaltjes kunt u inzetten bij een bodemtemperatuur boven de 8 graden. Bij een bodemtemperatuur onder de 4 graden en boven de 34 graden is de inzet niet aan te raden. Het is belangrijk dat de aaltjes worden toegepast op een vochtige grond, deze mag gedurende meerdere weken niet uitdrogen voor een optimale werking. Regelmatig sproeien bij droog weer is een must. Tijdens of vlak voor een regenbui is een ideaal moment om de aaltjes uit te zetten. Let op, niet uitzetten bij nachtvorst.

Inzet

Wanneer u de aaltjes moet uitzetten hangt af van de ontwikkelingsfase van de desbetreffende gastheer. Ideaal is dat de gastheer zich in een gevoelige staat bevindt zodat de aaltjes de prooien makkelijk kunnen penetreren. Ze richten zich alleen op de larven en poppen van de plaaginsecten wat betekend dat de aaltjes uitgezet moeten worden in het late voorjaar en vroege najaar. Wij adviseren zo’n 500.000 aaltjes per m2 bij een lichte infectie. Bij een grotere infectie kunt u dit aantal verhogen naar 1 miljoen aaltjes per m2. Deze inzet kunt u herhalen na 2-3 weken.

Het uitzetten gaat als volgt (bodemtoepassing):

 • Laat de aaltjes minimaal een half uur voor de inzet op kamertemperatuur komen.
 • Pak een gieter met een opening van minimaal 0,5 mm. Verwijder eventuele zeven/ afsluitingen zodat het water vrij naar buiten komt.
 • Pak een emmer en vul deze met 5 tot 10 liter lauw water (15-20 graden). Gooi het hele pak nematodenpoeder in de emmer en roer het goed zodat er geen klonten meer zichtbaar zijn. Laat het mengsel vervolgens 5 minuten weken. Hierna nogmaals goed roeren.
 • Advies is 500.000 aaltjes per m2. U moet het mengsel van 10 liter dus verdunnen naar rato zodat u het juiste aantal aaltjes per m2 sproeit.
 • Sproei het mengsel gelijkmatig over de bodem. Denk erom dat de bodem in de eerste 2 weken goed vochtig blijft.
 • Spuit na de behandeling de grond goed na zodat eventuele bovengrondse nematoden nog de kans krijgen om in de bodem te komen.

Het uitzetten gaat als volgt (bladtoepassing):

 • Laat de aaltjes minimaal een half uur voor de inzet op kamertemperatuur komen.
 • Pak een gieter met een opening van minimaal 0,5 mm. Verwijder eventuele zeven/ afsluitingen zodat het water vrij naar buiten komt.
 • Pak een emmer en vul deze met 5 tot 10 liter lauw water (15-20 graden). Gooi het hele pak nematodenpoeder in de emmer en roer het goed zodat er geen klonten meer zichtbaar zijn. Laat het mengsel vervolgens 5 minuten weken. Hierna nogmaals goed roeren.
 • Advies is 250.000 aaltjes per m2. U moet het mengsel van 10 liter dus verdunnen naar rato zodat u het juiste aantal aaltjes per m2 sproeit.
 • Bespuit het gewas gelijkmatig met het mengsel.

Houdbaarheid

Wij adviseren om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst te gebruiken. Wilt u ze toch langer opslaan dan kunt u ze bewaren in een koelkast bij 2-8 graden. Op de verpakking staat de uiterste gebruikersdatum.

Wij maken gebruik van cookies op deze website

U kunt de cookies accepteren of afwijzen door op accepteren of afwijzen te klikken.